用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急..港大同學會書院VS中華基金會中學
go

急..港大同學會書院VS中華基金會中學 [複製鏈接]

有一間收左,但另一間又通知有位,
地區唔係問題,
你地會點選擇?
   1    0    0    0

--------deleted -------

Thank you very much for your useful information and sharing....
Dearest Borneo, your information is correct.
All of you are caring and reasonable parents. KEEP IT UP! Cheers:)

回復 9# bkmum2005 的帖子

Many thanks for your information!
我鄰居的孩子是中華基金中學中六學生,我昨日膽粗粗問她學校的情況。根據她描述,學校初中有兩班精英班,但分別是普通話班及廣東話班各一。
中四分班,學校的 combination 係比較多,聽說今年中三升中四學生可以選讀 文+理+商的組合,而無話什麼文科班,理科班咁 clear cut.
至於文科成績方面,我覺得可能以中六拔尖學生都是來自理科班,所以覺得理科較強…但從 AL result or CE result 我自已覺得是差不多… 鄰居的孩子就是文科生,佢話佢地班都有會考 5A, 4A 的同學,成績非常好!congratulations!
我見佢平時都好乖,有禮貌,所以我都想我的孩子入讀中華基金。

樓主:
可否告知你小朋友咩小學及咩成績,而呢兩間都收呢!我對呢兩間學校都有興趣,(我小朋友今年升P.6),很快就到我煩!pls,你可否pm我話比我知thx.

回覆 11# savoy 的文章

謝謝你的意見。但我想講的是港大同學會書院的網頁好似比較少報導學生的活動情況。我在 ELAs 的網內的確找到學校 offer 給學生的活動,但作為家長的我,我會比較 focus 學生參與活動的情況及報道,但網頁上的報道則較少,而且不少students' achievement 係09-10 年的…
我的孩子下學年升小五,所以開始留意不同學校的情況,中基跟港同亦是我其中的目標中學,我都想了解它們多一些…
P.S. 剛剛我再一次閱覽港同的網頁,終於係 School Event 找到些活動報道!只是比較難找些…

至於港同新高中選科的按排,請問學校中四分班選科是怎樣?可否分享一下?

.................

BTW, I would like to clarify that the following point from bkmum 2005
但亦有缺點,就是理科比文科好好多,中四分科選擇較少,只有純理或純文班,成績好的先選,如果入唔到理科班就沒有太多選擇....  actually, the selection of subjects of CFSS in F.4 are quite flexible.  There is some elective for students to choose... The results of HKCEE and HKAL are promising and keep improving. A school which is provided value added value to students.  The teachers and principals there are very devoted. So, I would like to know the final decision of 樓主...  .

醒目開學勳章 王國長老

你收D料好勁
我都係知個大概, 無你咁詳細
之前校長都係official講過升中數字(唔係今年), 我記得有20人走左去第2D中學, 今年30人, 多左D(睇%就好似好significant), 都算ok
原帖由 bkmum2005 於 11-7-22 04:59 PM 發表
我兩間學校都識人讀緊,選那間就要看小朋友性格和家長喜歡那種類型的學校。中基比較傳統,校風幾嚴,如果小朋友是循規蹈矩型,不怕被人管束,讀中基會幾好,校風純樸。學術方便,中基近幾年成績唔錯,中文和數理科目較好,文科成績稍遜 ...

感激各位好有心家長,給我寶貴意見,我已經決定左喇

原帖由 ydoris 於 11-7-22 00:54 發表
老實講,你報個時究竟因咩事選佢架??吾係睇清楚D先既咩??唉...有得選仲吾知點WOR~我叩左中基好耐都未排到..吾係叫你放返個位出來,係真係嬲嬲地LOR~就來8月啦...有無同D小朋友想下架?? ...

2間學校都有去簡介會,叩門都用左好多精神和時間,但幸運地當2間好學校同時都收我小朋友,係需要時間消化(因一先一後),可能你無呢方面經驗,所以唔太明白,唔好嬲會傷身

回復 1# goodwill 的帖子

我兩間學校都識人讀緊,選那間就要看小朋友性格和家長喜歡那種類型的學校。中基比較傳統,校風幾嚴,如果小朋友是循規蹈矩型,不怕被人管束,讀中基會幾好,校風純樸。學術方便,中基近幾年成績唔錯,中文和數理科目較好,文科成績稍遜。五班都是全英教學,返而以中文科來分班。有三班是普教中,兩班是廣東話。有兩班精英班,都是普教中。但亦有缺點,就是理科比文科好好多,中四分科選擇較少,只有純理或純文班,成績好的先選,如果入唔到理科班就沒有太多選擇。這個將來唔知有無改變,如有講錯,請其他家長指正。

