用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對浸信會沙呂小失望
go

對浸信會沙呂小失望 [複製鏈接]

小兒曾在浸信會沙田圍呂明才小學就讀,本來派到這間學校是很高興。不過,小兒因成績不好和頑皮,被校長、老師們和班親們標籤。在二年級上學期,因英文科不合格和平均分69分,校長提議小兒下學期降落一年級,校長不理會家長之感受,只著重學校的聲望,沒有關心小兒的心理狀況,我完全對浸信會沙呂小失望,我和太太覺得沙呂小對小兒的處罰太苛克,故此便替小兒轉校。
  最初小兒轉校出現退隱行為,我和太太不斷鼓勵他,終於他開口說喜歡新學校。
    好多朋友說,名校作風就是這樣,我和太太為有接受現實。

0    0    0    0

原帖由 tph1112 於 11-7-16 00:52 發表
小兒曾在浸信會沙田圍呂明才小學就讀,本來派到這間學校是很高興。不過,小兒因成績不好和頑皮,被校長、老師們和班親們標籤。在二年級上學期,因英文科不合格和平均分69分,校長提議小兒下學期降落一年級,校長不理會家長之感受 ...

我覺得凡事先檢討自己先:點解的家長咁得意,幫小朋友選小學淨睇是否名校,無想過是否合適小朋友?學校係點唔知?校長係點唔知?教學方式如何?小朋友既能力?呢啲唔係家長的責任嗎?唔係入咗所為既名校就等同小朋友就ok。讀書成績好唔除咗學校老師1對37教授外,家長係1對1都應有責任啩,要唔要揾補習。仲有點解小朋友會被人標籤頑皮,咁你們身為父母有冇責任教先?最後話你知我覺得沙呂小唔係咩名校,出名在有個好有心既校長。
小一學位咁緊張都比你讀多年,打好個底至升上去。

「就是在患難中、也是歡歡喜喜的,因為知道患難生忍耐,忍耐生老練,老練生盼望,盼望不至於羞恥,因為所賜給我們的聖靈,將神的愛澆灌在我們心裡。」(羅5:3-5)
共勉.. ^^

回復 1# hingmami 的帖子

回覆 32# KAC 的文章

乜嘢叫[班親]?THX!

其實個校長比你個小朋友留班, 下年小一就會少左個叩門位, 對學校來說, 都幾大犠牲架, 你知啦, 一間學校只有在叩門階段先可以自己話事, 揀最精英的學生。

所以樓上講得啱架, 好多名校唔比人留班, 只可以升班或轉校, 因為要留番D位比人叩門 / 插班。

原帖由 tph1112 於 11-7-16 00:52 發表
小兒曾在浸信會沙田圍呂明才小學就讀,本來派到這間學校是很高興。不過,小兒因成績不好和頑皮,被校長、老師們和班親們標籤。在二年級上學期,因英文科不合格和平均分69分,校長提議小兒下學期降落一年級,校長不理會家長之感受 ...

現在的學校真的是有很多問題,成績好就大晒,吾呎日8話幫下D差少少的學生,一味只顧成績,就連D老師教得D學生取不到好成績也要比校長惡言相向呀!!!!!!!!!

簡直係變晒質!!!!!!!!!!!!!!!
希望你仔仔加油呀!!!!!!!!!

我都同意 miffy的說法, 升到班硬升上都唔係好事~
另外, 我覺得學校嘅做法真係為左小朋友好, 真係名校的, 一係有你升班, 一係就叫你走, 留班/降班反而影響學校名聲tim....
沙呂係津校, 又唔係什麼名校, 我諗學校又唔會因為"名聲"而要你小朋友降班嘅~
個人少少意見, 唔啱聽當睇唔到吧了~!!

每間學校都實有d人讚有d人彈, 我個女响沙呂讀佢成績都係一般, 英文未試過合格而且我唔係班親, 曾經有個家長話佢個女同佢講學校d老師好惡成日鬧人, 我問阿女佢答我: 老師唔係日鬧人只係鬧d 曳學生, 我唔係話樓主個仔曳, 只係有時我地會唔會剩係睇到面嗰層而睇唔到深入d 呢? 校長咁做係咪有苦心呢? 我唔係幫校長講野, 不過我就覺得校長唔係只重成績, 如果你平時有出席家長會前個答問會你應該都知, 同埋我真係唔明就算佢真係要你個仔降班點解會關到神事呢 你地信心係咪太軟弱呢

樓主, 你所說決志了25年, 像能得利所講, 這25年你一定是風平浪靜. 真的要感恩 :)

試想想, 如你照顧了你仔仔25年後, 仔仔因為某一位人/事, 而發覺他所愛/信的你(父親), 是白愛/信而離開你. 更要跟其他人說, 我將不會再回父親的家, 不會再信/愛我的父親, 你會有什麼感受呢 ? 你認為你仔仔是怎樣的人呢 ?  如你現在的想法及法給你仔仔知道. 你覺得他有什麼得著呢 ?

