用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 到底這一代是父母辛苦, 還是仔女辛苦
go

到底這一代是父母辛苦, 還是仔女辛苦 [複製鏈接]

昨天小兒中4家長日, 心知不妙, 見到老師講解小兒的成績, 是在全班尾3, 已經暈了一半, 6料只有兩合格, 合格科目也是在全班較落後, 從老師冷言冷語的交談中, 心知小兒已是被老師放棄的一群, 我已盡了自己的努力去教導兒子的學習態度, 但是他始終是懶懶散散, 我真的不知如何是好
   0    0    0    0

如果你小朋友盡左力溫書都係尼個成績甘冇得講啦
但如果你你小朋友冇盡過力既話就一定要迫下佢! 因為而家d小朋友唔迫你唔得架, 佢地已經冇哂自動自覺呢個習慣!
同埋唔好去d大型補習社補習, 因為尼d只係想搵錢既公司唔會照顧到底子較差的學生
建議搵私人報習/中型果d會真人教既補習社

回復 1# Carmen2004121 的帖子

簽名被屏蔽

吾係個個家長都識得玩 334 尼個遊戲 . 選那科才能較易上大學等方式 .
我阿大今年都選科 , 初頭我都好似人地講禁 . 選理科第日可選醫護做 . 但吾係個個小朋友都 ok , 所以交流完后 . 最后都是選她自已喜歡及較有把握讀的科.......全文 . 雖然吾知讀完將來有乜用 ( 除非好高分 )  . 但想想打后3年都是她讀 . 這個決定會較好 . 好過選全理 , 但她冇興趣 . 上學濟坐浪費時間重太鑊 .
我覺得這個6年 , 大家的關係緊要過成績 .

對新學制有疑惑?

請看張永明講荒謬通識6 YOU TUBE 或看ELSAAU的網誌

回復 7# One-Mama 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 jj0922 於 11-3-8 10:22 發表
昨天小兒中4家長日, 心知不妙, 見到老師講解小兒的成績, 是在全班尾3, 已經暈了一半, 6料只有兩合格, 合格科目也是在全班較落後, 從老師冷言冷語的交談中, 心知小兒已是被老師放棄的一群, 我已盡了自己的努力去教導 ...

有不少學生都是這樣,讀書條路不是對所有學生都適合,但大多數家長及社會只認同讀書不成功便成仁.想像吓香港下一代如果全民接受高等教育,還有誰肯放低包袱做清潔工,在街頭掘路,四圍送貨,只會令更多受過高等教育的人失業,或者在屋企hea,或者又再揾嘢讀去逃避,難道他們不是社會的蛀米大蟲?讀唔成書如果能夠踏實工作,自食其力,做家長何嘗不為子女自豪.

原帖由 mio8390 於 11-5-9 19:24 發表
同意,依家有些細路,讀到不知所謂,但一樣要父母供他們讀書,其實是不想出來工作,這些父母真是有苦自已知。

我都唔敢諗到之後做嘢咁遠, 中學畢到業, 唔多行差踏錯就好.

昨天小兒中4家長日, 心知不妙, 見到老師講解小兒的成績, 是在全班尾3, 已經暈了一半, 6料只有兩合格, 合格科目也是在全班較落後, 從老師冷言冷語的交談中, 心知小兒已是被老師放棄的一群, 我已盡了自己的努力去教導 ...

要令亞仔自己拿出動力學習。

他有想過自己將來想做甚麼工作嗎?

我覺得每個人都要有目標。
你孩子想做甚麼工作?
建築師,醫生,會計師,警察,消防員,髮型師,美容師,廚師。。。
其實不一定要目標偉大 (如醫生,太空人),但無論如何,一定要有目標。
再看看那個工作要有甚麼學歷或陪訓。
例如,要做髮型師,要到髮廊做學徒,或到一些專門學校學習。

可以先和你孩子認真的談談,他的理想,再向理想進發 !

加油 !

同意,依家有些細路,讀到不知所謂,但一樣要父母供他們讀書,其實是不想出來工作,這些父母真是有苦自已知。

原帖由 pong333 於 11-5-9 15:18 發表
做父母辛苦呀, 細路香港讀唔上就送去美國, 又唔得再送去大陸, 依家又話要番香港讀…

做父母辛苦呀, 細路香港讀唔上就送去美國, 又唔得再送去大陸, 依家又話要番香港讀…

回覆 1# jj0922 的文章

現在不論父母或仔女都要認真地付出好多, 唔同二三十年前, 只要父母能供或仔女有能力讀,就算唔係學以致用, 憑一張大學degree就可以好易搵到一份好工, 今時今日, 教育水平同各樣要求高左, 父母為仔女所做既, 真係無微不至, 正一'長憂99', 我地又點可以唔比心機! (唔好意思, air吓)
話說回來, 建議你同仔仔好好傾吓, 睇吓佢問題所在. 有需要可搵D專家幫忙, 只要同心, 問題不難解決的, 唔好氣餒, 我地永遠都係仔女既榜樣!  BEST WISHES!

原帖由 esprincess 於 11-3-26 10:34 發表
請問大學對通識中文卷或英文卷會唔會有偏好?

要看看你是修讀什麼科目,有些是不理會中文或英文通識,但有些是要求是英文通識,最好是先看看想讀的大學學科收生要求。

請問大學對通識中文卷或英文卷會唔會有偏好?

原帖由 mio8390 於 11-3-25 13:49 發表

1. 讀到中途是不可轉科。
2. 是有分中文或英文卷。
3. 每間大學及不同科目收生都不同,有些科中英文都沒有分別,但有些就一定要英文才收。

原帖由 mio8390 於 11-3-25 13:49 發表

3. 每間大學及不同科目收生都不同,有些科中英文都沒有分別,但有些就一定要英文才收。

mio8390

明白晒 , 謝 !

原帖由 Carmen2004121 於 11-3-25 10:02 發表

ha8mo .

想插咀問一問 , 如對選修科沒興取 , 中途還可以轉科嗎 ?
另如選修科是中文教 , 考統一試上大學有分別及問題嗎 ?
因聽聞好似是分中文卷 / 英文卷選擇 . ...

原帖由 ha8mo 於 11-3-23 11:47 發表

係囉,最重要係希望佢唔好放棄自己

除非必修的4科外,佢仲讀緊邊2科選修科?係佢自己選嗎?邊科最鍾意?由最鍾意果科做起,你嘗試自己研究一下果科,再同佢一齊討論,可以嗎?

如果6科也沒1科鍾意,可嘗幫佢安排佢喜歡做而又做得好的 ...

ha8mo .

想插咀問一問 , 如對選修科沒興取 , 中途還可以轉科嗎 ?
另如選修科是中文教 , 考統一試上大學有分別及問題嗎 ?
因聽聞好似是分中文卷 / 英文卷選擇 .

為明天好好努力...

我認識一個人,第一次會考0分,第二次17分,分別是第一次他放棄了自己,第二次他選擇努力...重頭來過...由中四再讀起...

你仔仔現在才中四,好好努力,機會還是有的...最重要是不放棄..為明天好好努力...

‹ 上一主題|下一主題