用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

P1編咗班啦!! [複製鏈接]

剛收到班主任來電話阿女編咗1A班,兩位班主任都係Ms. Wong呀!!
有冇同班家長可以交流吓呢??
   0    0    0    0

係呀, 我問小女驚唔驚MR.Li , 佢話唔驚,我話有好多小朋友驚到喊喎,佢話1b班無俾佢鬧, 唔通1b班好乖? 佢話可能d小朋友唔乖所以老師鬧啦, 希望係咁啦

都話lmc 的家長, 係明理的 hohhohohohohohho
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

我阿女都無咁驚喇,班主任都有再同佢地講去操場休息時嘅規舉,等佢地明白做緊咩同點解老師要咁惡!我昨天做左個示範,話說昨晚爸爸叫左阿女三次去刷牙,佢都冇去,我就好大聲咁渴佢去刷牙,阿女即刻一支箭咁去左刷牙,佢刷完牙我笑笑口同佢講,你而家知道點解有時老師要咁惡啦!佢即刻笑笑口點點頭!哈哈哈,身教原來真係最GOOD嘅方法!

係呀 ! 我個女今日好好多啦 ! 吾驚啦 !
佢話 mr. chow 有同佢地講點解老師要惡... 但亞女冇詳細講內容, 但係起碼我知老師有幫我地d小朋友呀 !
good !

我覺得小朋友其實並唔係真係咁驚Mr. Li,而係啱啱接觸新環境,返到學校又冇朋友陪,所以感覺好徬徨無助,阿女都話佢只係未開早會前有少少喊,因為自己一個戇居居坐喺度好唔開心,之後返到課室到冇再想喊啦!!

我同佢講媽咪以前都好似你咁,不過好快我就唔再喊啦,因為我識咗好多同學仔一齊玩,返學其實好開心,只係玩吓,學吓,食吓就一日啦,冇嘢需要我哋喊架...

我見佢今日等校車果時自言自語:我唔會喊架!都冇嘢要喊(但係對眼已經紅哂)...媽咪,不於妳嚟學校同我玩一陣先啦

bchi說得對,好多嘢都要小朋友自己去面對同適應,希望呢個過渡期快點過去,小朋友個個都開開心心上學去

delete

jackybaba, 你形容得幾好, mr. li 似史力加 !!

原帖由 JackyBaBa 於 11-9-8 22:34 發表

Kaka...Mr.Li 果種我可以話係扮惡嫁咋,我係早會時見過佢,大隻佬,其實佢內裡好有愛心,我會話好似史力加咁,其實學校裡冇一兩個做殺手又點鎮得住班馬騮ar,唔通個個都係山吹老師咩...雖然話係快樂學習,但唔代表任意放縱,要知 ...

原帖由 KimB 於 11-9-8 10:02 發表
我問左阿仔, 佢話只係教IT及PE既Mr Li最惡, 其他老師都ok, 阿仔話上IT堂時, 同學做錯野, Mr Li會好惡咁鬧人, 佢話見到呢個阿sir驚到震,但上PE堂時, 佢又話有時Mr. Li 好搞笑
我個仔最like Mr Chow, 佢話mr chow昨日 ...

Kaka...Mr.Li 果種我可以話係扮惡嫁咋,我係早會時見過佢,大隻佬,其實佢內裡好有愛心,我會話好似史力加咁,其實學校裡冇一兩個做殺手又點鎮得住班馬騮ar,唔通個個都係山吹老師咩...雖然話係快樂學習,但唔代表任意放縱,要知道discipline都係相當之重要,如果第時操行攞個B-或以下到升中時真係想搵學校int 你都幾難~~~

唏.  我覺得, 有時要放手比小朋友去面對, 佢地唔係bb 架喇, 要學識長大呢 ~~

大家,  有冇聽過出面津校的老師有幾惡 ?
升上小學,  一定唔會同幼稚園一樣架喇, 唔會下下笑住講. ... 陳大文, 你點呀, 今日食飽未呀 ? 噓寒問暖... :;pppp:  

上左小一, 會有好大分別. discipine 係其中一樣, 唔會好似幼稚園, 你話要去toilet 就可以隨便去, 其實lmc 已經算比較好喇, 你真係好急好急, 舉手, 係可以去的.

