用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 小六是否在放榜日才派小六成績表?
go

小六是否在放榜日才派小六成績表? [複製鏈接]

小六是否在6/7放榜日才派小六成績表?
   0    0    0    0

請問你們有否做個人profolio的樣本? 可否提供?

Dear cch18

Hello, 已告訴了你我的仔仔是誰了,為何你還不肯告訴我呢?
原帖由 fatymama 於 10-7-18 09:38 發表
please check pm.

please check pm.
原帖由 cch18 於 10-7-17 23:23 發表
妳仔係邊個?

回覆 2# fatymama 的文章

妳仔係邊個?

回覆 1# fatymama 的文章

和妳仔一樣呀,6E

6E. How about you ?
原帖由 cch18 於 10-7-17 22:02 發表
我仔都有叩門考st.jo呀,到而家都冇收到消息,亦不知道有冇人叩門成功考返入去,因為我唔係幾識得其他d家長,都唔知佢地点?係呢,妳仔讀邊班呀?

回覆 1# fatymama 的文章

我仔都有叩門考st.jo呀,到而家都冇收到消息,亦不知道有冇人叩門成功考返入去,因為我唔係幾識得其他d家長,都唔知佢地点?係呢,妳仔讀邊班呀?

Dear cch18,  

足之找到知音人,沒有人會明白st.jo的band 2在外間會遇到這樣的遭遇,其實我都相信我的兒子不是那麼差,奈何外間的學校不會理會,實在不明白為什麼st. joe band 2 一派不到原校便要band 2 中中。完全沒有彎轉.  did your son sit for the st. joe college 的叩門 exam?
by the way, did you hear anyone receive call from st. joe college ?
原帖由 cch18 於 10-7-16 23:36 發表
絕對同意你所講,我地去了7間叩門,有幾間只看成績表result才接見或考試,不論你在那間小學就讀,普遍來說,一般中英數三科要有2科以上A,才比你面試或考試機會,如果我地在st.jo中英數三科有2科以上A,我諗原校都收番啦,還 ...

回覆 10# fatymama 的文章

絕對同意你所講,我地去了7間叩門,有幾間只看成績表result才接見或考試,不論你在那間小學就讀,普遍來說,一般中英數三科要有2科以上A,才比你面試或考試機會,如果我地在st.jo中英數三科有2科以上A,我諗原校都收番啦,還要叩門咩,所以我地去叩門,一間都沒有消息叫我地去interview,st.jo出來的band2生一点都不受其它學校欣賞.唉,不知自己是否小一時已選錯校比佢,搵到而家兩頭唔到岸。

原帖由 Tatama123 於 10-7-16 11:58 發表

點解呢位top student 唔去St Jo 中學叩門 ? Sport 係指校隊or 有獎牌果d ? 實在好難喎 !

其實個老師話"球類".

原帖由 fatymama 於 10-7-16 12:23 發表
Dear llmom

Do you know how many st.jo prim got into st.jo college this year ?  It seems 叩門 st.jo college or other band 1 like 中華基金 or 民生都很渺茫 and 道聽途說有一個st.jo 考頭50因填錯表但已conf ...

在 St. Joe College 註冊當日校長話今年是歷年來收番最多 St. Joe Primary 的一年, 但就沒有說幾多個, 有人話12x, 有人話14x, 有人話 Band 1 & Band 2A 都全部收番. 老師話我個仔果班收得最多.

考 Pre-S1 當日, 仔仔話見到有D 成績麻麻哋的同學都入到!!!

Dear llmom

Do you know how many st.jo prim got into st.jo college this year ?  It seems 叩門 st.jo college or other band 1 like 中華基金 or 民生都很渺茫 and 道聽途說有一個st.jo 考頭50因填錯表但已confirm st.jo college 收回.  

原帖由 llmom 於 10-7-16 12:14 發表

fatymama, you are right! 佢從來冇放 St. Joe 在 first choice.

原帖由 fatymama 於 10-7-16 12:07 發表
It was because he didn't put st.jo as his first choice and st. jo would never consider those students who "betray" (背叛) them.

fatymama, you are right! 佢從來冇放 St. Joe 在 first choice.

It was because he didn't put st.jo as his first choice and st. jo would never consider those students who "betray" (背叛) them.

原帖由 Tatama123 於 10-7-16 11:58 發表

點解呢位top student 唔去St Jo 中學叩門 ? Sport 係指校隊or 有獎牌果d ? 實在好難喎 !

醒目開學勳章

原帖由 llmom 於 10-7-16 10:05 發表
今年 St. Jo 有8個去QC interview, 放榜日一個都唔得, QC 只會給有 interview 過的人叩門, 我仔仔的同學第二日通知得咗,  ... 放榜日那天他很傍惶, 因為派了去中中, 但他是 Band 1 頭 top student!!!

Band One 頭 top student竟然派去中中係好難o架,因為按派位機制,電腦會先處理所有第一組別嘅學生嘅派位,然後才對第二組別嘅學生進行派位。基於第一組別學額多於第一組別嘅學生,換言之,除非Band one 學生自己嘅其中一個志願係該第二組別嘅中中,否則冇可能會派到去嗰度喎(理論上只要佢漁翁撒網哂所有本區嘅Band One學校,點都有一間中!除非佢個隨機no.太後同佢選嗰啲學校排得太後,咁就冇計嘞!)?呢個係個人選校策略問題,唔關派位問題喎?

不過,佢叩門QC都中,就證明佢當初應該填表策略出問題!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

原帖由 fatymama 於 10-7-16 08:01 發表
If someone told you that st. jo 仔在外面很搶手, that is totally wrong.  ....  Most of the 要叩門的st. jo 仔 are band 2 but outside schools seems do not have any favourable impression on st. jo students. They just care what grades you got in the exams and they won't give extra allowance to you even you claim that you are st.joe.  

可能嘅原因有:
1. 叩門位本來就少,加上中學今年每班都要縮減兩個學額,競爭相對更激烈;

2. 今年入頭三志願嘅高達八成七,要叩門嘅,唔係心頭高亂填表,就係派咗都唔滿意。但整體需要叩門嘅人數應該冇往年咁多,形成要叩門嘅St. Joe仔,相對其他叩門嘅小六學生冇明顯嘅優勢;

3. 過往仔漁翁撒網式叩門,形成好多取錄嘅都唔去讀嘅案例,給他校留下唔好嘅印象?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

今年 St. Jo 有8個去QC interview, 放榜日一個都唔得, QC 只會給有 interview 過的人叩門, 我仔仔的同學第二日通知得咗, 8號去咗註冊. 我仔仔的老師話我知今年QC 除了 interview 表現好, 仲要有 sport, 其實同學仔都有8 級 violin & piano, 但不獲考慮, 最終叩門成功都是因為成績突出!  放榜日那天他很傍惶, 因為派了去中中, 但他是 Band 1 頭 top student!!!
‹ 上一主題|下一主題