用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試升小二或留班?
go

試升小二或留班? [複製鏈接]

我仔讀私校小一,有發展遲緩問題(遲6-9個月發展),剛考完試,主科 中、英 得約40分,數學6x分。
而其他科成績都係緊緊合格。因主科2科不合格,學校比我考慮佢留班或試升,但學校話如我選試升小二,到小二時主科還是2科不合格就一定要留班。
我好矛盾,究竟我繼續每月交差不多$6000學費比佢試讀還是如果我轉津校升小二,將果幾千蚊用作私人補習及報讀有關語文課程好。 大家有無意見比我?
   0    0    0    0

怎才知是否有讀寫障礙。

作戰一年後, 希望明年今日樓主上來報告喜訊.
加油!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我想分享小小經驗:
小兒小2時評有讀寫障礙, 當時在津校就讀,都好似版主咁學校無社工跟進,同時學校好多抄寫, 佢又係寫字好慢既人, 所以當年就決定同佢轉私小重讀小2, 而當年佢係中文唔合格,以往幾年佢既中文成績都係剛好合格,今年小5,剛考完呈分試中文唔合格,私小要佢重讀,我覺得既然佢本身讀寫在中文方面比較弱,就算repeat 小5,意義不大, 但學校堅持, 所以決定同佢轉校, 呢兩個星期,就在希望失望中渡過,全部小學都唔會收小6插班生, 唯有去教署登記,等安排,在教署安排下,又考了兩間津小,都係因為中文唔合格而唔收, 想問下有經驗既mami ,如本人堅持小兒讀小6, 是否最終教署都會安排到 ?
而家反覆思量,其實在小兒p.2時,作左一個錯誤的決定, 以為佢既讀寫障礙對佢影響不大,只想搵一間愛心小學令佢有興趣學習,問題就會解決, 而家佢正因為中文一科令佢又要重讀, 其實呢科永遠都係佢既弱項, 若果當年肯接受現實,同佢搵一間融合小學, 就唔會有今日兩難的局面了.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

我都想轉佢出來津校。但我老公想同佢努力多一年,睇下係咪真係唔得先,到小二才轉。

原帖由 yhk329 於 11-7-2 09:53 發表
樓主,有時免强無幸福,照你講讀緊的私校,又無支援,又唔夠包容,老師無足夠訓練,好易將小朋友標籤左,令到小朋友無晒自信咪重橙

原帖由 MrsFung 於 11-6-28 19:11 發表
我仔讀私校小一,有發展遲緩問題(遲6-9個月發展),剛考完試,主科 中、英 得約40分,數學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=581&cb=11106x分。
而其他科成績都係緊緊合格。因主科2科不合格,學校 ...

邊間私校咁貴?如果係啟思,佢地有豐富經驗同支援

: : : : : : : :

基督是我一家之主

我老公已決定了比他在原校試升小二。這個暑假努力同佢溫習,希望可追返。 如果小二還是追不上,到時再決定轉津校。
原帖由 pocoyo123 於 11-7-1 21:43 發表
你住邊區呢, 我小朋友明年上小一, 問題差不多, 手上已有些學校資料, 比你睇下OK 唔OK

你住邊區呢, 我小朋友明年上小一, 問題差不多, 手上已有些學校資料, 比你睇下OK 唔OK

It seems a right decision to look for a place in government aided schools for your kid.  Go and get help from the Education Bureau and see what they can offer you.

God bless your family!

原帖由 MrsFung 於 11-6-28 19:11 發表
我仔讀私校小一,有發展遲緩問題(遲6-9個月發展),剛考完試,主科 中、英 得約40分,數學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=581&cb=11106x分。
而其他科成績都係緊緊合格。因主科2科不合格,學校 ...

情況跟政府一樣,有一個言語治療師每個月同小朋友訓練一次. 我都冇報其他訓練架!

原帖由 MrsFung 於 11-6-29 18:25 發表
如果咁情況,津校會有什麼支援這類小朋友?
我仔其實每月在政府上一次言語治療,我沒有再報其他訓練課程,因為每小時計錢,好貴。

If the tuition fee paid to your private school doesn't actually help your child in the study, it's not worth the money.  You could make well use of that HKD6000 for your son's private speech therapist (once every month may be inadequate), therapist on reading and writing. All in all, make good use of your money on things that really help your son.  
Why don't you first search around on which schools' syllabus may be a bit easier, and offer assistance and support for your case.  So you need to change your topic to:  Which schools offer support to........ blah blah..is more appropriate now in your case.  Take actions!

原帖由 MrsFung 於 11-6-29 18:25 發表
我仔其實每月在政府上一次言語治療,我沒有再報其他訓練課程,因為每小時計錢,好貴。

我覺得轉去津校好, 一來你可以用私校那$6,000去上堂, 二來照計津校課程應該比私校淺一些. 加油, 希望你早日找到學校.

原帖由 Namson 於 11-6-29 17:22 發表
我小朋友同妳小朋友一樣大,同樣有言語及理解問題,所以我k1已經比佢留左一年班,因為我驚佢跟唔上同齡的小朋友,雖然依家言語同理解都唔係話好好,但成績每科都可以考到八九十分.由於我讀津校,所以政府轉介返係學校上言 ...

我小朋友同妳小朋友一樣大,同樣有言語及理解問題,所以我k1已經比佢留左一年班,因為我驚佢跟唔上同齡的小朋友,雖然依家言語同理解都唔係話好好,但成績每科都可以考到八九十分.由於我讀津校,所以政府轉介返係學校上言語治療咁就方便好多.所以留一年其實都唔係壞事. 另外如果妳搵唔到津校有學位,妳可以打去教育署幫妳查下有邊間學校有位喎.

原帖由 MrsFung 於 11-6-28 22:04 發表
我仔K2時做過評估,係言語及理解力遲緩。佢無過度活躍,只係有專注力不足。
現在KEEP住在政府上語言治療。
我會明天試搵屋企附近合適的學校。 我會搵老師受特殊訓練比率高的學校。

...

私校無support, 小朋友讀上去都好辛苦,我有朋友仔仔都係咁, 讀私校, 成績差, 但好難找學校, 或者要跨區.  不過事在人為, 唔好放棄.

無話錯唔錯, 要睇學校有幾多支援. 如果唔夾學校方向, 都要再搵.

原帖由 MrsFung 於 11-6-29 15:15 發表
條路行錯左? 諗唔到我仔上到小學會咁差。
我唔覺學校有問題,係我仔資質有問題。
~easybring~

你小朋友可以搵間小學係參加了"融合教育"的學校,令小朋友一樣可入讀一般的小學,而在校的老師更有部份會有這方面的知識.

你睇吓以下條 link 幫唔幫到你,或者搵學校社工幫手都可以的.

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=2524&langno=2

你個問題同我個女一樣,佢小二時老師給她試升,唉!又如何, 她科科唔合格,個人無晒自信,結果小三終於留班, 個年我自己都好唔開心. 其實經過一年時間, 比個小朋友有番自信心, 她科科都有70-80分, 今年小四, 我見佢成績大有進步,有番自信心, 佢成績都有70分以上,我都好開心,
所以留班都未必唔好, 如你經濟許可, 應原校就讀.

‹ 上一主題|下一主題