用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 明年番學改早左時間??
go

明年番學改早左時間?? [複製鏈接]

0755上堂....... 嘩好早呀........
   0    0    0    0

呢間學校出名多功課,每日起碼要做兩個鐘,有D同學仔都要做到好夜,我聽過有D要做到十點幾十一點呢!

我大女早兩年復活節假放十日左右,竟然有十八樣功課,嚇死人了 !

不過都聽過有D好叻既同學仔唔駛一個鐘就做完,好犀利呀!

原帖由 MiuMiu2004 於 10-6-7 14:44 發表
其實你地講緊咁多功課係幾年班,我阿囡今年9月讀呢間小一, 個多小時可完成功課嗎?

POLARBB  我都PM 左你啦... 終於考完試 又放幾日假, 我個女好開心

醒目開學勳章

PM左你,我諗我地唔係同班,因為我見到你女女張相,我冇印象見過佢,因為我返過學校幾次幫手做野.
宜家想快D考完試,咁下星期又唔駛返學,幾開心
原帖由 VANESSA1109 於 10-6-9 16:07 發表
我都係咁同我個女講辛苦埋14-JUN 你就FREE 晒啦!!! 各位努力呀 ...
我個女都係一年級喎 POLARBB 請問你個女讀咩班呀 ?

大家一齊努力

我都係咁同我個女講辛苦埋14-JUN 你就FREE 晒啦!!! 各位努力呀 ...
我個女都係一年級喎 POLARBB 請問你個女讀咩班呀 ?

me too, 佢地真係好辛苦.
我都同女講左, 辛苦埋呢個星期, 去到星期2, 放學比佢勁heaaaaaaa
原帖由 polarbb 於 10-6-8 07:36 發表
我已經同個女講左溫埋下星期一我就會勁比佢玩唔駛再溫書,比佢癲返一個星期,因為下星期四五佢都唔駛返學,我會完全唔駛佢再掂書

醒目開學勳章

我已經同個女講左溫埋下星期一我就會勁比佢玩唔駛再溫書,比佢癲返一個星期,因為下星期四五佢都唔駛返學,我會完全唔駛佢再掂書
原帖由 Little_cy 於 10-6-7 22:52 發表
polarbb
yes, same..
有時間都想比佢休息下.......

polarbb
yes, same..
有時間都想比佢休息下.......
原帖由 polarbb 於 10-6-7 15:15 發表
我個女係一年級,不過真係好多功課,每日最小都6,7樣,放假就唔止
中英數常通常起碼每科兩樣功課,所以學校成日比埋D網叫小朋友上去學野,又鼓勵小朋友多睇圖書,但係,根本就冇時間去做ED野 因為每日都要用 ...

醒目開學勳章

我個女係一年級,不過真係好多功課,每日最小都6,7樣,放假就唔止
中英數常通常起碼每科兩樣功課,所以學校成日比埋D網叫小朋友上去學野,又鼓勵小朋友多睇圖書,但係,根本就冇時間去做ED野 因為每日都要用成兩個鐘去做功課,有時唔止.
原帖由 MiuMiu2004 於 10-6-7 14:44 發表
其實你地講緊咁多功課係幾年班,我阿囡今年9月讀呢間小一, 個多小時可完成功課嗎?

真係太早啦 ! 我個而家女瞓到7:30 先起身, 如果返7:55 咁6:45 就要開始叫佢起身 好辛苦呢   又要趕搭車

可吾可以搵次聖誕可以真係休息下, 吾駛溫書; 依加唯有真係要自己帶番學, 希望佢吾駛咁早起身..

原帖由 polarbb 於 10-6-5 11:20 發表
真係好慘,好似今年聖誕同復活節人人去玩,我就要同佢溫書,因為一放完假就考試
個女做功課已經快左,不過都要攪成過幾兩個鐘,有時想比返D時間佢自己做下佢想做o既野都唔得,因為要瞓,比佢遲小小瞓第2日佢又冇精神 ...

改成三次考試,
我希望聖誔節不用再放假都在香港,
唔敢去旅行!

另外,多了的35分鐘,最好是導修課,咁囡囡們可以在學校做啲功課,返到屋企做少好多.我相信她們在學校做功課會快好多,無咁多雜念,有都唔敢作反,因有老師在場!

我本來回覆了19/6不回校的,現在諗諗吓都係要返.聽吓學校的新安排,及藉這機會表達一下我的意見和想法.你哋有空都要去.

學校都冇説明多三十五分鐘是用作何用?上堂?處理班務?導修堂? 只在通告上面輕描淡寫地注上新學年上課時間,對我哋來講呢件係好大事, 咁様的方式有D接受唔到。

我都覺得8:30返學好好多, 瞓多半個鐘精神都好d..

Totally agress. It is just too much homework and assesments in the Canossian schools.  No time to play and rest.

School start at 8:30a.m. is more reasonable and the child can sleep a little more.

醒目開學勳章

真係好慘,好似今年聖誕同復活節人人去玩,我就要同佢溫書,因為一放完假就考試
個女做功課已經快左,不過都要攪成過幾兩個鐘,有時想比返D時間佢自己做下佢想做o既野都唔得,因為要瞓,比佢遲小小瞓第2日佢又冇精神.
頭先個女至問我P2佢係米要5點起身 其實佢地返學時間已經同大人返工時間一樣長,返到屋企重要做功課,大人都話可以休息下,佢地就冇,成日就係對住書,功課,真係好辛苦
原帖由 cherrynequ 於 10-6-5 11:08 發表
嗯, 就好似一下子要學生在短時間內吸收好多知識, 小朋友好快就無哂 D 童真了

嗯, 就好似一下子要學生在短時間內吸收好多知識, 小朋友好快就無哂 D 童真了

原帖由 polarbb 於 10-6-5 09:30 發表
因為學校分左個統整出黎教,變左書個到永遠都係一到最後一個月就排山倒海式趕工,我都發現到E個問題,因為上學期又係咁,所以功課又多,又要最後E個月一次過每科都要趕4,5課書,真係好難吸收.我真係希望小D功課,比返多D時 ...

醒目開學勳章

因為學校分左個統整出黎教,變左書個到永遠都係一到最後一個月就排山倒海式趕工,我都發現到E個問題,因為上學期又係咁,所以功課又多,又要最後E個月一次過每科都要趕4,5課書,真係好難吸收.我真係希望小D功課,比返多D時間小朋友可以自己多D時間溫下書或多返D時間吸收下課外知識.
原帖由 cherrynequ 於 10-6-5 08:59 發表
我估早左上堂可能係考慮到交通問題, 果頭怕塞車, 但如果早番d 放學就好了, 依家我地都係 8, 9 樣功課, 依 2個星期好似趕收工咁, 只希望下星期唔好再有咁多功課就感謝學校了.
上次測驗都有個 easter holiday 溫書, 放 ...
‹ 上一主題|下一主題