用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

Hello!歡迎光臨!歡迎各位新朋友舊朋友入來傾下
   13    0    0    0

醒目開學勳章

小豆媽 發表於 12-6-3 21:46
還有........
由於今次skate asia是RIC的"最後紀念作", 所以好多"元老級"的高級學生, 都回巢參加今年ska ...

哇...咁肯定好好睇,好多勁人出山﹗

小豆媽 的帖子

大家好,我返黎啦!我用三叔,入左論盡溜冰後噤唔到最新一頁,如果有人知,可否話我知邊度有制噤?thx,所以,自私的我,而家要迫你去part 3傾,(衣d係樓主嘅權利,hehe)多謝合作

還有........
由於今次skate asia是RIC的"最後紀念作", 所以好多"元老級"的高級學生, 都回巢參加今年skate asia.
他們互call 所有friend星期六晚在RIC開會, 好多退役的哥哥姐姐都出關, 有陣容強大的 team 6, team 7, team 8, production, ensemble,
coach 都會出賽一齊玩.
呢個場, 真係好family, 好有人情味, 好有感情.

今日到RIC 上堂, 真伙覺得好唔捨得, 我諗, 好多"資深學員"及家長, 都係好唔捨得.

今晚, 見去有4 pair家長, 晚上等校長放工, 約校長食飯.
言談間, 知道他們的仔女, 已在RIC學skating 超過10年, 他們都在懷念以前的歲月, 仔女初學時如何, SARS時又如何涯過....等等.
他們的子女們都是留學生, 大學生了.

veroshea 發表於 12-6-1 10:38
早晨

其實大家有無諗過小朋友溜冰係為咩架?  會唔會有一個目標??

大家有無諗過小朋友溜冰係為咩架

初初, 我只係想我果個極細膽, 極內向的大女, 可以學吓對自己有信心, 要佢知道只要著住對鞋, 就要靠自己,
學學吓, 佢自己都想學.
為左正正經經學, 轉場去RIC.
去左RIC, 有個好coach "F", 真係啟發到佢, 佢開始"鐘意".
剛剛排左個artistic program, 我都覺得佢開始有小小成績的時候.........
個場居然摺埋.  >.<

細女, 只係since未識行, 就跟家姐去冰場玩, 2歲就識行冰.
但以佢的"身型", just for fun only. 冇期望.

如果找不到新場合時間合地點, 我諗我2個女會唔學的了.
我實在住得遠, 又人口多. 好難去得遠, 又好難頂得貴.

choleliu 發表於 12-5-30 14:24
聽到都心傷,亞洲溜冰賽前出現地震,唔多唔少會影響到學生和教練心情。

溜冰場靠人事、要埋堆,唔排除有D ...

冰場當然係要人事啦 !
教冰呢行行頭好窄, 好事同唔好事都全通街.

我個coach都未 firm 佢會去邊個場, 不過有暗示.

ThanksMami 發表於 12-5-30 11:47
Smille,

你真係諗得好通透, 連教練轉場的感受都考慮埋, RIC應該搵你去做公關

Smille,

你好清楚"行情" ^^

唉 ! 好可惜呢,
一個好family的場,
一個相對下唔雜的場,
一個唔會鼓吹你死爭爛爭人人鬥鬥鬥的場,
一個可以安心放下小朋友的場,
一個由校長到車冰人都好nice的場

Smiile 發表於 12-5-30 09:50
各位參加左馬來西亞比賽的RIC同學仔,加油比心機,今次應該係最後一次代表RIC出賽,而你們的教練 ...

各位參加左馬來西亞比賽的RIC同學仔,加油比心機,今次應該係最後一次代表RIC出賽,而你們的教練一定會盡力幫你們,把所有教你們讓你們發揮到最好    -->

係呀, 我女第一次代表RIC去skate asia, 亦係最後一次, 唯一一次, 有D感慨 !

為左紀念今次比賽, 我都豪一豪, 去7日.
大女 : FS + solo comp + artistic + pairs
細女 : FS + solo copm + footwork + J&S, +speed racing

Smiile 發表於 12-5-31 13:21
回復 veroshea 的帖子

我都諗唔見左小豆媽係未好忙今晚整東西食呀 ?

我近日忙呀, 在office又坐監, 在家又比3隻野"前"住, 所以潛左水.
facebook我都冇乜上.
veroshea, add 我facebook, 我會在facebook多過BK

我回來了 !

Smiile 發表於 12-6-2 09:15
回復 cmarcus 的帖子

真係好叻女呀 !  我估佢都成為太古冰場的 "重點培訓"小朋友之一啦 ! ...
多謝. 冰場經理話太古冰場對小女"好有興趣"之後會"特別注意"她.

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 cmarcus 的帖子

真係好叻女呀 ! 我估佢都成為太古冰場的 "重點培訓"小朋友之一啦 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

chingmandy0705, It is too early to said her future, but after she becomes primary school student, she should be much busy on the books and have no time for skating.

引用:非常開心呀!!!+小女用只了44日KO晒FREESTYL

原帖由 cmarcus 於 12-06-01 發表
非常開心呀!!! 小女用只了44日KO晒FREESTYLE1,2,3!!! 3次考試考官都唔同, 分別得分106, 93, 93. 連太古溜冰 ...
加油希望你囡囡可以一直上,不要放棄
你囡囡咁細個已經fs3,相信日後進港隊的機會很大呢

cmarcus 發表於 12-6-1 20:35
非常開心呀!!! 小女用只了44日KO晒FREESTYLE1,2,3!!! 3次考試考官都唔同, 分別得分106, 93, 93. 連太古溜冰 ...
嘩嘩嘩..好勁呀!!!
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

醒目開學勳章

cmarcus 發表於 12-6-1 20:35
恭喜晒,更上一層樓﹗

醒目開學勳章

veroshea 發表於 12-6-1 10:38
早晨

其實大家有無諗過小朋友溜冰係為咩架?  會唔會有一個目標??

有一技之長,讀唔成書仲有一門腳藝,不過當然極度唔想、唔希望啦,讀書永遠排第一。

part time為興趣就無問題。

非常開心呀!!! 小女用只了44日KO晒FREESTYLE1,2,3!!! 3次考試考官都唔同, 分別得分106, 93, 93. 連太古溜冰場經理(前ISI副主席)都話廿多年來都未見過4歲考到FREESTYLE 3既小朋友.

Smiile 發表於 12-6-1 14:35

我都好中意架,連我個女都好中意(我整甜品蛋糕麵包餅,佢中意整中菜和學煲老 ...

我有時都會整, 都係甜品多, 但唔叻=_=, 麵包仲成日失敗TIM, 要好好向你學習下先
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都好中意架,連我個女都好中意(我整甜品蛋糕麵包餅,佢中意整中菜和學煲老火湯)
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心
‹ 上一主題|下一主題