教育王國

標題: 創價 2010 K2 大召集 [打印本頁]

作者: carfoon    時間: 10-8-3 23:30     標題: 創價 2010 K2 大召集

大家 2010 K2 家長過黎呢邊繼續傾啦~!

樂澄將會升讀 K2 下午第一組~!
作者: tolulu    時間: 10-8-5 11:03

Hi,報到!!
我個囡心悠係下午第二組。
作者: heiyiumama    時間: 10-8-6 15:24

仲有三個幾星期就放完暑假喇! 好似開始咗唔係好耐。我個囡Yoyo升上午第三組, 佢好期待唔知邊位老師做班主任。各位家長, 你地D囝囝囡囡暑假參加咗什麼暑期班, 請大家一起分享吓!

我個囡上午參加咗英文班, 下午有papa跳舞班, 畫班和音樂班。佢樣樣都學得很開心, 最緊要佢係開心, 因為佢係屋企得印印姐姐一個, 會好悶。
作者: ccangie    時間: 10-8-8 23:26

我個女雪敏都升上K2喇!但係我仲未知道佢讀乜野班喎??
作者: Pekya    時間: 10-8-9 19:57

大家好, 好開心加入創價這個大家庭,
我個女彤彤將會插班升讀 K2 下午第二組

請多多指教
作者: carfoon    時間: 10-8-11 10:52

ccangie,

我初時都唔知架,多得其他媽咪教路, 原來家長日派發果大本學習檔案, 最後粉紅色果頁, 有寫住小朋友將會升讀K2邊一組架~! 妳睇下啦~

原帖由 ccangie 於 10-8-8 23:26 發表
我個女雪敏都升上K2喇!但係我仲未知道佢讀乜野班喎??

作者: lokitkit    時間: 10-8-17 14:40

大家好!

樂樂會升上 - 上午班第2組呀
作者: carfoon    時間: 10-8-17 16:34

heiyiumama,

我都覺得暑假讓佢地參加興趣班, 佢地當係一個節目, 開心好多~
樂澄都好期待快d返學呀! 佢成日問我, 係咪下星期一返學校開生日會呀? 哈哈.....
至於暑期興趣班, 我俾佢參加左一星期2日英文班+普通話班,2日游水, 溜冰 & 體操堂; 不過暑假之後要重新編排時間了,因為平日返學, 唔想太多活動, 多數留返星期六,日至參加興趣班囉~

原帖由 heiyiumama 於 10-8-6 15:24 發表
仲有三個幾星期就放完暑假喇! 好似開始咗唔係好耐。我個囡Yoyo升上午第三組, 佢好期待唔知邊位老師做班主任。各位家長, 你地D囝囝囡囡暑假參加咗什麼暑期班, 請大家一起分享吓!

我個囡上午參加咗英文班, 下午有papa ...

作者: chrisitne    時間: 10-8-20 10:20

珈珈升K2 第二组...
星期日家長日可以同同學仔見下面.

原帖由 carfoon 於 10-8-17 16:34 發表
heiyiumama,

我都覺得暑假讓佢地參加興趣班, 佢地當係一個節目, 開心好多~
樂澄都好期待快d返學呀! 佢成日問我, 係咪下星期一返學校開生日會呀? 哈哈.....
至於暑期興趣班, 我俾佢參加左一星期2日英文班+普通話班, ...

作者: bolam02    時間: 10-8-21 05:50

樂樂(成俊樂)由下午幼兒班第三組升上午幼低班第一組, 星期日見了!

暑期興趣班方面, 他只參加了一星期3日游水和1日溜冰.
作者: carfoon    時間: 10-8-21 11:12     標題: 回復 1# bolam02 的帖子

想問下星期日家長日, 小朋友需要穿校服嗎?
作者: Pekya    時間: 10-8-21 12:21     標題: 回復 11# carfoon 的帖子

上個星期日新生家長日無提要穿校服, 應該唔需要, 明天見
作者: water55    時間: 10-8-21 15:10     標題: 回復 10# heiyiumama 的帖子

hi!我個女都係上午班第三組呀
作者: carfoon    時間: 10-8-22 22:44     標題: 回復 2# Pekya 的帖子

Thanks Pekya~

今日返學校參加家長日, 真係好開心呀~!
見到樂澄嘅一班新同學仔, 有相熟嘅, 有平日一齊坐校巴嘅, 亦有新相識嘅.....佢都話好開心~!
另外終於知道自己係邊組 ( 樂澄係龍蝦組 ), 同埋認識幾位新老師~!真係太好嘞~
我覺得今日安排得好好, 家長上去聽家長會, 小朋友留喺課室玩, 有得畫畫, 仲有茶點食, 好似平日上堂咁, 之後去接佢地放學, 佢仲即刻戴住頂海綿寶寶太陽帽, 好得意~

真係好期待開學呀~!
作者: Pekya    時間: 10-8-23 22:23

琴日嘅安排真係好好, 聽完家長會又可以上天台參觀, 戴住頂海綿寶寶太陽帽嘅彤彤真係好得意
另彤彤係海馬組

作者: Win0501    時間: 10-8-30 15:53

我囡囡(綽彥)都係升讀K2 下午班第1組.
原帖由 carfoon 於 10-8-3 23:30 發表
大家 2010 K2 家長過黎呢邊繼續傾啦~!