港同就似半間國際學校,頗多外藉老師,崇尚自由同創意,注重其他非學術的陪養,雖沒有太多約束,但學校亦很關心學生德行,所以比較適合有自律和自覺性高的學生。學校好強調教識學生學會學習,自動自覺,不會催谷學生。由於港同有一條龍小學直上中學,所以程度較參差,但由於明年才有第一屆畢業生,暫時未有成績表供參考。只知英文科水準頗高,前年考IGCSE英文科有頗高成績。中文科中一至中三普通話教學,大部份學生都能說流利英語和普通話。中四分科比較自由和選擇較多,學校會盡量配合學生選科志願。

今年港同小學有好幾個學生向中基叩門,全部都收哂,加埋派位好似有8個升中基,看來中基校長頗喜歡收港同小學的學生。去年有四名港同的小學生升讀中基,全部都考十名以內,由此可見港同小學生的水準亦頗高。不過今年港同因為轉校長,有大約30人選擇升其他學校,有很多被外面的傳統名校收取錄,有5個升聖保羅男女,1個升男拔,1個升皇仁,一個升英皇,1個升瑪利曼,還有些升聖士提反、張祝珊、中基、匯基和國際學校等。

以上資料都是由朋友口中得知,如有錯誤,請其他家長指正。

醒目開學勳章

我會揀中基,只係果條aberdeen tunnel 都係一個problem,除非你住aberdeen

Totally agreed, 百花齊放....各有特色,找一間最合適的給孩子,樓主有得選擇,已經很好!百貸迎百客.....我想知道樓主孩子的profile , 一定很好吧! 哪一間小學? any awards in sports and music?? Approx. Ranking in your school ? When did you receive call from 港同 or CFSS.  Kindly please share with us. Thanks

醒目開學勳章 王國長老

作為港同小學家長, 自由度同包容亦係港同吸引我既地方
港同專重每一個學生獨立性, 就算成績唔夠好, 學校會補底, 行為唔夠好, 老師會同佢傾勸下佢, 必要時至會同家長跟進, 同意樓上所講, 學校俾allowance學生可以成為一個獨立個體, 自己去決定點去學習, 咩應做咩唔應做, 呢種文化係好獨特的, 如果你希望小朋友o係呢種環境成長, 你會鐘意港同

我的小朋友也是傳統小學畢業, 中文在小學時是廣東話教的, 他很快適應港同, 有很多朋友, 各方面都有進步.  每當回校, 都會看見一班二班開心的學生, 令我更喜歡這校.

中華基金的公開試成績幾好. 港同還未有公開試成績. 我覺得港同校風好好. 學校不會太強逼學生, 學生要主動學習.

樓主小朋友如果是讀傳統小學,上中基你安全感可能會大d。因為港同不會束縛學生思想,行為,裝束的自由表達,但不代表放縱。外人看來以為港同校風唔多好,其實入得港同的家長見到自己子女真正成為一個個體都很受落。所以樓主真係要想清楚希望俾個什麼學習環境給你小朋友。

原帖由 borneo 於 11-7-21 23:20 發表
本人是新丁一名,亦無仔女在中華基金中學或港大同學會書院讀。在中華基金中學網頁上留意到中基有唔少課外活動,而且近年的公開試成績都幾好,感覺上中基學生在讀書或課外活動上都有均衡的發展。
而港大同學會書院網頁上就 ...

港同書院的課外活動內容在網頁ElAs已經睇到啦, 不少於四五十項喎。我相信任何一間中/小學都會讓學生在讀書和課外活動上有均衡發展。

醒目開學勳章 王國長老

樓主都係岩岩收到通知, 已經即時上黎問啦
我相信叩門唔係排隊吧! 學校有岩心水既學生自然會CALL, 祝好運
原帖由 ydoris 於 11-7-22 08:54 AM 發表
老實講,你報個時究竟因咩事選佢架??吾係睇清楚D先既咩??唉...有得選仲吾知點WOR~我叩左中基好耐都未排到..吾係叫你放返個位出來,係真係嬲嬲地LOR~就來8月啦...有無同D小朋友想下架?? ...
‹ 上一主題|下一主題