用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔很難教
go

仔仔很難教 [複製鏈接]

0    0    1    0

嗯,明白晒!
但不要把遊戲機當作補償or獎品,遊戲機的樂趣不會大於hide & seek等玩意! 有些遊戲會令小孩哈哈笑,那才是好遊戲!  您們有三個孩子,真的應鼓勵他們一起玩。weekend一次過玩2小時遊戲機似太多,30分鐘遊戲機,1.5小時其他遊戲活動會否更好!
"快樂地玩"是不用花錢的。

原帖由 opclk 於 11-1-24 06:44 發表
Thank You all useful reply!  
星期六天已經cut 了 PC, WII, NDS & PSP .....
Only 每星期看每週performance 玩2小時...
每天’Mark住’
二月帶2仔see doctor >> check check, 希望救到
剛剛家姐考試, 科科90+分,
...

講多句....
如果樓主真係想cut晒d機, 咁就真係襯早cut, 如果小朋友大左至cut, 分分鐘發生仔打阿媽事件~!!

不過你其實cut得一年, 都cut唔到第二年, 佢上網做功課, 唔多唔少都有學習game玩, 雖然話係學習網, 但d game唔好玩又點吸引學生去登錄, 所以都係要你下下睇實佢架喇~~!

買psp等等, 都係要睇人, 有專家見意某些小朋友現X-Box呀, psp呀...因為佢地手眼唔協調, 所以透過打機改善,
我大仔雖冇d個問題, 但佢3歲到就玩學習遊戲機(有stuck個隻), 佢3歲以懂得拍波運球, 單手接波等等....
所以打機未必錯晒, 要睇下你識唔識control小朋友同時間姐~~!

簽名被屏蔽

王國會長

冒x樂園我有帶囡囡去, 但只玩波波池, 迷官等, 但嚴禁玩那些推銀仔機之類, 那些同賭博冇乜分別, 唔好話小童, 連大人也會沉迷.

原帖由 do-re-me 於 11-1-21 01:41 發表
我連冒x樂園都唔比我的孩子入,因為實會沉迷.我去日本旅行,先知原來日本類似冒x樂園的商店全部不準18歲以下入的.其實好多人屋企的玩具都玩唔哂,唔夠時間玩. ...

回復 1# 瑩瑩老豆 的帖子

我連冒x樂園都唔比我的孩子入,因為實會沉迷.我去日本旅行,先知原來日本類似冒x樂園的商店全部不準18歲以下入的.其實好多人屋企的玩具都玩唔哂,唔夠時間玩.

王國會長

個人意見, K1 以至小一是不應給他們玩PC, PSP.

原帖由 opclk 於 11-1-18 21:43 發表
3 仔今年 K1, 成日玩PC, PSP 搞亂
2仔&家姐練習 & homework, 2仔容易分心.
So, 3 仔是搞亂根源....
沒有其他的家人幫助,又無money 請工人....3姐弟糖黐豆, 分不開... ...

王國會長

所以到今日囡囡小三我仍沒有買PSP 之類的遊戲機, 因為遊戲機太就手可以玩, 很易令人分心, 見佢小一二成績OK, 到小三才放寛了玩電腦及睇電視的時間, 但成績已有一點點退步.

佢細個(其實現在也有玩)也是跟她玩UNO, 層層叠, 大富翁、mastermind、波子棋等遊戲. UNO 要她計埋分可以訓練加數.

原帖由 Go-to-school 於 11-1-20 10:53 發表
讚成, 回正題!大家何錯之有?

上網賣晒D PSP, PC game之類, 規定做晒功課先玩,要玩就玩家庭遊戲Rummibik, UNO, 層層叠......尼啲唔上忍又可訓練思維同曾進親子関係 ...

王國會長

對, 可能某一科非常聰明, 但其他科有學習障礙.

原帖由 Go-to-school 於 11-1-17 11:13 發表
學習障礙 同 非常聰明, 並無冲突, 小朋友可以非常聰明但有學習障礙.  

1.揾人check 下佢
2. 屋企唔好有甘多电子遊戲机,比多啲家庭玩意佢, 正如Radiomama's suggestion ...

你的小朋友都很喜歡新奇有趣的電子產品, 你可以選擇IPAD 下載有益, 要思考的遊戲, 還可以下載電子故事, 給他們看, 如你小朋友喜歡看卡通, 可以給他看DISNEY, 因為想小朋友多聽英文, 只壤我的小朋友開英文, 盡量選擇有益的遊戲給K1的小朋友, 小一的小朋友要限制他玩遊戲機的時間, 一定要完成功課和要做的事做完, 不過最好都是由你去選擇遊戲, 小一應該還可以控制, 不可壤他沉迷玩PC, 電子遊戲, 我都很明白照顧幾個小朋友是非常辛苦, 在小一的時候都需要很長時間和非常難適應. 你的小朋友對電子產品都很有興趣, 你都可以找一些有趣的跟他們一起玩, 而且有多試玩的遊戲都足夠絡小一和K1的小朋友.

回復 1# chan803 的帖子

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 opclk 於 11-1-20 04:46 發表
Thank You moon988 !
這裡(forum)有些人了解能力真的很差....
我文裡第一段是說家裡有3小孩. 簡略的敘述.
文裡第二段是錯誤的把二仔寫成仔仔. 這裡
有些人僅因一個單字>曲解整個段文.... ...

何錯之有? 我相信大部份人都應該能夠正確了解你的意思....

回正題, 唔好比佢地打機啦 (包括細仔), 最少係 mon-fri 唔比, or 要做晒當日要做的事 + 未夠鐘訓先有得玩一陣...

回復 3# opclk 的帖子

回復 12# strongboymama 的帖子

回復 4# Go-to-school 的帖子

回復 20# moon988 的帖子

遊戲機 打嗰個死嗰個
‹ 上一主題|下一主題