用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解現在的小朋友這麼強
go

點解現在的小朋友這麼強 [複製鏈接]

現在的小學及小學生真強!好多學校要教早兩三年,鋼琴、小提琴已經唔算"樂器"!升中要求除非8級w/distinction或者考到演奏級,否則唔考慮。世界在變!

Mymaggie  凡事無絶對,也不要太强求,只要盡力而為,不要今孩子和自己的壓力超標  發表於 12-4-28 14:46
Mymaggie  今年我囡報考上智(深水埗區band1頭的女校),我囡有好多證書(唔理三七二十一咩都交比學校),該校在其中四張證書上打了記號,其中一張是鋼琴4級證書  發表於 12-4-28 14:43
   1    0    0    1

回覆:林嬌嬌 的帖子

興趣班跟專業資格拉在一起,似乎有少少牽強。再者,取得專業資格后,CPD, 亦是與時並進的合理安排。

若果己有會計師資格,再讀及考律師是個人取向,而且double degree 亦是新趨勢,平常心視之則可。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:BB小WIN神+發表於+12-5-2+18:13+一體

原帖由 瑩瑩老豆 於 12-05-03 發表
咪係, 學乜都話為比賽/為考試, 總之要攞獎/攞證書為升小升中, 睇到其他貼學下圍棋都話要考幾多級/參加什麼 ...
呢個情況,可能是成人專業人仕生活投射,大學畢業后,為升職加薪,仍然要為各樣專業資格考試。累!

王國會長

BB小WIN神 發表於 12-5-2 18:13
一體一藝的真正意義已名存實亡,現在已變成面試叩門的工具而矣,看來不久,競爭將蔓延到各人的基因裏...... ...
咪係, 學乜都話為比賽/為考試, 總之要攞獎/攞證書為升小升中, 睇到其他貼學下圍棋都話要考幾多級/參加什麼比賽.

marcuscyrus  哈哈,我仔都有參加圍棋比賽,不過從未贏過,過程比賽果更重要哦  發表於 12-5-3 23:42

一體一藝的真正意義已名存實亡,現在已變成面試叩門的工具而矣,看來不久,競爭將蔓延到各人的基因裏.............

manmanchubb  haha  發表於 12-5-2 23:07

醒目開學勳章

JustAParent 發表於 12-4-30 16:46
不客氣說句,其實大部分的小孩都不強,他們只是辛苦和受壓。要考上八級其實不難的,才幾首曲,就算你sight  ...

完全同意.... 我以前學琴, 初學為興趣, 學得好開心, 但到後來被家人迫練琴, 越迫越抗拒越厭惡, 所以唔想阿囡重蹈覆轍, 但又想俾阿囡學一種樂器, 咩都好只要佢鐘意, 唔係想佢攞張咩CERT, 而係想鍛鍊恆心同毅力, 又好似有少少矛盾.

我囡咩證都無。有俾佢上下D興趣班。但唔會逼佢

大家都辛苦。今年九月K3揀自行派位。會放棄我間小學(好谷)

回復 marcuscyrus 的帖子

講得好!!!
作為家長要三思,升中收生以成績為先,而非可有可無的八級鋼琴。小兒在小四考獲5級後,便停止考琴,轉而學單簧管,有興趣而無壓力,大家磨擦都少好多。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 瑩瑩老豆 的帖子

Absolutely agreed.

王國會長

marcuscyrus 發表於 12-4-30 23:12
回復 JustAParent 的帖子

非常同意,近年不少學生家長小四就開始跟我說六年級前要考到八級
我覺得音樂當係興趣可以, 但靠操音樂升中倒不如讀好書考好試.

bb86  agree  發表於 12-5-2 11:34
manmanchubb  ttl agree  發表於 12-5-1 16:11

王國會長

rebecca0113 發表於 12-4-29 10:26
呢間學校係有中學,學校就暗示過如果達不到他們學校要求咁咪無得直升中學.......咁個個聽到都驚,有理無理都 ...

我懷疑考試名列前茅的學生但達不到音樂級數要求也不能直升中學?