樂澄將會升讀 K2 下午第一組~!

作者: carfoon    時間: 10-8-30 20:38

果日樂澄都有同我講呀, 鄧綽彥同佢同一班呀~ 真開心~!

原帖由 Win0501 於 10-8-30 15:53 發表
我囡囡(綽彥)都係升讀K2 下午班第1組.

作者: carfoon    時間: 10-8-30 22:45

想問下大家, 粉紅色果兩份暑期作業, 是否要交返學校架? 抑或只需帶回最後果一張工作紙回校分享呢?
many thanks~
作者: heiyiumama    時間: 10-8-31 17:08

原帖由 carfoon 於 10-8-30 22:45 發表
想問下大家, 粉紅色果兩份暑期作業, 是否要交返學校架? 抑或只需帶回最後果一張工作紙回校分享呢?
many thanks~

應該是兩份帶回校分享的, 之前通告有提及。
作者: carfoon    時間: 10-8-31 22:09

thanks~

原帖由 heiyiumama 於 10-8-31 17:08 發表

應該是兩份帶回校分享的, 之前通告有提及。

作者: Pekya    時間: 10-9-2 21:36

今日開學禮, 每人都有一個水壺作為開學禮物, 潁彤很喜歡, 一回家就話要用, 依兩天校車都遲左15分鐘, 係條街等真係好熱啊, 希望遲D好些
作者: carfoon    時間: 10-9-2 23:54

係呀, 琴日老師已經預告今日有禮物收, 樂澄放學由校巴站攞住個水壺到返屋企. 係佢鍾意嘅 Hello Kitty 呀~ 真開心~!

我地都一樣, 校巴兩日都遲15分鐘 ; 好奇怪, 其實時間同之前一樣, 不過佢張紙今次寫早左15分鐘, 變左家長早到15分鐘..... 如果寫返之前一樣時間, 其實無遲到架~
放學就反而早到左, 可能前幾個站少左同學坐車....

原帖由 Pekya 於 10-9-2 21:36 發表
今日開學禮, 每人都有一個水壺作為開學禮物, 潁彤很喜歡, 一回家就話要用, 依兩天校車都遲左15分鐘, 係條街等真係好熱啊, 希望遲D好些

作者: Pekya    時間: 10-9-3 22:37     標題: 回覆 22# carfoon 的文章

潁彤個水壺係 Mickey mouse,  原來有 Hello Kitty, 穎彤只係話女仔紅色, 男仔藍色, 只要她喜歡就得啦
樂澄搭幾號車 ? 潁彤返學搭5號車, 放學就4號車
作者: cyc627    時間: 10-9-3 23:44

hi, 大家好, 我的兒子是下午第二組..
返學搭4號車, 放學搭5號車.. 但是這幾天校車遲了很多呢..

原帖由 Pekya 於 10-9-3 22:37 發表
潁彤個水壺係 Mickey mouse,  原來有 Hello Kitty, 穎彤只係話女仔紅色, 男仔藍色, 只要她喜歡就得啦

作者: carfoon    時間: 10-9-4 00:46

樂澄坐13號車架~
原來返學同放學會唔同車架? 路線唔同嗎?

原帖由 Pekya 於 10-9-3 22:37 發表

作者: Pekya    時間: 10-9-4 13:18     標題: 回覆 24# cyc627 的文章

cyc627
妳囝囝叫咩名 ? 我個女潁彤係海馬組
carfoon
係啊, 因4號及5號車係同一間保母車公司, 所以要就番條路線, 另想問下開學禮送果個紅色袋有沒有特別用途?
作者: carfoon    時間: 10-9-5 23:24

Pekya,

原來係咁~
咦, 開學禮有送紅色袋咩? 樂澄好似只係收到一個粉紅色水壺咋, 紅色袋係點樣架?

原帖由 Pekya 於 10-9-4 13:18 發表
cyc627
carfoon
係啊, 因4號及5號車係同一間保母車公司, 所以要就番條路線, 另想問下開學禮送果個紅色袋有沒有特別用途? ...

作者: cyc627    時間: 10-9-6 19:29

你好,我兒子叫易駿,是水母組。很高興可以加入創價這個大家庭,以後請多多指教。

quote]原帖由 Pekya 於 10-9-4 13:18 發表
cyc627
carfoon
係啊, 因4號及5號車係同一間保母車公司, 所以要就番條路線, 另想問下開學禮送果個紅色袋有沒有特別用途? ... [/quote]
作者: prudencekan    時間: 10-9-7 02:12

好耐無上黎添~~
卓霖下午幼低一章魚組呀~
經過一年既創幼生活, 加上0個日既家長會, 我又更加愛呢間學校啦! 希望小朋友都繼續學習愉快!
作者: Pekya    時間: 10-9-7 19:39     標題: 回覆 27# carfoon 的文章

Carfoon,
個袋係紅色, 大約 A4 size, 有兩條帶側面咩 (有名牌), 記唔記得上年開學禮送左什麼, 因潁彤係插班生, 唔知係咪錦所以有
作者: carfoon    時間: 10-9-8 00:29

Pekya,

哦.....原來係學校嘅環保袋, 係呀, 我地舊年開學有收到架, 可以用黎帶物品返學校 ( 例如白色運動鞋, 學習檔案....etc ) 個袋好實淨, 好好用, 我都用過幾次架, 用
後老師會交返俾校巴姨姨俾返我地, 幾好的~!

