用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有無N1D1(AM)的同學仔呀!!
go

請問有無N1D1(AM)的同學仔呀!! [複製鏈接]

請問有無N1D1(AM)的同學仔呀!!
我的是女女呀
   0    0    0    0

我都報左名,不過我唔去得,佢會同爸爸,麻麻一齊去...

我報咗名啦. 我會去呀. 我個女時常提起你個女嫁.

3月25日親子旅行,你們會去嗎??

見到阿囡的halloween集體相,好得意。第一次認識她的同學仔,原來個個都几精靈。不過全班唯獨她一個冇望鏡頭囉。唔知15號影個張靚唔靚?

沒有事,只是一點兒擦到,多謝關心! ^V.^
原帖由 konuiyan 於 10-11-25 18:39 發表
我個女昨日放學回來, 話Victoria跌倒, 你有無事呀?

我個女昨日放學回來, 話Victoria跌倒, 你有無事呀?

我個囡Amanda今曰都拿咗一袋糖返來呀,應該都係換返來嘅,各式各樣的萬聖節糖仔。係唔係自己班同學仔交換嫁?

是呀!!我昨日去接囡囡,同班主任傾過計,話佢地昨日會選三個學生到其他班問老師攞糖(trick or treat give me something good to eat),咁好彩選中victoria
看到個個小朋友都著唔同的衫,真係好可愛呀!!

原帖由 christine116 於 10-10-28 21:08 發表
今日係學校一定玩到癲咗,放學竟然拿咗同學"子謙"嘅書包。返咗學咁耐都係第一次。

今日係學校一定玩到癲咗,放學竟然拿咗同學"子謙"嘅書包。返咗學咁耐都係第一次。

會去呀!我同老公只準備了個南瓜帽,而縷就全套囉
原帖由 christine116 於 10-10-22 20:03 發表
我星期一都唔記得將手冊同書放入書包。
大家30號晚會唔會返學校睇drama啊?是唔是又要dress up啊

我星期一都唔記得將手冊同書放入書包。
大家30號晚會唔會返學校睇drama啊?是唔是又要dress up啊

前幾日, 我唔記得放D書係書包度. 我問亞女老師有無話佢點解無帶, 佢就話無.

我尋曰同ms lam傾過,她話mainly是要小朋友認得功課薄上面的中文字,其他的知就得啦,英文就要識字母。而家應該教到s, 不過好似唔係順住教。

HI, Konuiyan

好似係 " S"  ,
同埋,聽我囡講 " 嘭嘭槍" 係有手勢架, 佢話老師 MS LAM 教揸筆手勢, 我囡囡會講---> 打開隻手,好似"嘭嘭槍"咁, 然後將支原筆放係中間,捉實佢, 可以寫字啦!  但"權頭仔" 就唔知啦, 等我明天問吓佢先得, 而家我囡訓咗啦 !

原帖由 konuiyan 於 10-10-13 22:09 發表
請問你哋知唔知英文書教到哪個英文字呀? schedule都無寫.

今日我個女同我講, "老師話:權頭仔, 嘭嘭槍"仲有手勢潻.

請問你哋知唔知英文書教到哪個英文字呀? schedule都無寫.

今日我個女同我講, "老師話:權頭仔, 嘭嘭槍"仲有手勢潻.

哦,我覺得可能中文教得慢一些,即使一個星期一個字都唔緊要,吸收到先有用. 不過我個女都唔係好認得學校教既生字,反而我教佢果d字仲認得到.

原帖由 christine116 於 10-10-11 13:53 發表
謝謝你,dccw.
你覺得學校是唔是跟足派俾我哋的schedule教呢?我見她一星期先有一個中文字的功課,但見schedule是一星期學三個中文字。

謝謝你,dccw.
你覺得學校是唔是跟足派俾我哋的schedule教呢?我見她一星期先有一個中文字的功課,但見schedule是一星期學三個中文字。

HI CHRISTINE,你好
這班有26人,我開學時問的,不知有沒有變.

原帖由 christine116 於 10-10-10 18:14 發表
Hi, 各位,我的囡囡都是N1D1 AM。不過她仲未識講學校的嘢俾我聼。只知道老師是Ms Lam同Ms Wong。每曰返學做d咩,吃d咩,一概不知,都唔知她返學,學唔學到嘢。你們知唔知這班有幾多人啊? ...

Hi, 各位,我的囡囡都是N1D1 AM。不過她仲未識講學校的嘢俾我聼。只知道老師是Ms Lam同Ms Wong。每曰返學做d咩,吃d咩,一概不知,都唔知她返學,學唔學到嘢。你們知唔知這班有幾多人啊?
‹ 上一主題|下一主題