用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路只行了一半,身心俱疲
go

路只行了一半,身心俱疲 [複製鏈接]

路只行了一半,身心俱疲.有冇人同我一樣!
   0    0    0    0

不是缺失的是珍貴, 是擁有的才最珍貴
好有意思!
但就係擁有唔到一個位, 所以先好難過

原帖由 cykk 於 11-10-29 16:18 發表
我覺得唔係我地父母想小朋友學東學西,係當你發現隔鄰個小朋友學完後叻個自己嗰個時就會問自己小朋友是否學得少!

千祈唔好同人比, 永無止境架, 比成績, 名校, 富貴, 樣貌, 不是缺失的是珍貴, 是擁有的才最珍貴

我覺得唔係我地父母想小朋友學東學西,係當你發現隔鄰個小朋友學完後叻個自己嗰個時就會問自己小朋友是否學得少!

回復 1# ok_ko 的帖子

你覺得我唔係講緊呢樣嘢?

原帖由 panbaby 於 11-10-28 22:08 發表
「山窮水盡」的意思原本是指山和水都到盡頭,根本無路可走了。在北周庾信所寫的〈周兗州刺史廣饒公宇文公神道碑〉文中就用了「山窮水斷」來形容路到了盡頭。深不見底的山谷,高聳的斷崖,人馬皆無法前進,真是走到了山水的盡 ...

「山窮水盡」是盡頭。「山重水復」是困難而已。所以我提醒父母,原來都只是困難,不是盡頭。

用窮盡,或者錯用,更有味道。

「山窮水盡」的意思原本是指山和水都到盡頭,根本無路可走了。在北周庾信所寫的〈周兗州刺史廣饒公宇文公神道碑〉文中就用了「山窮水斷」來形容路到了盡頭。深不見底的山谷,高聳的斷崖,人馬皆無法前進,真是走到了山水的盡頭。宋代陸游的〈遊山西村〉詩:「山重水復疑無路,柳暗花明又一村。」詩裡的「山重水復」意思也是一樣的。因為後人比較通用的是「山窮水盡」,所以陸游這兩句詩經常被改為「山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村」。這句成語的第二個意思是從本義引申出來的,比喻走投無路的困境。  

---- 以上文字由網上複制下來, 非本人所寫

用窮盡來比喻心境不是更有味道嗎?

原帖由 ok_ko 於 11-10-28 21:14 發表
其實都係 “山重水複疑無路,柳暗花明又一村。”

不會 “山窮水盡”的。

其實都係山重水複疑無路,柳暗花明又一村。”

不會山窮水盡”的。

原帖由 panbaby 於 11-10-28 11:59 發表
路可能連行了一半都沒有,不過總結經驗,可能小一的入學大戰以兩句說話來描述會幾近似:

山窮水盡疑無路;
柳暗花明又一村。

這是長期作戰,努力到最後一刻好多時會有非常非常非常意外的戰果... ...

各位加油,十分理解大家今日的感受,這些路我們都試過的!

一條龍幼稚園+小學 ,如果無一條龍中學不大有用,最重要反而是一條龍小學+中學,反叛期及朋輩影響都是在初中發生,但升中派位是按成績的,你想入校風好的學校就多數在band 1 學校,想入band 1 就要小五小六入精英班仲要小五小六成績ranking 要排前d,而小五小六想入精英班就要小四狂谷。

現在咁辛苦找一條龍小學是因為為了入有保障及校風好的中學。因小學生父母的影響仍大,你叫他學什麼課外活動他們仍會欣然接受,但到了反叛期是佢d friend 學乜他們才想學,佢d friend 無學又或者佢d friend 話老套便會對任何事生厭。果時真係佢d friend 一句有用過你講 十句。所以想找一d 校風好的中學,但讀律校真係變數太大唔易掌握!