原帖由 Pekya 於 10-9-7 19:39 發表
Carfoon,
個袋係紅色, 大約 A4 size, 有兩條帶側面咩 (有名牌), 記唔記得上年開學禮送左什麼, 因潁彤係插班生, 唔知係咪錦所以有

作者: carfoon    時間: 10-9-8 00:31

原來卓霖同樂澄都係第一組呢~ 真係好嘞~!

好期待收到同班同學的人名表呀, 可以認識到多d同學嘅名字呢~

原帖由 prudencekan 於 10-9-7 02:12 發表
好耐無上黎添~~
卓霖下午幼低一章魚組呀~
經過一年既創幼生活, 加上0個日既家長會, 我又更加愛呢間學校啦! 希望小朋友都繼續學習愉快!

作者: martinpet    時間: 10-9-10 16:47

Hello, 我係靖彤媽媽, (下午第一組螃蟹組) 好高興係度同大家傾計。

彤彤佢成日都有提起卓霖同樂澄..今年佢地仲同一班,好開心呀!
作者: carfoon    時間: 10-9-12 18:20

妳好呀, 靖彤媽媽,

原來樂澄一直都讀錯靖彤個名, 叫左做"靜純"!!! 真係唔好意思呀~
樂澄日日同靖彤一齊坐校巴, 成日都提住佢架~
今年可以同佢同班, 樂澄都好開心呀~~~

原帖由 martinpet 於 10-9-10 16:47 發表
Hello, 我係靖彤媽媽, (下午第一組螃蟹組) 好高興係度同大家傾計。

彤彤佢成日都有提起卓霖同樂澄..今年佢地仲同一班,好開心呀!

作者: martinpet    時間: 10-9-13 10:35     標題: 回覆 1# carfoon 的文章

樂澄媽媽, 唔緊要。
昨日參加樂澄的生日會好開心呀!
多謝您們既邀請!

希望樂澄鍾意份生日禮物啦...彤彤其實都好鍾意呢份禮物架。但佢話佢自己已經有,所以佢話送比樂澄喎...
作者: carfoon    時間: 10-9-13 13:05

係呀, 真係好多謝妳地琴日賞面出席呀~! 樂澄好鍾意靖彤份禮物, 第一份就拆左呢份先, 哈哈......多謝哂靖彤呀~!

琴日個生日會真係好開心, 可惜剛剛開學, 未能夠邀請更多同班同學仔, 希望下年可以請到更多同班同學參加啦~ 一定會更加開心呢~

仲有呀, 我班屋企人對琴日生日會有兩個深刻印象 :
(1) 佢地話覺得創價班同學仔好乖好有紀律 ( 佢地話其他小朋友都係好乖, 不過創價嘅小朋友俾佢地印象特別深刻 ) 我聽到都好開心呀~~
(2) 好幾個人同我講 : 覺得靖彤好醒目, 好搶眼呀! 真架! 佢地話見到靖彤幫樂澄拉好條裙呢! 真係好叻女~

原帖由 martinpet 於 10-9-13 10:35 發表
樂澄媽媽, 唔緊要。
昨日參加樂澄的生日會好開心呀!
多謝您們既邀請!

希望樂澄鍾意份生日禮物啦...彤彤其實都好鍾意呢份禮物架。但佢話佢自己已經有,所以佢話送比樂澄喎... ...

作者: martinpet    時間: 10-9-15 10:42     標題: 回覆 1# carfoon 的文章

咁就好啦, 樂澄鍾意份禮物!!

我前日仲問彤彤坐校車時有冇問樂澄鍾唔鍾意份禮物? 佢幾好笑呀! 話: "呀!我唔記得左問,咁聽日問囉!再唔記得就後日問囉!哈哈哈"

係呀! 彤彤都好好動,冇時停!佢好鍾意表演自己 (有表演慾),都係一件好事來架!唔怕羞麻!

我地住得咁近,可以約多d去玩架!
星期日下午我地比較得閒,可以去下戶外活動,公園呀!沙灘呀咁....等小朋友見多d大自然既野,連身體都好d啦!
作者: carfoon    時間: 10-9-15 14:37

係呀, 好羨慕彤彤性格夠主動呢~! 樂澄就剛剛相反, 對外好內向, 好少出聲, 同屋企相反, 佢喺屋企就無時停, 成日唱歌講野, 如果喺出面有屋企一半就好了~~
不過樂澄喺學校/興趣班都算表現積極, 對於老師嘅指令好合作囉, 成日鍾意舉手做第一, 希望佢會有所進步啦~!

彤彤有無講呀? 呢兩日彤彤同樂澄俾老師揀左做"組長"喎! 好好笑.....我問樂澄組長即係做咩架? 佢話 : " 幫下老師手, 整下野咁囉 " 我問係咪幫手派茶點呀? 佢又話唔係......
我覺得佢兩個一動一靜, 又好夾, 好得意~~~

好呀, 我地可以多d一齊去玩, 就算近近地文化博物館 or 公園都好呀~ 多多交流啦~!

原帖由 martinpet 於 10-9-15 10:42 發表
咁就好啦, 樂澄鍾意份禮物!!

