用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我好似做錯決定...
go

我好似做錯決定... [複製鏈接]

沙田培基收左阿仔,  阿仔band 1b, 有心儀津中, 唔想放棄津中, 但又想佢考埋呈分三時至決定是否放棄培基, 如果成績跌band, 咁就讀培基唔搏大抽奬, 但deadline 19/3 所以決定唔註冊直資! 一心以為註冊左直資就無得再返轉頭大抽奬, 但原來培基會23/4或前至交有關學生資料比教統局, 總之在23/4 前攞返將證出黎就ok, 早知就照去註冊左先, 考埋呈分三再問老師如果佢banding 依然係band 1, 就向直攞返將證, 否則就安心有間英文直資收, 我係咪做唔足準備, 而家好似累左個仔咁
   1    0    0    0

pineapple0983 發表於 12-3-26 18:41
扣門當日時間好緊張,爭分奪秒!每間留個零鐘就要過主,點知e間勁拖長。d官津下午仲要考筆試添,而且間間都 ...
搜集得資料黎都差唔多, 又唔知點叩門, 又話要揾一個人去排定隊, 排隊做咩呢? 攞表? 早到早有得IN? 真迷惘! 攪完個大既升中, 仲有個細既升小, 都唔知去得小一選校好定升中派位好問完升中部署, 又要問小一部署, 真係精神分裂

nc2000 發表於 12-3-26 17:57
仲諗住直資培基叩門都唔會好難卦, 點知同津中一樣幾百人爭幾個位?!
...
扣門當日時間好緊張,爭分奪秒!每間留個零鐘就要過主,點知e間勁拖長。d官津下午仲要考筆試添,而且間間都14:00 開考,撞到應曬~

個人意見扣d官津好過,冇咁多煩野。例如禾斜有 4 間,一發覺 in 得唔好就過隔離扣。e間勁僻,嗰個位置搵的好鬼難,要行上廣源路邊先有~

上次扣e間,d小朋友好多都身懷絕技,鋼琴小提琴8級極多,演奏級亦唔少。我都唔明點解 ed 小朋友會扣e間,唉~

不過,e+講ed言之尚早,等7月先諗啦~

pineapple0983 發表於 12-3-25 10:12
反而培基扣門都幾難架。因為個個博唔到,都會先考慮ed直資,通常幾百人收幾個咋!而且 e 間好多手續,幾曬 ...
仲諗住直資培基叩門都唔會好難卦, 點知同津中一樣幾百人爭幾個位?!

賽翁失馬,焉知非福!! I like this comment!

k_0530_a 發表於 12-3-25 13:26
same case la !

早前阿女見 2間 IC 直資 , 出尼講都話 in 得不錯 .

坦白講,都唔係話唔信,信住少少啦!因為唔知人家點樣嘛。所謂知己知彼,百戰不殆;知己而不知彼,一勝一負;不知己,不知彼,每戰必殆。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-3-25 00:06
我通常都係對阿仔的自我評語都唔敢抱好大希望,佢永遠都話自己好,但我唔知人家好唔好ma!
所以我好明白你 ...

same case la !

早前阿女見 2間 IC 直資 , 出尼講都話 in 得不錯 .
老師還問她又要運動又要讀書 , 應吾應付到 .
阿女就答自已會調節時間 , 兩方平行 ( 真係答得吾錯 ) ,
但結果也是 rejected 晒 .
其中一間直資又 buy 尼項運動 . 都係 rejected 左 . ( 都吾知衰乜 ) .

Ivy07 發表於 12-3-24 23:16
既然係1b又有心儀津中,緊係搏大抽獎啦,好正常,到時派得唔好先再扣門,培基有留扣門位的 ...
反而培基扣門都幾難架。因為個個博唔到,都會先考慮ed直資,通常幾百人收幾個咋!而且 e 間好多手續,幾曬時間架。

huawei 發表於 12-3-25 00:16
而且每間津中收四五百張表,只收四十幾人,一山更有一山高。就好似你係香港代表,去到奧運都唔知入唔入到決 ...

但係我地重有大抽獎ma!上年單係大抽獎而成功係第一志願被抽中的都有52%,如果首三志願被抽中的有成75%。
雖然都有25%派唔到第頭三志願,但呢25%裡面可能係第四、五或當然有可能十幾、甚至廿幾啦,不過這個可能就會微d。

所以咪睇少大抽獎的潛在吸引力,小心d填呀!
:verycold: :verycold: :verycold:

而且每間津中收四五百張表,只收四十幾人,一山更有一山高。就好似你係香港代表,去到奧運都唔知入唔入到決賽。跑LAST都見過。

huawei 發表於 12-3-24 23:43
其實針冇兩頭利,我個仔亦注冊了一所直資,而亦於日前見了區內數一數二的兩間津中,亞仔話表現很好,但同家 ...
我通常都係對阿仔的自我評語都唔敢抱好大希望,佢永遠都話自己好,但我唔知人家好唔好ma!
所以我好明白你講的情形,真係最怕大what。

nc2000 發表於 12-3-24 17:24
回復 pineapple0983 的帖子

我當然搏band 1津中,只係而家至發現原來註冊左直資可以在限期前抽返張證出黎 ...
其實針冇兩頭利,我個仔亦注冊了一所直資,而亦於日前見了區內數一數二的兩間津中,亞仔話表現很好,但同家人商量後,仍不敢到直資取回註冊證,因担心所有萬一都出齊,七月十日兩間津中都冇,點算?回頭再去之前的直資?唔收便大WHAT,現在只好HOLD直資,努力為叩門準備。

既然係1b又有心儀津中,緊係搏大抽獎啦,好正常,到時派得唔好先再扣門,培基有留扣門位的

回覆:khmama 的帖子

--deleted--

回復 phoebepanpan 的帖子

直資唔收官津收咪得囉. Good Luck!

唔駛驚, 你個仔是band 1b, 第3次呈分應不會相差太遠, 而且沙田網有很多好好的
band 1 學校, 實可以入到心儀學校, 唔使咁擔心

回復 phoebepanpan 的帖子

唔怕既,一定有學校收,有書讀嘅,一齊考好個試,等大抽獎!加油

我也好似做錯決定, 好後悔唔報多D 直資. 只報了近家的四間
遠D 學費貴D 的冇報. 而家TOTAL LOST.
我個心都LOST埋

nc2000 發表於 12-3-23 22:40
反而個仔安慰返我,佢話算la,都唔係最鐘意個間!但我就覺得自己做得未夠準備同理解唔清楚,冇左個保險,希 ...

都未必係錯, 你個仔都話"唔係最鐘意個間", 咁比佢真係第3次呈分時考得好好, 但冇機會入心儀津中時, 焗住入這直資, 可能佢更加不甘心, 之後冇心機讀書咪仲大件事. 最重要同個仔溝通, 如麥都你決定, 第時廿幾年後佢怨你呀!
我有親戚係咁, E+比個仔怨, 好似欠左佢咁, 個仔又唔諗下係佢自己唔盡力, 唔生性.

回復 pineapple0983 的帖子

我當然搏band 1津中,只係而家至發現原來註冊左直資可以在限期前抽返張證出黎繼續大抽獎!咁我就可以買個保險,萬一呈分三失左手跌左band咁咪順理成章入培基,做好兩手準備,但而家就冇法!

pineapple0983  如果係我,由day 1 已經唔會報 e 間,所以唔會後悔。祝你呈3考好d,直入b1心儀官津!  發表於 12-3-25 10:17
‹ 上一主題|下一主題