原帖由 stella816 於 11-10-28 15:57 發表
各位媽咪加油呀,淨係睇post都感受到你地嘅壓力!雖然我重未到小一選校階段但現在也為囡囡選擇一條龍的幼稚園,希望入到心儀龍校就不用煩惱!祝大家好運!! ...

各位媽咪加油呀,淨係睇post都感受到你地嘅壓力!雖然我重未到小一選校階段但現在也為囡囡選擇一條龍的幼稚園,希望入到心儀龍校就不用煩惱!祝大家好運!!

你最尾的這句說話  <<而接下來的機會, 是留給有準備的人.>>  是KTS學校校長的金句喎!    支持支持!

原帖由 palmchristy 於 11-10-28 14:19 發表
其實間間學校都係三千人爭百多個位. 好似好難入.

只不過家長一係唔報直資/私小, 一報就五至十間計, 基本上來來去去都係同一班學生報. 最早熟的學生就同時有幾個offer到六月先決定邊一間, 到時, 真係有好多位放返出 ...

其實間間學校都係三千人爭百多個位. 好似好難入.

只不過家長一係唔報直資/私小, 一報就五至十間計, 基本上來來去去都係同一班學生報. 最早熟的學生就同時有幾個offer到六月先決定邊一間, 到時, 真係有好多位放返出來的.

即使是慢熱的學生, 只要有waiting list在手, 到時就可以用誠意帶小朋友敲門, 到時只要有足夠準備, 應該會有機會的.

所以未有offer的, 只代表孩子慢熱而非早熟. 與其不安難受, 不如為孩子打好根底, 培養孩子愛閱讀, 愛數學, 加強他們的信心, 準備下階段的挑戰.

大家互勉吧. 因為, 在這階段沒有offer的如終是大多數. 而接下來的機會, 是留給有準備的人.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

好想放鬆,努力平靜,雖已知無望,依然一次次打開BK,希望看到奇跡仍在.   情緒低落,對著小朋友都不想講話,看著小朋友燦爛的笑臉,內心卻一片灰暗.    學校成績全部是A,個個老師好評,證明囡囡資智不錯,自己該去如何培養?以前還覺得自己做得盡力,現在卻懷疑自己是否做得不夠?是否因為自己做得不夠全面,才使囡囡不被錄取?

回覆 19# CWPBB 的文章

totally agree.  we need to relax, cus it is just the begining.  Primary years are even more difficult with tests/exams/etc....  Then we will all need to face the fact about our kids dating, hanging out late nights.... all i can say, parent is a tough job!!

路可能連行了一半都沒有,不過總結經驗,可能小一的入學大戰以兩句說話來描述會幾近似:

山窮水盡疑無路;
柳暗花明又一村。

這是長期作戰,努力到最後一刻好多時會有非常非常非常意外的戰果...

我都明,亦都係咁諗,朋輩影響好大!

原帖由 ilj 於 11-10-28 11:12 發表
無錯,我係唔駛佢有幾叻有幾令,所以課外活動都唔多,等佢開開心心成長,之但係學習環境/朋輩影響好重要,所以6年生活希望佢可以在一間語言環境好小小既學校讀書,小朋友學野太快喇,好既唔好既都學晒番黎,所以有小小能力既 ...

唔好咁傷心LA,我又可常唔係被拒絕同等待中,細心諗下,當日佢未出世時,都冇想過要佢幾叻,幾靚,只望佢4肢健全,身體健康,點解我地咁快又不知不覺越黎越X心呢,其實最緊要小朋友好既品德(我安慰緊自己)

原帖由 ilj 於 11-10-28 10:51 發表
長路漫漫,真的累了!可能人家有幾家選擇而頭痛,而我只得幾封拒絕信而心痛.這兩個月東跑西跑去簡介會開放日交申請表面試...暫停了所有課外活動而忙面試 連2輪都未有著落,希望結果唔會得個吉啦:badfeel ...
‹ 上一主題|下一主題