我前日仲問彤彤坐校車時有冇問樂澄鍾唔鍾意份禮物? 佢幾好笑呀! 話: "呀!我唔記得左問,咁聽日問囉!再唔記得就後日問囉!哈哈哈"

係呀! 彤彤都好好動,冇時停!佢好鍾意表演自己 (有表演慾 ...

作者: martinpet    時間: 10-9-15 14:50     標題: 回覆 1# carfoon 的文章

有呀!
佢有同我講佢呢二日做"組長", 我都有問佢咁要做乜家? 佢就話: (1)要幫同學仔檢查書包有冇拉好拉練,如果冇要幫佢地,拉好。(2)收拾玩具啦 !(3)仲要照顧一個剛轉校既同學,教佢創價學校既規則咁喎..!!!
幾好笑!

我問佢係你自已舉手話要做"組長"定係老師叫你做架?佢話老師叫喎! 然後,佢仲好唔開心咁話聽日冇得做啦! 唉!
作者: carfoon    時間: 10-9-17 00:49

哈哈....係呀....今日我問樂澄係咪要幫手檢查書包架? 佢話
"係呀, 仲要睇下佢地叻唔叻做功課, 同埋坐得好唔好囉" 嘩....我話, 咁妳呢個組長都幾嚴格喎~!

佢話今日係其他同學做組長了, 佢話老師講 : 乖嘅小朋友至有得做組長架~! 真係一個好好嘅推動力啊~

仲有呀, 樂澄依家好鍾意去環保角做勞作返黎呀~! 整左勞作返屋企, 放喺度欣賞好多次架...... 原來小朋友真係好鍾意環保物料做手工呢個環節呢~
前幾日我都俾佢帶左一袋環保物料回校;
大家小朋友有無整環保手工返屋企呀?  

原帖由 martinpet 於 10-9-15 14:50 發表
有呀!
佢有同我講佢呢二日做"組長", 我都有問佢咁要做乜家? 佢就話: (1)要幫同學仔檢查書包有冇拉好拉練,如果冇要幫佢地,拉好。(2)收拾玩具啦 !(3)仲要照顧一個剛轉校既同學,教佢創價學校既規則咁喎..!!!
幾好笑!

...

作者: martinpet    時間: 10-9-17 14:25     標題: 回覆 40# carfoon 的文章

係呀! 彤彤都有帶d環保物料返學校做圖工。
佢第一個製成品係用4個厠紙筒做既望遠鏡呀!... 仲有圖案做裝飾架....宜家都放左係屋企...

今日,學校仲有水果日,彤彤昨日帶左楊桃同水晶梨返學...我諗今日一定好開心...
作者: carfoon    時間: 10-9-20 14:06

佢地果日食左好多不同水果, 真係開心啊~!
不過月餅就未食, 可能今個星期啦~

另想問下大家知唔知道邊度宥得買中國服呢? 因為樂澄果套已經著左 N1, K1 兩年, 今年我都想買套新嘅俾佢, 不過好少見到有得買呢~

靖彤媽媽,
我見靖彤今日仍然載住口罩, 樂澄話佢感冒, 佢好番d未呀?

原帖由 martinpet 於 10-9-17 14:25 發表
係呀! 彤彤都有帶d環保物料返學校做圖工。
佢第一個製成品係用4個厠紙筒做既望遠鏡呀!... 仲有圖案做裝飾架....宜家都放左係屋企...

今日,學校仲有水果日,彤彤昨日帶左楊桃同水晶梨返學...我諗今日一定好 ...

作者: veron^.^bb    時間: 10-9-27 01:27

大家好,我都好耐冇上o黎喇,我囡囡叫Anki(麥楚翹),係上幼低班第二組既水母組!!!!多多指教!!!
作者: joanna_07    時間: 10-9-28 14:31

各位創價媽媽,您們好﹗

我想請問今年2010年可有插班k2新同學仔? 因我欲替仔仔報讀創價2011年插班k2,您們認為有機會嗎? 謝謝幫忙回覆﹗

Joanna
作者: Win0501    時間: 10-9-28 15:40

有呀, 今年上校車多左位新同學, 佢係k2下午班插班生
原帖由 joanna_07 於 10-9-28 14:31 發表
各位創價媽媽,您們好﹗

我想請問今年2010年可有插班k2新同學仔? 因我欲替仔仔報讀創價2011年插班k2,您們認為有機會嗎? 謝謝幫忙回覆﹗

Joanna

作者: Pekya    時間: 10-9-28 18:57     標題: 回覆 45# Win0501 的文章

我阿女潁彤係今年K2插班生, 4月份interview個陣都好多人, Joanna努力
作者: cyc627    時間: 10-9-28 22:31

你好呀, 我仔仔易駿也是K2插班生, 幼低二水母組. 我記得上年INTERVIEW有好多人.. 家長坐滿成個禮堂呢..

原帖由 Pekya 於 10-9-28 18:57 發表
我阿女潁彤係今年K2插班生, 4月份interview個陣都好多人, Joanna努力

作者: Pekya    時間: 10-9-28 23:18

易駿同潁彤係同學仔, 潁彤係海馬組.  30/9 會唔會比
易駿穿中國服啊, 我就剛剛買了一套給阿女, 著起好似打工夫 ... 好得意

你好呀, 我仔仔易駿也是K2插班生, 幼低二水母組. 我記得上年INTERVIEW有好多人.. 家長坐滿成個禮堂呢..

