用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會為ah b返學而搬屋??
go

會唔會為ah b返學而搬屋?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我本身住港島, 同老公都係晌港島返工, 都想出年同ah b考埋九龍區既幼稚園, 如果好彩收左, 係咪要搬去九龍好d呢?
定係唔考kln既學校?? 因為搬屋真係好煩.....
   0    0    0    0

I thought you are talking about KG.  Sorry. Should be true for KCS PN this year as I have also heard a mum said KCS PN did not accept her child's (born in Sept 08) application this year.

I did not ask around for the age of the kids in my girl's class, I can tell that kid is very small as he looks much much younger than other kids in the same class.  Out of curiosity, I asked his age and know he is a super small B.  

原帖由 bbbingo 於 09-12-16 21:08 發表

for pn, it's true that they wont accept "small" B, but I'm not sure abt the situation of kg....., do u know any other small bs in ur kid's class?

醒目開學勳章

原帖由 Sorb 於 09-12-16 17:37 發表
蘇浙唔收細b?  I doubt if this statement is absolutely true for 蘇浙 KG.... as there is a boy in my kid's class who was just 2 years and 8 months old when school began in 9/09 woh.  If so, he must be b ...

for pn, it's true that they wont accept "small" B, but I'm not sure abt the situation of kg....., do u know any other small bs in ur kid's class?

醒目開學勳章

原帖由 reneeleung 於 09-12-16 10:49 發表
係呀. 我要返工架, 大仔讀緊灣仔聖雅各, 其實學校好好, 但實在太遠, 由於灣仔成日塞車, 車程要1小時.
我覺得幼兒階段,返全日班好過返半日, 因為有得訓覺又有得同小朋友一齊食飯, 學下生活規律, 一d都唔辛苦, 舒服過 ...

灣仔個邊真係成日塞, 好麻煩......

同c6商量過, 佢都讚成ah b返全日,
反而我有d concern學校既衛生程度, 因為幼兒既自理能力仲未成熟, 成日1齊上堂食飯遊戲訓覺, cross infection既機會都幾大....., 仲有唔知ah b到時戒左片未呢? 有d擔心喎...haha~

我都會為B由新界搬出去......返學唔駛辛苦呀

蘇浙唔收細b?  I doubt if this statement is absolutely true for 蘇浙 KG.... as there is a boy in my kid's class who was just 2 years and 8 months old when school began in 9/09 woh.  If so, he must be born on Dec 06.

I also live in Foretress Hill region and I also applied KG on the HK side only so as to prevent me from thinking the removal question : )  But given you are quite mobile, why not move to close to your kid's future KG.  In my opinion, it is quite dangerous for a small kid to travel by school bus by himself.

原帖由 bbbingo 於 09-12-8 13:53 發表

蘇浙唔收細b, 衛理d課程好似淺d, 英文會弱d
雖然呢兩間最近屋企, 唔駛搭車......

We will. Because my husband don't want the baby so tired and waste the time taking school bus that no time to play and study.  And we are going to look for a house that nearby the school.

簽名被屏蔽

原帖由 bbbingo 於 09-12-9 23:13 發表

咁你地兩公婆返工會唔會遠左?
我都有同事住碧堤, 諗起要咁早彈起身返工, 真係想死!
你ah b真係幸福!

我地兩個都係返港島, 都叫近左d既. 我地以前就係住碧堤, 返工時間其實同以前差唔多, 因為紅隧好塞車, 反而西隧唔塞. 只要間學校係好, 一定會就佢先, 咁細個, 自己辛苦都好過小朋友辛苦.

醒目開學勳章

原帖由 reneeleung 於 09-12-15 10:33 發表
我個細仔又係0810喎, 大仔就0702. 我諗住比細仔讀海峰園附近的東華三院方樹泉幼兒園.
因為覺得PN搵間全日班會好D.

Oh, 我都唔知道原來呢度有間東華三院方樹泉幼兒園, 咁你報左未呀? 你係咪working mom? 返全日會唔會好辛苦呢?

應該最遲k2升k3個summer要定好個address, 因為k3開學不久, 就要開始入form俾政府自行派位啦.

我都係聽講...好似k2都搬定....

唔好意思, 各位媽媽, 我想問小朋友係K2 定K3要報定小學架? 因為我可能都要做孟母三遷呀
三個人, 一 條心 :-)

簽名被屏蔽

亞囡一歲時已立心要為左個小學校網由南區摋左去中西區.......雖然中西區有名牌收左...但無一條龍 ????? 所以您都係要諗清楚好少少....好似我甘...如果大坑真光或St. Paul (CW) 收...我諗住再摋返去南區....放便送返學......

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 09-12-9 23:22 發表

其實我而家住何文田都一樣早起.
唔好得去邊....
7點起身安排仔仔換衫食早餐..
我再親自同佢坐巴士出九龍塘送左佢入學校陪佢去埋VV.
我再坐車番上環, 好在老闆比我番9:30 ...

我返8:15, 無論我住hk or kln, ah囡晌邊度返學, 我都送唔到ah囡返學!

原帖由 bbbingo 於 09-12-9 23:13 發表

你ah b真係幸福!

其實我而家住何文田都一樣早起.
唔好得去邊....
7點起身安排仔仔換衫食早餐..
我再親自同佢坐巴士出九龍塘送左佢入學校陪佢去埋VV.
我再坐車番上環, 好在老闆比我番9:30

醒目開學勳章

原帖由 reneeleung 於 09-12-9 23:10 發表
我都係住香港區, 雖然見九龍塘都有好多好幼稚園, 但無考. 考咗又真係收咗咪攪到自己心思思, 仲煩.

我只考香港區幼稚園, 你的是仔仔or囡囡呀?
我兩個仔, 住天后, 現讀灣仔聖雅各pn,雖然學校好好,但車程真係好遠. 只 ...

我住炮台山, 我個係0810囡囡, 出年先報k1,
因為係細b, 都預左未必有pn收,
雖然有個friend話victoria唔係十分好, 因為佢話佢地咩都講$, 但要近屋企又比較好既都係得佢, 所以都報左.....
初初都有諗過報int kinder, 但真係太貴了, 尤其係想ah囡讀返傳統學校, 所以e+都無諗讀int......

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-12-9 22:59 發表
我之前住深井, confirm晒pn返邊到後就搬去學校附近. 我覺得好值得, 每日坐校車返放學都係5-10分鐘.

你ah b真係幸福!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題