用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同一時間學2種樂器
go

同一時間學2種樂器 [複製鏈接]

小朋友可以同一時間學2種樂器嗎? TKS!
   0    0    0    0

原帖由 pizzapan 於 11-2-27 07:23 發表
If you take piano first, other instruments become very very easy. In fact, you can take several!!

同意~

鋼琴(g5) + 古箏 (6級)
佢仲成日話要學埋小提琴, (可能佢見同學玩)
但梗係 ----- 唔好啦, 無時間吖嗎 !!
佢操水都用左5 日, 仲點學, 真係唔使練咩~~

Yes both of my kids are doing same:
Piano(G4) + Clarinet (G5)
Piano(G4)+ Flute (G3)

Piano can really help them to go for another instructment.

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-2 20:31 發表
因為好難搵老師教嘛

percussion center 應該係龍向榮果間~

就是dr lung 那間

回覆 22# snoppy 的文章

我見好小地方有得學.

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-2 14:56 發表

我兒在hk percussion centre 學
不過我自己冇認真research 過其他centre

原帖由 snoppy 於 11-3-2 12:34 發表
邊到學percussion 好呢? 有咩提意?

我兒在hk percussion centre 學
不過我自己冇認真research 過其他centre

邊到學percussion 好呢? 有咩提意?

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-1 23:39 發表
有興趣就事成~

都要有好多野配合,有時眼見學生有興趣,但父母要求學業先行,想放多d時間落音樂度都唔得,興趣慢慢就減退
而且家中只有一檯琴,我工作時,阿仔想彈都唔得,有時我一行出琴房佢又鼠入去彈一陣,我要用就要趕佢走,不過可能係咁,佢反而好珍惜每次我同佢彈琴的時間
我都係期望佢enjoy music 就好

回覆 17# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-1 22:47 發表
hope your child enjoy the music ~

說來失禮,我自己都係從事音樂有關工作,所以2個仔自細就o係音樂中成長,興趣是有,但日後如何,就由佢地自己揀了

回覆 15# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-28 00:40 發表
D小朋友成日攪到唔覺意敲到其他樂器... 例如 三角~

我仔試過成個tamourine飛左落地下(好在係屋企練習時xddddddddddd)

回覆 13# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-28 00:13 發表
其實我都幾agree piano + percussion

piano 玩唔到orchestra... 而percussion 就可以滿足埋呢個目的

加上 tuned percussion 都係keyboard 樣

同埋.. 有D 譜要 Celeste or 用 piano 代替harp都可以玩埋~ ...

佢依家咪係常常將percussion堂學的曲返黎o係琴彈,琴學的又用xylophone打出黎咁玩xdddddddddddd
我好鍾意睇d percussionist 換樂器,仔上次表演handle 3樣,見佢放低一樣拎起第樣好忙個樣,我覺得好好睇xddddddddd

回覆 11# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-27 22:46 發表
嚴格D 黎講... 鋼琴都係 percussion ~~ ^^"~

哈哈yes
但under abrsm 佢地都係2個不同的樂器

回覆 9# marcuscyrus 的文章

我兒5歲,學percussion同琴,佢仲想叫我比佢學violin,但因今年安排了考試及校際,所以我暫時拖住佢先,現在平均每樣每星期練習4-5次,時間方面暫時還可,只是琴未必配合到時間比佢練,但上小學就要再睇到時佢興趣同埋時間安排。
‹ 上一主題|下一主題