[/quote]
作者: joanna_07    時間: 10-9-29 12:50

多謝各位回覆,

我會同仔仔努力嘗試,謝謝﹗
作者: cyc627    時間: 10-9-29 22:07

你好呀潁彤媽媽, 還以為只有易駿一個插班生, 現在有個伴了.
今天晚上才去買中國服, 明天可以一起影相了.
潁彤返學開心嗎? 仔仔每天放學也很開心呢!

原帖由 Pekya 於 10-9-28 23:18 發表
易駿同潁彤係同學仔, 潁彤係海馬組.  30/9 會唔會比
易駿穿中國服啊, 我就剛剛買了一套給阿女, 著起好似打工夫 ... 好得意

你好呀, 我仔仔易駿也是K2插班生, 幼低二水母組. 我記得上年INTERVIEW有好多人.. 家長坐 ...

作者: carfoon    時間: 10-9-29 23:03

原來有好幾位插班同學仔呢~
好開心大家加入創價大家庭呀~! 相信大家小朋友都一樣會好享受創價的學校生活的~!

我都剛買了中國服嘞~
聽日生日會, 樂澄都係主角之一呀, 佢好興奮呢~
聽日一定會好開心~!

原帖由 cyc627 於 10-9-29 22:07 發表
你好呀潁彤媽媽, 還以為只有易駿一個插班生, 現在有個伴了.

...

作者: Pekya    時間: 10-9-29 23:20

原帖由 cyc627 於 10-9-29 22:07 發表

...

易駿媽媽, 潁彤返學好開心, 老師重話佢好活躍周圍玩, 第2週已經適應了, 真係好開心可以加入這個大家庭
作者: joycenwy    時間: 10-9-30 00:45

hello,穎彤媽咪.....我個女叫芷澄呀,幼低二水母組,上2個weeks芷澄同我講佢識左個新朋友....叫"爬穎彤"......我話:セ有人姓爬既咩?係咩彭呀.....哈哈....
Nice to meet u.......

原帖由 Pekya 於 10-9-29 23:20 發表

易駿媽媽, 潁彤返學好開心, 老師重話佢好活躍周圍玩, 第2週已經適應了, 真係好開心可以加入這個大家庭

作者: kimmiechiu    時間: 10-9-30 15:47

好耐無上黎啦!!
大家好, 我個仔叫 子桓, 係幼低第一組螃蟹組.
佢昨天先做組長. 佢好開心話比我聽.  
大家有冇參加學校課外活動呀??
呀仔好想參加日語班和棋藝班,可惜抽唔到日文班, 只係有棋藝班. 星期六返第一堂, 希望好玩啦!!

不過個90分鐘我送左佢返學, 我都唔知去邊去??
作者: Pekya    時間: 10-9-30 22:39

hello,芷澄媽咪好高興認識妳, 妳好叻呀, 我阿女叫"彭潁彤", 她依家識左好多新同學, 其中一個叫"曾芷澄", 唔知係唔係妳囡囡 .....

原帖由 joycenwy 於 10-9-30 00:45 發表
hello,穎彤媽咪.....我個女叫芷澄呀,幼低二水母組,上2個weeks芷澄同我講佢識左個新朋友....叫"爬穎彤"......我話:セ有人姓爬既咩?係咩彭呀.....哈哈....
Nice to meet u.......

...

作者: Pekya    時間: 10-9-30 22:54

統計一下先

第一組 (下午)       
樂澄        (龍蝦組)
子桓        (螃蟹組)
靖彤        (螃蟹組)
卓霖        (章魚組)
綽彥       

第二組 (下午)       
潁彤        (海馬組)
芷澄        (水母組)
易駿        (水母組)
心悠

作者: carfoon    時間: 10-9-30 23:40

Pekya,

妳好細心~~

原帖由 Pekya 於 10-9-30 22:54 發表
統計一下先

第一組 (下午)        
樂澄        (龍蝦組)
子桓        (螃蟹組)
靖彤        (螃蟹組)
卓霖        (章魚組)
綽彥        

第二組 (下午)        
潁彤        (海馬組)
芷澄        (水母組)
易駿        (水母組)
心悠 ...

作者: cyc627    時間: 10-10-3 22:01

Thank you Pekya

統計一下先

第一組 (下午)        
綽彥        

第二組 (下午)        
心悠 ...

作者: Pekya    時間: 10-10-4 19:20

各位媽咪
潁彤要訂冬季校服, 想請問下件校褸暖唔暖, 買左會唔會著得好小呀 ! 妳地有無買曬兩件藍色外套及背心呢 ?謝謝
作者: booffice    時間: 10-10-5 00:56

冇買背心呀, 唔係太冷可以著白色外套~~
校褸裡面有一層夾綿, 可以拆出來, 都好夠暖.
再凍又可以自備大褸

原帖由 Pekya 於 10-10-4 19:20 發表
各位媽咪
潁彤要訂冬季校服, 想請問下件校褸暖唔暖, 買左會唔會著得好小呀 ! 妳地有無買曬兩件藍色外套及背心呢 ?謝謝

作者: booffice    時間: 10-10-5 00:57

第二組 (下午)        
廸軒        (水母組)

統計一下先

第一組 (下午)        
綽彥        

第二組 (下午)        
心悠 ...

