用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新都城/新寶城翠茵家長請進!
go

新都城/新寶城翠茵家長請進! [複製鏈接]

有無同學仔的家長呀? 大家交流交流吧!

多多指教~~~

0    0    0    0

回復 42# ~瑤瑤~ 的帖子

我都揀左主流班呀!唔知會唔會同你仔仔一班呢!

回覆 40# 拾仔 的文章

我前兩日響自己個屋苑樓下, 同一個在新寶城翠茵讀書的小朋友的家長交談, 她也跟我說學校不錯. 她的小朋友讀國際班, 已經讀了幾個月, 小朋友在家裡也會自發地講吓英文.

其實我個屋苑有好多小朋友讀翠茵, 每次一見到小朋友穿著翠茵校服, 我都不怕唐突, 主動問吓那些家長的 comments, 到目前為止, 全部人都話學校好. 所以我估應該都幾ok 既 !

原帖由 琪寶 於 11-10-22 17:02 發表
大家好呀! 我囡囡今日IN翠茵,即場收左啦!不過係pm class~
唔知有冇人都係pm class呢?

我仔都係今日IN新都城, 又係即時收左.
都係PN CLASS, 我揀左主流班, 你呢?

大家好呀! 我囡囡今日IN翠茵,即場收左啦!不過係pm class~
唔知有冇人都係pm class呢?

我個女讀緊k1新寶城好開心呀!!

原帖由 BabyDim 於 11-10-18 22:02 發表
同意你的講法! 學校 location 係好重要.遲D我會搬過去學校附近, 這不但對小朋友好, 對我呢類披星戴月的家長也有好處~~~ 起碼不用接放學後又要再搭車, 甚或要小東西自己搭校巴. 我覺得, 到小朋友P1的時候, 就會比較放 ...

回覆 37# iankswong 的文章

同意你的講法! 學校 location 係好重要.遲D我會搬過去學校附近, 這不但對小朋友好, 對我呢類披星戴月的家長也有好處~~~ 起碼不用接放學後又要再搭車, 甚或要小東西自己搭校巴. 我覺得, 到小朋友P1的時候, 就會比較放心, 可以讓他搭校車放學.

之前望過其他人的comments, 都算正面既.
interview 那天其實只見了一個外籍老師, 又無咩特別. 不過, 短短10分鐘, 好難判斷有無愛心. 但學你話齋, TKO區都無咩好揀. 如果對小朋友略有要求, 又吾打算出九龍塘, 呢間都應該ok啦! :)

原帖由 寶寶龍 於 11-10-14 15:22 發表
我個女都收左喇, 新寶城翠茵, am local stream pn class.  我自己就成日都1516, 唔知呢間好唔好.  但因為PN唔想去咁遠, 起TKO好似都無邊一間係特別好口碑, 所以可能多數都會讀.  你地有無朋友讀過? 有無咩COMMENT?  ...

我都唔想個仔PN已經開始坐校巴返學, 太辛苦了, 我有鄰居的兒子, 最近就係坐校巴時發生意外,  要補3針, 心痛死. 所以雖然1516, 會比較其他學校. 但係大多數都會繼續翠茵. 始終近, 家長評語不錯. 重有係果日in我地的英文及中文老師好好, 好清楚比instruction我個仔, 細心又唔急. 希望佢地將來會教我個仔la.

回復 20# fungarjan 的帖子

我都有報比華利, 之前報名時, 比面會見証我(聽日), 但只寫AM, 無寫時間, 打過去佢地又話會寄信比我通知, 但到現在都收唔到, 不過我自翠茵都收左, 未必會讀比華利, 所以就尤佢囉

我個女都收左喇, 新寶城翠茵, am local stream pn class.  我自己就成日都1516, 唔知呢間好唔好.  但因為PN唔想去咁遠, 起TKO好似都無邊一間係特別好口碑, 所以可能多數都會讀.  你地有無朋友讀過? 有無咩COMMENT? 同埋好似唔特別Feel到D老師有無愛心, 你地覺得呢?

回復 33# maggiecyf 的帖子

好似無open day!?
如果想參觀, 要自己打電話去預約~~~

翠茵會唔會有開放日呀?

新都城翠茵有琴, interview 嗰日我見到.

I see, 咁你既擔心又合理窩!
不過, 真係無可能成間野都無一台鋼琴掛!!!???
如果真係無, 可以"執得"......

原帖由 sd0729 於 11-10-12 09:23 發表

就係聽完隻清唱cd後有此想法

原來, D 行政咁混亂既!
我就吾會再去interview 嘞, 真係好想休息.
不過, 遲D阿仔正式返學, 我估有好多野都會要跟進同擔心.
而家要暫時"休戰"

原帖由 amphen 於 11-10-12 10:04 發表

我都報了綠茵, 都係冇收到信. 我個女18個月. 不過有翠茵收咗就算了. 如果有得in, 會用practice interview 的心態去.

原帖由 BabyDim 於 11-10-11 09:41 發表
講開又講, 我apply 了綠茵, 但都收吾到信. 打去問, 佢話我個仔有16個月, 應該在上星期六interview, 吾知係咪寄失信呢?  不過算啦, 可能整定同佢無緣.

我都報了綠茵, 都係冇收到信. 我個女18個月. 不過有翠茵收咗就算了. 如果有得in, 會用practice interview 的心態去.

原帖由 NgNgMa 於 11-10-11 12:36 發表
1010b要等無人讀先有機會interview

你問過? 你排幾多呀?
我都係1010b, 都係未收到 interview letter.

原帖由 BabyDim 於 11-10-11 17:32 發表
我估吾會有幼稚園無鋼琴卦!!?? 這是很基本的設施呢!

就係聽完隻清唱cd後有此想法

回復 20# fungarjan 的帖子

講開又講, 我apply 了綠茵, 但都收吾到信. 打去問, 佢話我個仔有16個月, 應該在上星期六interview, 吾知係咪寄失信呢?  不過算啦, 可能整定同佢無緣.
‹ 上一主題|下一主題