阿mr. li 呀.. 佢係好cool 架.... 不過在sport day 我見好多同學仔擁住佢,  做老師要做到令小朋友又敬又畏, 先得呢 ~~~~~

上年我果班,  阿靚仔mr. wong 淋支支, 但另一位ms ng 就好嚴,  我覺得佢地一凹一凸的配合, 都幾好丫 hoohooh

我今朝都同班主任講左,希望佢同阿女傾下,如果大家嘅小朋友都咁驚,不如你地都同學校講下吖,我都知可能惡係最容易收效嘅方法,但佢地只不過係返左幾日學嘅P1,有時真係唔駛咁惡嘅!

我阿仔仲遲半小時先瞓, 佢都有話眼瞓, 有日放學返家做完功課後,頂唔順要瞓左1小時

原帖由 Manman1010 於 11-9-8 12:19 發表

阿女9:30瞓,6:25起身但係都唔夠瞓!!我哋以前返下午班,會瞓成十個幾鐘

如果真係好似佢地講得咁惡, 真係有可能唔俾去洗手間, 所以我同阿仔講, 小息一定要去小便, 如果唔係上堂冇得去

原帖由 Manman1010 於 11-9-8 12:07 發表

阿女話有男同學舉手想去洗手間,Mr. Li都唔俾呀,不過我諗唔會啩,可能阿女誤會咗啫:(

原帖由 oimingoiming 於 11-9-2 09:33 發表
Hi,
你們小朋友幾點睡幾點起身呀?有無方法能迫去睡呀?兩朝女女都好似發夢!

阿女9:30瞓,6:25起身但係都唔夠瞓!!我哋以前返下午班,會瞓成十個幾鐘

原帖由 ewmami 於 11-9-6 10:47 發表
Hi,KimB
阿仔話尋日1B班得一個同學仔可以喺lunch time 食得曬個飯盒,其餘都食唔曬!唔知係佢哋食得慢定唔好食!不過我個仔唔係好like 今個星期嘅餐單,冇辨法都要迫佢食! ...

阿女都話好多同學仔都係食咗幾嗒就唔食啦,阿女自己就食咗一半到,佢話已經飽到食唔落啦

原帖由 annvuchan 於 11-9-8 09:43 發表
係呀 ! 係呀 !
我都驚亞女怕留學... 好似禽日, 穿便服校服 (PE衫+裙褲), 我話穿黑鞋, 佢問我係吾係架, 我吾想比老師鬧呀...
你睇下佢幾驚...點算 ???

我都好擔心呀!!我驚佢日日都怕咗返學,唔知有冇方法令佢哋冇咁驚呢!!

原帖由 KimB 於 11-9-8 10:02 發表
我問左阿仔, 佢話只係教IT及PE既Mr Li最惡, 其他老師都ok, 阿仔話上IT堂時, 同學做錯野, Mr Li會好惡咁鬧人, 佢話見到呢個阿sir驚到震,但上PE堂時, 佢又話有時Mr. Li 好搞笑
我個仔最like Mr Chow, 佢話mr chow昨日 ...

阿女話有男同學舉手想去洗手間,Mr. Li都唔俾呀,不過我諗唔會啩,可能阿女誤會咗啫:(

我個囡又係俾Mr. Li嚇到好驚,佢話Mr. Li好惡鬧同學仔呀,攪到前兩日都有喺學校喊 我同咗班主任講,希望佢同阿女傾吓啦~~

另外我地放學個校車司機又係好惡架,有人我接左阿女放學,同車個小朋友媽咪未到,佢竟然打電話俾個家長叫人唔好嘥佢啲時間,我覺得啱啱開學冇耐,日日啲到站時間都唔同,家長真係好難預算,大家應該相就一下!!尋日返學時校車俾架大巴擋住所以泊咗喺較前位置,好彩另一個媽咪跑嚟叫我我先見到,阿女以為我哋遲到又會俾校車司機鬧,即刻拉住我係咁喊,最後俾校車姨姨夾硬拉開咗,抱咗上校車,果一刻連我想喊埋一份呀

我個仔最like Mr Chow, 佢話mr chow昨日仲話佢食飯食得快添
至於教 英文Phonics既Mr. Resnick, 阿仔都話ok, 唔惡

原帖由 annvuchan 於 11-9-7 10:22 發表
我女都係 1B班, 兩日佢都食吾晒個飯, 佢話無時間喎...
另外, 我想問下 1B班的同學仔對D老師的意見係點呀 ???
我個女的感覺係 " 佢地好惡 ", 只有 Mr. chow 好...

...
‹ 上一主題|下一主題