作者: tolulu    時間: 10-10-5 11:57

[quote]原帖由 Pekya 於 10-9-30 22:54 發表
統計一下先

第一組 (下午)        
綽彥        

第二組 (下午)        
心悠         (海馬組)
作者: carfoon    時間: 10-10-5 12:17

我覺得校褸幾好架, 入面有層內裡, 唔太凍時可以拆出, 凍時加番就好暖~
我自己覺得校褸應該要買, 因為有時都需要著, 上年試過上學期結業禮, 樂澄剛好無著, 老師都有借俾佢著上台領獎~
買大少少, 可以著兩年~

不過背心我就無買, 買左一件藍色外套&一件白色外套, 質料都幾好的, 今年仲著得~

原帖由 Pekya 於 10-10-4 19:20 發表
各位媽咪

作者: Pekya    時間: 10-10-5 19:02

樂澄媽, thanks.

原帖由 carfoon 於 10-10-5 12:17 發表
我覺得校褸幾好架, 入面有層內裡, 唔太凍時可以拆出, 凍時加番就好暖~
我自己覺得校褸應該要買, 因為有時都需要著, 上年試過上學期結業禮, 樂澄剛好無著, 老師都有借俾佢著上台領獎~

不過背 ...

作者: Pekya    時間: 10-10-5 19:03

統計一下先

第一組 (下午)        
綽彥        

第二組 (下午)        
心悠        (海馬組)

作者: cyc627    時間: 10-10-5 22:06

我打算買兩套校服, 兩套運動服, 校褸及藍色外套, 唔知夠唔夠呢.?

原帖由 carfoon 於 10-10-5 12:17 發表

不過背 ...

作者: joycenwy    時間: 10-10-6 13:11

穎彤媽咪;係呀....我阿女咪曾芷澄law...hahaha

原帖由 Pekya 於 10-9-30 22:39 發表
hello,芷澄媽咪好高興認識妳, 妳好叻呀, 我阿女叫"彭潁彤", 她依家識左好多新同學, 其中一個叫"曾芷澄", 唔知係唔係妳囡囡 .....

作者: Win0501    時間: 10-10-6 19:08

原本我都想報學校的課外活動的, 但諗諗下送左佢返學, 附近嘜都無, 坐小巴去又一城, 留吾夠一小時又要返去接佢, 所以我最後都無報名.
原帖由 kimmiechiu 於 10-9-30 15:47 發表
好耐無上黎啦!!
大家好, 我個仔叫 子桓, 係幼低第一組螃蟹組.
佢昨天先做組長. 佢好開心話比我聽.  
大家有冇參加學校課外活動呀??
呀仔好想參加日語班和棋藝班,可惜抽唔到日文班, 只係有棋藝班. 星期六返第一堂,  ...

作者: kimmiechiu    時間: 10-10-6 23:27

我本來都係你咁諗, 不過諗住返二個course, 咪有多d時間. 點知, 只係抽一個course. 淨係公園食下早餐,同睇下mp4過日晨. 希望遲d可以識到d家長冇咁悶.

我都係買左校褸, 一件藍色外套&一件白色外套, 1套校服, 二套運動服. 都已經夠啦! 冬天太涷我比佢著運動服. 校服係短褲, 我怕冷親呀!!  

原帖由 Win0501 於 10-10-6 19:08 發表
原本我都想報學校的課外活動的, 但諗諗下送左佢返學, 附近嘜都無, 坐小巴去又一城, 留吾夠一小時又要返去接佢, 所以我最後都無報名.

作者: carfoon    時間: 10-10-7 13:52

我覺得都夠的~
我舊年只係買左一套校服裙+兩套運動服, 因為一星期只是二,四需要穿裙;
不過今年一星期有三日要穿裙, 所以我都買多一套, 兩套應該夠的了~!

不過我自己覺得白色外套都幾多機會穿架, 最近天氣涼涼地最適合, 如果穿藍色冷衫又熱左少少.....妳可以考慮下~

原帖由 cyc627 於 10-10-5 22:06 發表
我打算買兩套校服, 兩套運動服, 校褸及藍色外套, 唔知夠唔夠呢.?

作者: Pekya    時間: 10-10-8 17:03

係唔係要到K3先可以參加學校小童軍 ? 創價係九龍塘區第一二五零旅
作者: cyc627    時間: 10-10-11 21:14

係呀, 我最後都決定買兩套夠了, 多謝你的意見..

原帖由 carfoon 於 10-10-7 13:52 發表
我覺得都夠的~
我舊年只係買左一套校服裙+兩套運動服, 因為一星期只是二,四需要穿裙;
不過今年一星期有三日要穿裙, 所以我都買多一套, 兩套應該夠的了~!

不過我自己覺得白色外套都幾多機會穿架, 最近天氣涼涼地最 ...

作者: carfoon    時間: 10-10-12 13:41

妳唔駛客氣~! 今日校服公司去學校幫佢地度身了, 樂澄都需要買一套~

原帖由 cyc627 於 10-10-11 21:14 發表
係呀, 我最後都決定買兩套夠了, 多謝你的意見..

作者: cyc627    時間: 10-10-19 21:58

我仔仔一個COURSE都抽唔到, 唔知係咪太多人抽呢..
學校有很多講座比家長, 真的很好. 你們是不是多數都參加呢?
就快到家教會選舉了, 有無家長參選呀?

