用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5歲初學琴係咪咁o家??
go

5歲初學琴係咪咁o家?? [複製鏈接]

想請教大家..

我囡囡5歲, 開始學琴個幾月...開始用第2本書(grade 1的)

老師將個音符油晒顏色...
再將d 琴鍵貼左顏色...

將4拍的叫"士多啤梨"
3拍的叫"車厘子"...如此類推..

囡囡只係認住個譜d 顏色去彈同一顏色的琴鍵...
完全唔識睇譜...

請問你地小朋友初學係咪咁o家?咁落去有冇問題?
   0    0    0    0

同意﹐如果決定繼續跟這個老師﹐一定要信任老師﹐並多溝通。

原帖由 ernestchow 於 10-6-25 11:55 發表
樓主,疑人勿用,家長信唔過老師,合作下去都冇意思

多謝咁多位mami的分享及意見..

我好鐘意呢位老師的...見佢好有心機教我囡囡...等我同佢傾下先...thank you~

我只係覺得教法不同,好似有人一開始用CDEFG,有人先用drmfs,有人用finger number,因材施教,老師剛剛開始用顏色幫小朋友,之後一定會教CDEFG,每個人經歷過程不同,理應相信老師。

樓主,疑人勿用,家長信唔過老師,合作下去都冇意思

醒目開學勳章

我囡3歲半學琴都唔係咁WOR, 係直接CDEFG咁教,拍子就一路彈一路用心數住LOR

I also try not to write too much fingerings asap.
However, it is true that not all kids can read the score quickly.

I am glad that my daughter needn't any hints in fingerings at all. :) Perhaps I taught her to read the score when she was 3. I didn't ask her to play formally at that time.

but i prefer not label the fingering on the notes as sooner or later the kids will just read the fingering and ignore the notes... I will even cross-out the fingering when i teach them to read the notes.
:)

原帖由 pianomusicroom 於 10-6-25 00:58 發表

我也是此教法

不過,4、5歲幼兒不寫指法在書上,對他們來說有點困難

寫少少幫助佢地

原帖由 ohmygosh 於 10-6-24 19:06 發表
0甘樣學好有問題。我自己收生收四歲半以上﹐但全部第一堂已教2 and 3 black keys, CDEFGAB (letter names)﹐crotchet=1 beat/minim=2 beats/semibreve=4 beats﹐看4/4拍子數1-2-3-4-l1-2-3-4ll 之類﹐看五線譜彈treble clef  ...

我也是此教法

不過,4、5歲幼兒不寫指法在書上,對他們來說有點困難

寫少少幫助佢地

我小朋友太細不能學,但以我所知,我姪女學琴唔係咁,佢四歲開始學,我見老師會教佢認notes,同叫佢慢慢畫,至少佢知高音符號係點樣,我見佢學得好開心嫁,係咪每個老師教法唔同.不如你試下其他la

油顏色認琴鍵不太好, 士多啤梨/車厘子來分辦拍子沒問題.

原帖由 chanbaby 於 10-6-24 14:12 發表
想請教大家..

我囡囡5歲, 開始學琴個幾月...開始用第2本書(grade 1的)

將4拍的叫"士多啤梨"

囡囡只係認住個譜d 顏色去彈同一顏色 ...

醒目開學勳章

冇咁教 , 都係由 CDEFGAB 開始

I will not use colour to help my students playing the piano, no matter how young they are.

0甘樣學好有問題。我自己收生收四歲半以上﹐但全部第一堂已教2 and 3 black keys, CDEFGAB (letter names)﹐crotchet=1 beat/minim=2 beats/semibreve=4 beats﹐看4/4拍子數1-2-3-4-l1-2-3-4ll 之類﹐看五線譜彈treble clef C/D, bass clef C/B﹐我完全不會寫指法給他們看。

我會用最正統的方法﹐不論年紀﹔有時困難的地方﹐就不厭其煩的重複又重複地和他一起拍/彈。

我個仔未夠三歲開始跟我學彈琴﹐我也是同樣教法﹐完全沒問題。

冇,我仔初初都是甘,衹是提起他興趣,現在當然唔係啦,佢唔會永遠用這方法教你仔,你肯佢都唔肯,cdefgab當然懂啦,鋼琴老師有好多學生參加比賽,琴試每每有佳績,包括我仔,所以我不質疑她,這教法for細小朋友冇甘boring,聽人講好多都是這教法,重要是你仔有冇興趣學

我諗妳老師的教法只適用在3歲小朋友. 不過佢又幾有心思喎.....

原帖由 chanbaby 於 10-6-24 14:12 發表
想請教大家..

將4拍的叫"士多啤梨"

醒目開學勳章

阿仔4歲開始學琴都唔會咁學!
咁學咪唔識音名囉!

醒目開學勳章

我仔以前都有學過琴(依家無學)
但都吾會甘樣教
都係教cdefgab
音符, 係教名, 吾係教生果名
我識人, 學左成年, 都吾識cdefgab, 因為老師係教drmfslt

想請教大家..

將4拍的叫"士多啤梨"

你個老師教學方法...好大問題呀~!  點解會咁樣教小朋友, 小朋友要學識睇譜同埋認音的~!
‹ 上一主題|下一主題