用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

大家好, 我仔仔由1B升到2A, 希望早日找到手望相助、有傾有講的家長朋友, 大家記得KEEP IN TOUCH!  

0    0    0    0

回復 1# goodmama2003 的帖子

好嘢呀, 放暑假啦, 放足2個月, 真誇張!

回復 202# IP 的帖子

回復 1# goodmama2003 的帖子

唸真的, 唔知有沒有高年級同學呢? 如果有小五、六生, 大個仔大個女啦, 着住泳衣影泳隊年度合照, 又有點怪難為情吧?

回覆 1# IP 的文章

今天影相, 仔仔話要帶泳衣, 因他是游泳預備班, 我覺得好搞笑: 想像下一班男女大小各異的泳隊同學, 着晒泳衣在禮堂冷氣開行下排隊拍照, 是否好刺激呢?

回復 1# IP 的帖子

請問2A班的老師有沒有講過體育科、音樂科及專題研習的成績? 我仔仔自修簿上沒有這三科分數, 不知是否他放病假時老師已講了分呢?

回覆 1# 黃詩淇 的文章

Melodypoonwk, 詩淇媽媽: 你地的小朋友好番晒就好啦! 明天最後一天考試啦, 終於挨完這段又病又要考試的日子了! 祝各位2A班小朋友都有好成績, 不會被各種疾病影響表現!

原帖由 IP 於 11-6-9 21:30 發表
詩琪媽媽, 你的小朋友好番未? 聽阿仔說, 這兩三天, 2A班都有四、五個同學仔沒上學,而且有個同學仔面上長了好幾個水痘, 但還返學, 他附近的同學仔都話好驚呀! 我覺得奇怪: 點解學校老師不馬上叫他家人帶他回家呢? 2A ...

多謝關心!小女今日終於可以返學啦,希望其他出水痘既同學仔都可以儘快康復,並考得好成績。

原帖由 IP 於 11-6-9 21:30 發表
詩琪媽媽, 你的小朋友好番未? 聽阿仔說, 這兩三天, 2A班都有四、五個同學仔沒上學,而且有個同學仔面上長了好幾個水痘, 但還返學, 他附近的同學仔都話好驚呀! 我覺得奇怪: 點解學校老師不馬上叫他家人帶他回家呢? 2A ...

你好IP, 我仔仔上兩個星期都染到呵, 還回來傳染了兩個弟弟 ><, 這段日子面對3個一齊出真係好疲累, 連溫習都無心情. 我還以為水痘已經完結了, 仔仔是最後那批, 原來還有同學仔染病? 真可憐呵! 你仔仔所說的同學仔是否只是已經結蕉呵? 老師應該不會水痘未消就回校嗎? 不過你也不用太擔心呵, 因為我仔仔出嗰時第8日去覆診, 醫生話其實全部結了蕉就已經無傳染性的, 不過D蕉就可能要數星期先會完全消退, 不過我都好心痛呀仔塊面有好幾達"拿" 因為太深, 醫生話應該散唔到, 希望其他同學仔唔會咁啦! 祝所有同學仔早日康復, 可以開開心心一齊返學! 努力!

回復 1# 黃詩淇 的帖子

詩琪媽媽, 你的小朋友好番未? 聽阿仔說, 這兩三天, 2A班都有四、五個同學仔沒上學,而且有個同學仔面上長了好幾個水痘, 但還返學, 他附近的同學仔都話好驚呀! 我覺得奇怪: 點解學校老師不馬上叫他家人帶他回家呢? 2A班其他未出水痘的同學仔咪一邊考試一邊驚驚?所以呢, 如果未出水痘的同學仔, 一定要立即去打水痘針, 上咗招都沒咁辛苦呀!

原帖由 IP 於 11-6-4 17:21 發表
我也祝你女女早日康服! 她以前有沒有打水豆針? 打過後出少好多, 快的好的, 不會辛苦, 我仔仔就是這樣, 現在已結蕉, 進展不錯。

佢以前冇打水豆針,所以前幾日都幾辛苦,今日開始回復返精神,多謝IP和goodmama既關心。

我也祝你女女早日康服! 她以前有沒有打水豆針? 打過後出少好多, 快的好的, 不會辛苦, 我仔仔就是這樣, 現在已結蕉, 進展不錯。

原帖由 黃詩淇 於 2-6-2011 13:37 發表

小女也在今天出水豆。

原帖由 IP 於 11-6-1 21:30 發表
學校的水豆菌應該仍然在蔓延吧? 終於輪到我阿仔染上了! 今天阿仔出水豆, 明天開始請數天! 不知其他小朋友還有沒有染上水豆呢? 各位小心為上! 唉, 希望考試前可以好番啦! ...

小女也在今天出水豆。

回覆 187# IP 的文章

我囡囡以前也出過水痘, 出哂D痘大約要2-3日, 但是由收水後結"蕉", ,頭尾也要大約8-10日, 學校要學生D"蕉" 無哂才可上學喎.

回覆 1# goodmama2003 的文章

Goodmama, 謝謝你的祝福!

2A班同學仔家長, 邊位好心把星期四及星期五的家課和老師提點的考試注意/溫習重點, 張貼在此好嗎? 等我同仔仔跟進溫習, 萬分感激!

學校的水豆菌應該仍然在蔓延吧? 終於輪到我阿仔染上了! 今天阿仔出水豆, 明天開始請數天! 不知其他小朋友還有沒有染上水豆呢? 各位小心為上! 唉, 希望考試前可以好番啦!
‹ 上一主題|下一主題