原帖由 kimmiechiu 於 10-10-6 23:27 發表
我本來都係你咁諗, 不過諗住返二個course, 咪有多d時間. 點知, 只係抽一個course. 淨係公園食下早餐,同睇下mp4過日晨. 希望遲d可以識到d家長冇咁悶.

我都係買左校褸, 一件藍色外套&一件白色外套, 1套校服, 二套運動 ...

作者: carfoon    時間: 10-10-19 23:37

我今年有參選家教會委員呀~!
希望大家支持我啦......嘻嘻.....

其實最主要都係想幫下手, 參與多d學校工作, 就算當選唔到, 都真係一次好寶貴嘅經驗呢~! ( 因為對手實在太強了!! )

10月30日見大家啦~!

原帖由 cyc627 於 10-10-19 21:58 發表
學校有很多講座比家長, 真的很好. 你們是不是多數都參加呢?

...

作者: Pekya    時間: 10-10-20 19:46

樂澄媽, 我都有參選呀, 我簡介會個日遲左少少果個囉,希望大家都可以一齊服務學校啦! 要上台自我介紹, 真係好緊張, 希望個日唔好啞左就好, 好贊成妳所講 "就算當選唔到, 都係一次好寶貴嘅經驗", 大家努力啦 ~

原帖由 carfoon 於 10-10-19 23:37 發表
我今年有參選家教會委員呀~!
希望大家支持我啦......嘻嘻.....

其實最主要都係想幫下手, 參與多d學校工作, 就算當選唔到, 都真係一次好寶貴嘅經驗呢~! ( 因為對手實在太強了!! )

10月30日見大家啦~!

...

作者: Pekya    時間: 10-10-20 19:55

潁彤抽到英文班, 佢番得好開心呀, 希望今個星期六唔好打風啦, 30/10之講座老公會去, 我有參選所以要12:45報到, 真係好想去, 或者早D走 ...

原帖由 cyc627 於 10-10-19 21:58 發表

...

作者: cyc627    時間: 10-10-20 19:56

咁多媽媽參選呀,我到時一定會支持你地,比心機呀!
我就無勇氣參加,不過好想參與做義工呢!
原帖由 Pekya 於 10-10-20 19:46 發表
樂澄媽, 我都有參選呀, 我簡介會個日遲左少少果個囉,希望大家都可以一齊服務學校啦! 要上台自我介紹, 真係好緊張, 希望個日唔好啞左就好, 好贊成妳所講 "就算當選唔到, 都係一次好寶貴嘅經驗", 大家努力啦 ~

...

作者: carfoon    時間: 10-10-20 23:14

穎彤媽,
原來妳都參選~! 真係好嘞, 到時30/10同妳相認先~我係 19 號呀~!

我見到今次都幾多幼兒班家長參選, 覺得妳地真係好好,在學校雖然只是短短時間, 已經有心出一分力, 為大家服務, 真令我感動啊~!

今次真是難忘的一次經驗~! 加油呀~!

原帖由 Pekya 於 10-10-20 19:46 發表

...

作者: Pekya    時間: 10-10-21 08:48

樂澄媽, 好呀, 到時要同妳相認, 我係 15 號呀 ! 加油 !

原帖由 carfoon 於 10-10-20 23:14 發表
穎彤媽,
原來妳都參選~! 真係好嘞, 到時30/10同妳相認先~我係 19 號呀~!

我見到今次都幾多幼兒班家長參選, 覺得妳地真係好好,在學校雖然只是短短時間, 已經有心出一分力, 為大家服務, 真令我感動啊~!

今 ...

作者: hayleyso    時間: 10-10-26 20:46

hi, 大家好,我囡囡係讀K2 下午班,,,有無媽咪有興趣自組英語拼音班(phonic)......外籍老師教,,,

地點:沙田區,,
有興趣者請pm我
作者: chrisitne    時間: 10-11-2 10:51

你地個個下午班.
第二組 (上午)
汶珈 (海星組)

統計一下先

第一組 (下午)        
綽彥        

第二組 (下午)        
心悠        (海馬組)
作者: chrisitne    時間: 10-11-2 10:54

樂澄媽, 原來你有參選呀.

你地個個下午班.
第二組 (上午)
汶珈 (海星組)

統計一下先

第一組 (下午)        
綽彥        

第二組 (下午)        
... [/quote]
作者: chrisitne    時間: 10-11-2 11:10

我記得係要畢業先可以參加小童軍, 九龍塘區第一二五零旅, 只玩2年, 可以維繫小朋友感情.

係唔係要到K3先可以參加學校小童軍 ? 創價係九龍塘區第一二五零旅 [/quote]
作者: chrisitne    時間: 10-11-2 11:15

上星期五, 我親自接珈珈放學,
佢開心到不得了, 佢由低班時常常提我家長接.

如果你們有空, 不妨試下, 小朋友好開心...

原帖由 chrisitne 於 10-11-2 11:10 發表
我記得係要畢業先可以參加小童軍, 九龍塘區第一二五零旅, 只玩2年, 可以維繫小朋友感情.

