用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Cat今年小一去私校、直資極差!
go

St. Cat今年小一去私校、直資極差! [複製鏈接]

Anyone can share? I heard from some mothers taking about this.

2    0    0    0

deleted......due to not familiar with the new function here

SCKnight 發表於 11-12-16 22:27
我又唔覺得St Cat今年小朋友考直資同私立小學好差噃。我小朋友身邊啲同學仔都不斷報捷。不過你一定要係SPCC ...

係呀, 我身邊都有 KV 同 SC 既朋友仔不斷報捷 ..... 我絕對相信除左學校以外, 小朋友本身+父母既付出同佢考到咩小學有直接關係 , 唔會只係入邊間 K 就決定既  

完全同意名幼唔係包生仔...我覺得父母同小朋友嘅efford先係最重要, 而sc係提供咗一個好好嘅學習環境比小朋友同有一個好完善嘅家校合作平台比家長, 可以比小朋友一個全面嘅教育.

由我呢兩年眼見, 出色嘅小朋友背後都有好努力嘅家長, 佢地考得好除咗係學校嘅功勞, 父母同小朋友嘅努力先係最重要~

名幼係咁開分校,名小都係果幾間,重要轉小班,名小又自己開幼稚園,機會越來越少。

我又唔覺得St Cat今年小朋友考直資同私立小學好差噃。我小朋友身邊啲同學仔都不斷報捷。不過你一定要係SPCC,DBS,DGS先叫好咁就冇計喇!(況且都未公佈。)
讀St Cat唔一定包生仔,我識啲小朋友家長都谷到好恆。名小係冇免費午餐架!

我大女都係其中一個, 有5間offers, 等緊DGJS下星期 result, 傢下好緊張!!

原帖由 HaYi 於 11-12-16 20:59 發表
不知樓主的好學校是否只是一線的 dgs / dbs / yw / sp-co 哩幾間, 但我估同考直資私立的同往年同其它的kinder都差不多.  我見識的 sc 小朋友一般都係考8-10 間 (包括2-3間 一線, 其餘二線的), 現時每人至少己有4-5個 ...

哈哈哈!!  我都有同感!! 年年都有D古古怪怪o既post! 不過樓主post 錯左地方!!

原帖由 isis_dad 於 11-12-16 13:34 發表
另一種叫人唔好讀的方法

well. SC these years do not have comparative advantage since a lot of kindie such as KM, Think and traditional good kindie like KV do more and more 'training' to their students in all aspects.

Whether SC have a good admission rates to private or DSS depends really if you consider those schools (SFA, TSL, KTS, and not to mention the top tier schools such as DGJS, SPCC) are good, like someone said before.

呢個情況係任何學校都會出現, 而st cat因為係大校又相對出名大家就好似搵左佢做指標.

原帖由 isis_dad 於 11-12-16 13:34 發表
另一種叫人唔好讀的方法

又係想叫人放位的方法。

原帖由 Furbymao 於 11-12-16 15:22 發表
There is no magic even in St Catherine.   Many of the children with good offer for primary one have strong support of parents, in terms of time, effort, money.

同意, 我仔仔St.Cat K.3, 最開心係由佢唔識英文到可以說英文句子。佢自己都有付出努力架。我自己放工就要同佢溫習架 我同亞仔報咗3間小學, 1間rejected,1間offer, 1間等緊result

不知樓主的好學校是否只是一線的 dgs / dbs / yw / sp-co 哩幾間, 但我估同考直資私立的同往年同其它的kinder都差不多.  我見識的 sc 小朋友一般都係考8-10 間 (包括2-3間 一線, 其餘二線的), 現時每人至少己有4-5個offer在手 , 有  st.paul Co-ed 已收,  最叻個好似考約8間每間都有second in or 已收左,   好多女仔 (70% 我地識的) 有 dgs 2nd in,  因一級的如 dgs / dbs / yw 都未放, 加上抽的一日未知, 好多人都未決定最後去邊.

我認為除了一條龍幼稚園可保證入其小學之外, 其他所有名幼, 真係無可能保証小朋友一定考倒私小/直資架.

我小朋友都係讀屋企附近既幼稚園, 國際班, 唔係咩名幼, 但考8間都中4間.

原帖由 Jen2008 於 11-12-16 14:56 發表
I know a case.  A girl is studying at both SC and Heep Yunn K3.  She has an elder sister in upper Heep Yunn primary.  It works out perfectly fine for her.  It also works perfectly with Pui Ching and M ...

其實番兩間不同幼稚園的好與壞,已經在不同帖子廣泛討論過了。

SC K3是上午,而HY K3 是下午。時間上的確能配合。而且她姐姐還在HY就讀,基於現行派位制度,HY一定要收妹妹。你可能要問一問你的朋友為什麼在此情況下,加上HY考其他私小的成功率也不低,還要讓妹妹辛苦地在上午番SC

原帖由 Furbymao 於 11-12-16 15:22 發表
There is no magic even in St Catherine.   Many of the children with good offer for primary one have strong support of parents, in terms of time, effort, money.

AGREE!

幾時都係要講家校合作,如果諗住入到名幼就一定入到名小就實在太天真,幼稚園好都要家長肯附出配合,考小一又要講天時地利人和加luck,太多因素影響個賽果啦,況且st cat個case係每年咁多畢業生,你係唔同group既家長群收風已經會有唔同結果,我識既朋友當中有人有dg/db/cky 2nd in, kts/sfa/tsl offers,我覺得算唔差
(利益申報:我自己唔係st cat家長呀)

好唔好見仁見智!上年有幾位SC小朋友分別考入培小,APS 及CKY, 佢地父母當時都係話考得唔好.  今年阿仔同學有高主教及st Jo offer 但無留位(最後決定大抽獎算了),一様同人講無offer.  

但點都好,以前的SC 可以話一分錢一分貨,依家比1斤貨但要比斤半錢就有點貴了

ong84  totally agree,(以前的SC 可以話一分錢一分貨,依家比1斤貨但要比斤半錢就有點貴了)  發表於 11-12-23 01:06

回復 3# 小曳人 的帖子

I know a case.  A girl is studying at both SC and Heep Yunn K3.  She has an elder sister in upper Heep Yunn primary.  It works out perfectly fine for her.  It also works perfectly with Pui Ching and Munsang so long as there is no clash in K1.
‹ 上一主題|下一主題