我都好明白,真係好難接受叫自己仔女降班的。
但降班可能係因為小一下學期無考試老師都唔知佢跟唔上,而且學校升小二真的深了很多,故見議你小朋友重讀一年級的下學期打返好個底,若等到二年級下學期先留班,二年級的成績也好難追返。
態度方面可能係校長講野太直接而且佢個樣太COOL所以覺得佢態度差吧!
我仔都係沙呂小,今年升三年級,記得入學第一次聽校長演講,就對學習有困難或者跟唔上的同學,學校是會有特別照顧的。佢講有一個學生,没有讀過幼稚園所以只會A-Z,校長便向他家長說叫他回幼稚園讀多一年,會留返個學位給他下年回來,因為免強讀上去只會跟得很辛苦。
另外我仔有位同學二年級上學期第一次測驗,成績就大跌,中和數也不合格,老師便安排他參加補習班早上早些回校由老師親自教,成績總算追返合格。
對於補底方面我學得沙呂小都算OK,我聽朋友說他小朋友讀九龍塘名校,下學期見家長時老師真的直接向家長說邊科邊科唔得叫佢自己暑假係出面補習攪返掂!

我覺得係沙呂小最叻和最差的同學才會得到拔尖補底,反而中間的同學就真係要靠自己囉!唔知其他學校係咪都係咁?

回復 14# 馬媽媽 的帖子

十分認同jeremyphlam,神的救恩和我們一班罪人所做的事真決不應放在一起衡量。你和神已有25年父子情,不值得為這些枯枝捨棄神。凡事信靠神!其實你的兒子在二年級上學期成績不達要求,校長便提議下學期降落一年級,絕不合理!焉知他下學期可達要求呢!既已轉校,希望你孩子讀得開心!多給鼓勵,讚賞新校的好處,讓他投入!不妨和班主任溝通……pray f yr son ~~

你口中的兒子:
小兒因成績不好和頑皮,
在二年級上學期,英文科不合格
平均分69分

你口中的學校:
浸信會沙田圍呂明才小學
派到這間學校是很高興
兒子被校長、老師 們和班親們標籤
校長提議小兒下學期降落一年級,
校長不理會家長之感受,
只著重學校的聲望,
沒有關心小兒的心理狀況,

你口中的信仰:
我完全對浸信會及基督教失望
我和太太以後都不參予基督教之聚會
縱使我決志25年之多,但我對基督教......很失望

你的行動:
我和太太覺得沙呂小對小兒的處罰太苛克,
故此便替小兒轉校

轉校后的表現:
最初小兒轉校出現退隱行為,
我和太太不斷鼓勵他,終於他開口說喜歡新學校。

好多朋友說
明(名)校作風就是這樣,我和太太為有接受現實。

建議樓主:

退一步,海闊天空,喜見你兒子漸漸適應新學校
盡量幫他打好小學基礎。
遇到困難,和小朋友一起面對,千祁唔好怨天怨地

明顯樓主覺得天父唔應該要個仔讀唔掂囉,但係間學校邊個"簡",樓主定天父?係咪如果有神蹟個仔明明唔識考試,但天父都叫老師比满分,考到第一仲比埋獎學金,咁樓主就會去宣教?

樓主,你兩夫婦到底明唔明白你地做緊乜野?你地信仰又係乜?

原帖由 Lovely-Boy 於 11-7-20 10:27 發表
樓主年紀應該都唔細喇 (中年掛?), 應該都有番甘上下人生閱歴, 點解思想邏輯仲甘單純?

一個基督教學校/校長無情疴刻對自己個仔, 就投射向上帝話上帝同樣甘無情疴刻

甘講, 如果有另一個基督教學校/校長愛心滿溢包容 ...

你真係講得好中point, 我好少留言都不得不like!!!
最多只可以話係學校有問題, 關宗教咩事? 當年佢決志又係為左乜?
應該樓主25年黎都好風平浪靜所以佢覺得神都係好好既, 但依家有d風浪就要離開佢, 真係....唉~

‹ 上一主題|下一主題