係唔係要到K3先可以參加學校小童軍 ? 創價係九龍塘區第一二五零旅
... [/quote]
作者: carfoon    時間: 10-11-2 14:20

christine,

好耐無見妳上黎了~^.^
妳唔講我都唔覺, 係喎, 原來我地好多都係下午班呢~
舊年我都試過一次去學校接樂澄放學, 佢都幾開心呀~ 不過佢又好似有少少奇怪咁, 哈哈.....因為佢好鍾意同班朋友仔坐校巴, 果刻見到其他朋友上哂車, 佢就望下望下, 好似得返自己咁.....^.^

係呀, 我都有參選, 妳果日有出席選舉會嗎?
希望日後更多機會參加學校活動啦~!

原帖由 chrisitne 於 10-11-2 11:15 發表
上星期五, 我親自接珈珈放學,
佢開心到不得了, 佢由低班時常常提我家長接.

如果你們有空, 不妨試下, 小朋友好開心...

...
[/quote]

作者: cyc627    時間: 10-11-3 19:05

嘩原來眞係好多下午同學仔喎
恭喜哂樂澄媽媽,我果曰都有投你一票呀。見到咁多家長咁忙都咁熱心真係好開心,希望有機會可以做義工啦。

我都好想去接放學,不過眞係好遠,但都要搵曰試一次呢!
原帖由 carfoon 於 10-11-2 14:20 發表
christine,

好耐無見妳上黎了~^.^
妳唔講我都唔覺, 係喎, 原來我地好多都係下午班呢~
舊年我都試過一次去學校接樂澄放學, 佢都幾開心呀~ 不過佢又好似有少少奇怪咁, 哈哈.....因為佢好鍾意同班朋友仔坐校 ...

作者: carfoon    時間: 10-11-5 13:58

多謝妳地支持呀~!
希望日後更多機會參與學校活動, 以及同大家多d機會見面~!

原帖由 cyc627 於 10-11-3 19:05 發表
嘩原來眞係好多下午同學仔喎
恭喜哂樂澄媽媽,我果曰都有投你一票呀。見到咁多家長咁忙都咁熱心真係好開心,希望有機會可以做義工啦。

我都好想去接放學,不過眞係好遠,但都要搵曰試一次呢!
...

作者: Pekya    時間: 10-12-3 21:17

點解十月份生日影片只係得上午班無下午班, 好想睇下佢地表演 ...... :(
作者: tolulu    時間: 10-12-7 12:01

Pekya,
有10月份下午班睇架,之不過你揀完下午佢都係寫上午班,但內容係下午班㗎,你再試下睇啦!!!

原帖由 Pekya 於 10-12-3 21:17 發表
點解十月份生日影片只係得上午班無下午班, 好想睇下佢地表演 ...... :(

作者: cyc627    時間: 10-12-8 21:45     標題: 回復 1# tolulu 的帖子

呵 我都以為只係得上午班呢!

另外各位家長上星期學完點用個式數板,有冇喺屋企試吓,都晤容易教呢!
作者: Pekya    時間: 10-12-9 00:20     標題: 回復 90# tolulu 的帖子

心悠媽, 唔該, 好開心睇到啦, 亞女話一開始企係佢隔離果個係心悠, 原來心悠同潁彤一齊比老師問野
作者: tolulu    時間: 10-12-9 11:36

潁彤媽,唔使客氣!!
作者: carfoon    時間: 10-12-9 14:05     標題: 回復 2# Pekya 的帖子

我都睇到啦~ 唔該哂!
原來果兩位小朋友係穎彤&心悠, 佢地好叻呀~喺台上回答老師問題~

cyc627,
果日聽完講解, 我返到屋企都即刻開出黎同樂澄試下; 原來佢地已經學過, 佢見我手勢唔正確, 仲糾正我, 話:"等我做俾妳睇啦!", 估唔到佢又做到同老師一樣, 兩隻手指"括"住數粒去讀喎~!
我覺得呢套教材真係好好, 小朋友又鍾意玩~
作者: cyc627    時間: 10-12-10 23:14     標題: 回復 1# carfoon 的帖子

嘩!樂澄咁叻女識得教你點用。等我都要用多幾次練習多d先..
作者: chrisitne    時間: 10-12-13 17:29     標題: 回復 1# cyc627 的帖子

珈珈返屋企有同我講1係孤零零, 2係有朋友...
作者: carfoon    時間: 10-12-15 13:54

係呀,樂澄都有講"孤零零,有朋友", 有時佢會講1,3,5,7,9係孤零零,2,4,6,8,10係有朋友.......
但有時搭 lift 時佢望住樓層, 會講錯:" 1 樓係孤零零, 係雙數 " !! 佢有時會混淆左單數&雙數嘅叫法架!! 所以我有時都要糾正佢架~
原帖由 chrisitne 於 10-12-13 17:29 發表
珈珈返屋企有同我講1係孤零零, 2係有朋友...

作者: cyc627    時間: 10-12-15 17:34     標題: 回覆 1# carfoon 的文章

係呀易駿有時都會講"孤零零,有朋友",不過都要成日提住先至記得囉。
作者: cyc627    時間: 10-12-21 22:09     標題: 回覆 1# cyc627 的文章

祝各位家長和小朋友聖誕快樂,新年進步!希望各位小朋友放完假之後晤好乜都唔記得哂呀!
作者: carfoon    時間: 10-12-22 16:51     標題: 回復 1# cyc627 的帖子

我都祝大家冬至快樂~!聖誕快樂~!新年進步~! 大人小朋友都健康快樂~ 小朋友就聽教聽話, 聰明伶俐~!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5