用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 P.2-P.4家長~
go

P.2-P.4家長~ [複製鏈接]

等我開番個P.3家長topic~~kakkaa~~

近來掛住上fb post相都好小遊來這裡~要多多聯絡先得^^

1    0    0    0

回復 superyen 的帖子

我尋晚返去,阿女已經係咁講班的野,又話點選班長,組長,又話同邊個一組,跟住我問,miss ma 係咪全程同你地講英文ar, 阿女話miss ma 比兩個選擇佢地,係轉堂時一係唔好講野,一係用英文講野,我話good la, 跟住我問佢,咁你點揀,阿女唔識答我,跟住就轉話題,話佢舉手同miss ma講 may i throw the rubbish, please, 佢話miss ma 應佢, you dont throw the bin, haha, 笑c我, 佢話miss ma聽錯佢個please 係bin, 我話你下次大聲d ma, 跟住阿女話唔通大大聲對住全班講掉垃圾咩, 好搞笑.

回復 wega 的帖子

hehe, 係wor, 多謝更正.

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-9-4 00:17
是呀~今日約左d家長吃早餐,左等等右等等kaka~~~d媽咪多數問我細女讀邊班,我地班無轉班主任依然是屈sir。

...
Hi superyen,

係呀, 呀女都好鍾意 Miss Ma.  你地 P2 係咪都係佢教英文呀.

屆 Sir 係教邊科嫁, 你地係咪大部份都原班升上 P4 呀?

係呢?  你開始返工未呀?

yiuyiu730 發表於 12-9-3 10:22

要帶舊手冊咩? hehe, 阿女無帶ar,今朝係校門口見到你ar,不過見你同d 媽咪嗲緊,又費 ...

是呀~今日約左d家長吃早餐,左等等右等等kaka~~~d媽咪多數問我細女讀邊班,我地班無轉班主任依然是屈sir。

Miss Ma真是好好人不錯的老師,教英文又好,我見妳班個個小孩都開心~

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 12-9-3 21:21
回復 TungTungB 的帖子

miss mak 咪以前小一二教佢地eng個個老師ar, 我阿女勁like, 話佢成日獎勵佢地.

係 Miss Ma 呀

我係 Candy 呀, 用左第二個名 login 添

回復 TungTungB 的帖子

miss mak 咪以前小一二教佢地eng個個老師ar, 我阿女勁like, 話佢成日獎勵佢地.

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 12-9-3 10:22

要帶舊手冊咩? hehe, 阿女無帶ar,今朝係校門口見到你ar,不過見你同d 媽咪嗲緊,又費 ...
邊個係 Miss Mak 呀, 教邊科嫁.

唉升小四啦, 個女仲係傻下傻下咁, 今朝返到學校, 仲好似個小一生咁, 好迷惘, 唔知去邊, 要老師叫先識得行入去.

要帶舊手冊咩? hehe, 阿女無帶ar,今朝係校門口見到你ar,不過見你同d 媽咪嗲緊,又費時老公等,so 無叫你ar, 知唔知邊個做班主任ar.? 阿女個班好似係miss mak wor, 阿女超happy.

Thanks superyen. 多謝你提醒, 我真係唔知要帶舊手冊

上去學校個網睇番編班, 見到今年一年級平均每班都有24人喎, 1E仲有26個, 相比起我個仔個年, 今年多咗好多人讀.

終於放完個假~今日上學校網都更新了各班同學名字~

今日執書包時,執執下上來提一提妳們,記住不用帶書,佢頭一星期不教書多,

要帶舊手冊,要帶相片,文件袋,釘書機,筆盒.....唔好似我細女咁放入筆盒落書

包.但一枝筆都無=.=

superyen 發表於 12-7-13 22:12
那有嫌棄你地你咁話我我我我我..你....其實我自知妹妹未有能力去應付咁多英文,對這女兒我 ...
好野呀,我都想要部......可惜我對仔女一定拎唔到
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

我阿女個日返黎都話你個女拎左I PAD, 不知幾羨慕,我個女好緊張D 手掌仔架,仲要搵個盒自己收埋, 真替你開心!

老師簽名系一部分,仲有午膳,溫習,排隊等等都可以有代幣,不過要150個真系非常難,我個仔個班最多果個都系95個

其實我唔知是儲老師簽名定咩代幣~但這份禮就讓我慳了幾千蚊,因為本來我們都打算今年買部

要有150個代幣以上才可以,真系好難嘎!!所以系實至名歸!

醒目開學勳章

嘩! 你個女拿到 ipad呀, 好叻喎,其實要點先可以拿到嫁!

waterning 發表於 12-7-13 21:37
可惜那個不是你個乖女阿,你嫌棄我地,

那有嫌棄你地你咁話我我我我我..你....其實我自知妹妹未有能力去應付咁多英文,對這女兒我實行讓她

開開心心過每一日,不想給她有一絲壓力,妳要知妳班都是強人來,妹妹入去就如找死地去生存一陣包尾會比我大

女笑佢~我大女今天很開心,在林sir,釗sir手中接過部ipad開心到抱住入睡

waterning  系阿,我個仔都有同我講,恭喜
恭喜!  發表於 12-7-14 09:54

可惜那個不是你個乖女阿,你嫌棄我地,

yiuyiu,

正常3年級唔會郁動吧...如果隔離有人轉來又唔調人走咪多了人??另外waterning是升2年...佢地班有郁動就真既~

Waterning:

話個妳喜歡的消息妳知,1A有3個會入妳地班,妳最愛有女孩子嘛,這3個會有一個是女仔kakak~
‹ 上一主題|下一主題