回復 JustAParent 的帖子

非常同意,近年不少學生家長小四就開始跟我說六年級前要考到八級
我也老實跟他們說,如果你確實有八級的功力便考,否則這些時間還是努力讀好書罷了,依我所見,呈分次第還是主打,用苦練八級的時間去讀書,隨時收獲更豐
他們常誤以為8級樂器已算是特異功能,在中學主考來說,這根本不值一提,除非碰上樂團缺人

引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+12-4-29+00:30+我就

原帖由 marcuscyrus 於 12-04-29 發表
雖然音樂考practical 對我仔係有利d,但我仍然覺得應該用返音樂堂教的東西來考是最公平最理想
牧童笛是最 ...
同意。學生上學就是為了學知識,考試考番在學校學過的知識,正常不過。這對所有學生都公平。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回覆:點解現在的小朋友這麼強

不客氣說句,其實大部分的小孩都不強,他們只是辛苦和受壓。要考上八級其實不難的,才幾首曲,就算你sight reading不考也不難合格。自己小時琴老師常說,肯練,雙手不是傷殘的也可考到八級,問題是孩子真的愛音樂嗎?世上沒有一定要學樂器的理由。我孩子也只是五級鋼琴考到心儀中學,我對孩子說,考官如果問你為何只有五級,你就對他說,學音樂要打好基礎,要慢慢浸,自己學琴不是用來爭學校的。

回復 rogerlam123 的帖子

It's fair then.

回復 Charlotte_mom 的帖子

You know her more than us and also know what best fit her.
Just ignore my previous post.

Keep it up.

Charlotte_mom  唔好客氣, 我比我有經驗我要向你取經就真, 你都係關心至俾意見姐, 放心, 勉強無幸福, 我一向都明  發表於 12-4-29 20:14

醒目開學勳章

瑩瑩老豆 發表於 12-4-29 00:30
我就話其實係家長助纣為虐, 對學校這些要求, 家長可以有意見甚或唔讀, 如果大部份家長都反對, 看看學校仲 ...

呢間學校係有中學,學校就暗示過如果達不到他們學校要求咁咪無得直升中學.......咁個個聽到都驚,有理無理都堆左他們的小朋友去學左先啦...

醒目開學勳章

瑩瑩老豆 發表於 12-4-29 01:00
仲有就係如果可自選樂器, 老師有能力對各種樂器評分, 有d 鋼琴, 有d 小提琴, 又有d 大號, 甚或有d 係中樂器 ...

我兒間學校我就覺得最主要睇下個小朋友有無利用課餘時間去學樂器,至於精唔精就不太重要,因為好似話如果有考自選樂器的同學無論考得好唔好都會有果2分(自選樂器分).......

我就咁諗,學校咁樣做有1部份係為自己間學校個level 提升,學得樂器自然就會去參加各種比賽,學校就會出名的.......

我自己就覺得要培養1個小朋友既興趣如果連試都唔俾佢試只係問佢喜歡興與否就做決定是否太兒戲?當佢試過而領會到學習時得到既樂趣同滿足已經好好,雖然學習過程中一定會有的梗頸位,但只要父母不停的鼓勵他們,就一定有所成就......

像我小兒最近她因為學校的功課和測驗令到她自己壓力好大,她常常拿出個小提琴出來自己彈自己喜歡的歌曲,然後就會再去溫書,我覺得她已懂得利用音樂幫佢減壓,這已是1種收穫,之前我常常懷疑自己迫佢學小提琴是否不對,直到最近我先發覺到是對的

ANChan59  學校出發點正確,值得欣賞。  發表於 12-4-29 14:05

王國會長

marcuscyrus 發表於 12-4-29 00:47
雖然音樂考practical 對我仔係有利d,但我仍然覺得應該用返音樂堂教的東西來考是最公平最理想
牧童笛是最 ...
仲有就係如果可自選樂器, 老師有能力對各種樂器評分, 有d 鋼琴, 有d 小提琴, 又有d 大號, 甚或有d 係中樂器二胡古笋等又如何?

瑩瑩老豆 發表於 12-4-29 00:30
我就話其實係家長助纣為虐, 對學校這些要求, 家長可以有意見甚或唔讀, 如果大部份家長都反對, 看看學校仲 ...

牧童笛是最好的考核,唱歌次之,最好筆試佔上大部分
不過如果入讀前已知該校對音樂有如此要求,最好先衡量孩子在音樂上是否能配合,合則來不合則去

‹ 上一主題|下一主題