用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位放榜,共有 79%參加學童獲派首三志願小學 ...
go

小一統一派位放榜,共有 79%參加學童獲派首三志願小學 [複製鏈接]

小一統一派位明日放榜,共有 79%參加學童獲派首三志願小學,比去年微跌,是近四年新低.

部份小學叩門報名資料:

學校:北角官立小學
報名安排:下周一至五派表及收表

學校:中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
報名安排:下周一至五接受報名

學校:聖公會柴灣聖米迦勒小學
報名安排:明日上午及下周一接受報名

學校:油麻地天主教小學
報名安排:明日上午派表,或可於下午 5時前在學校網頁下載,下周一交回

學校:油麻地天主教小學(海泓道)
報名安排:明日至下周三派表,也可網上下載,下周一至三內交回

學校:中華基督教會協和小學下午校
報名安排:明起開始派表, 23日截止收表

學校:藍田循道衛理小學
報名安排:下周一至四派表,下周五截止收表

學校:聖公會油塘基顯小學
報名安排:明起至下周五派表,下周五截止報名

0    0    0    0

SORRY, SORRY.  原來我攪錯左, 入到LS既原來佢2區都有樓係手, 自己係就係住係TKO, 但有層樓都係KLN CITY.  咁2區比較, 我都用九龍城既地址啦.  

原帖由 sunnygirl 於 10-6-8 17:53 發表

借地址而又抽到第一志願係唔係應該舉報佢呢?

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

原帖由 WinkyLee 於 10-6-8 16:55 發表
講明大抽獎, 更有人攞第一, 更有人得安慰獎.  我識2位人特地搬去九龍城, 結果都派得係唔好, 識另一人住TKO, 借地址便入到 LS.  彩數呢樣野真係........

借地址而又抽到第一志願係唔係應該舉報佢呢?

我是說 : 個媽咪是內地人. 佢唔識睇學校通告, 要找人 translate 俾佢才知說什麼. 更不要說可以教個囡功課啦.

不過, 如果佢是好有 $$ 便 ok 啦. 因為佢可以用好多 $ 去找人補習........

原帖由 kikiboy 於 10-6-8 17:09 發表

咁搞笑呀

原帖由 MaggieHei 於 10-6-8 16:59 發表
係架...

剛剛同朋友傾開, 佢家姐有個鄰居, 是內地人. 佢跨區入了 MARYKNOLL. MARYKNOLL 所有通告都是英文. 佢都要找人TRANSLATE 俾佢.

你說, 佢 LUCK 唔 LUCK.

...

咁搞笑呀
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

係架...

剛剛同朋友傾開, 佢家姐有個鄰居, 是內地人. 佢跨區入了 MARYKNOLL. MARYKNOLL 所有通告都是英文. 佢都要找人TRANSLATE 俾佢.

你說, 佢 LUCK 唔 LUCK.

原帖由 WinkyLee 於 10-6-8 16:55 發表
講明大抽獎, 更有人攞第一, 更有人得安慰獎.  我識2位人特地搬去九龍城, 結果都派得係唔好, 識另一人住TKO, 借地址便入到 LS.  彩數呢樣野真係........

講明大抽獎, 更有人攞第一, 更有人得安慰獎.  我識2位人特地搬去九龍城, 結果都派得係唔好, 識另一人住TKO, 借地址便入到 LS.  彩數呢樣野真係.....

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

孖女系同一個no架. 大家不要放棄,加油呀!

原帖由 enson.ma 於 10-6-6 00:34 發表
你地唔好咁啦! 我派第29志願都冇喊, 大家努力幫小朋友做好份portfolio啦, 互勉之!

請問邊個網有咁多學校呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 14# heison 的文章

ME2

原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-6 01:09 發表
34區
今日和我一起的2位朋友,
一個對孖女兩個女都派中協恩,
另一個朋友第2志願都中聖羅撒,

我只係選1.馬頭涌2.獻主會3.新獻主會,
心頭這麼低.......也給我派第7志願,
心碎了大半了.........

但最後才想起我還有間 ...

願祝我們的子女都可渡過愉快的 6 年小學生活, 加油

34區
今日和我一起的2位朋友,
一個對孖女兩個女都派中協恩,
另一個朋友第2志願都中聖羅撒,

我只係選1.馬頭涌2.獻主會3.新獻主會,
心頭這麼低.......也給我派第7志願,
心碎了大半了.........

但最後才想起我還有間普教中的私小打底,
現在頭沒有那麼痛了,
只是要交學費

原帖由 zoewo74 於 10-6-5 23:24 發表

你係邊區, 我係 40 , 抽到第2志願,但都想入到第1志願

原帖由 enson.ma 於 10-6-6 00:34 發表
你地唔好咁啦! 我派第29志願都冇喊, 大家努力幫小朋友做好份portfolio啦, 互勉之!

支持你地!

唉, 真慘, 第六志願,差D唔記得填過呢間學校,好唔好都唔知,點算?

唉, 我係第十志願呀, 超失望啦 , 身邊的同事朋友個個都第一志願呀. 點解咁差呢
:-D :-D

sad day

原帖由 zoewo74 於 10-6-5 23:24 發表

你係邊區, 我係 40 , 抽到第2志願,但都想入到第1志願

Your second choice must be so so school if you not happy with the results.

I would settle for 3rd choice, but got no. 9.   

Sad day when you see parent crying because they did get the choice of school.

Can't see why government can't allocate more resources to good schools and shut bad schools, and provide a better selection process.   Ill prepared kids getting into top schools will only face hardship.

原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-5 10:43 發表

我是第21%.......
我已經好唔進取,身邊的朋友都入名校 ,
我第7志願.......

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題