用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 獲派到天主教聖安德肋小學,請問功課多唔多?或者有什麽消 ...
go

獲派到天主教聖安德肋小學,請問功課多唔多?或者有什麽消告 [複製鏈接]

如現在就讀的家長請告知?
   0    0    0    0

magg2241 發表於 12-6-7 16:20
我囡囡很鐘意食學校的午飯,佢話佢同其他同學時常有加飯,飯和蔬菜是在學校即煮的,其他餸就是預先整好再運 ...
多謝你既資料

回覆:Bstar 的帖子

中英數常都有網上功課。

回覆:獲派到天主教聖安德肋小學,請問功課多唔多?或者有什麽消告

其實係咪每科都有網上功課?

回覆:linglingng 的帖子

我小朋友已讀小四,數學是冇用英文教的,全是中文的。之前那家長講那些英文工作紙,只是一些從一些網站download落嚟用直式計的加減乘除的工作紙,完全不用睇題目的。

回覆 magg2241 的帖子

magg2241
呀女現已小一下學期了. 想問是否要到三年級才會有英文數學呢?
係上堂學, 還是只派一些工作紙回家要爸媽教她?
想升小二時給她放學後在學校上興趣班, 會唔會冇時間做功課呢?
朋友問我會唔會幫呀女轉一所英文小學, 出邊d直資學校招插班生,
又驚呀女識應唔倒,會影響佢將來冇興趣返學。 所以她煩。

醒目開學勳章

引用:阿女一放學就會去補習社做功課,每日一个半

原帖由 magg2241 於 13-08-10 發表
阿女一放學就會去補習社做功課,每日一个半小時,姐姐會帶埋部Netbook去補習社等佢做埋網上功課,三年級功 ...
請問你小朋友喺邊度補習?可以pm我嗎?因為我小朋友而家番緊嘅補習班唔會幫佢做埋網上功課,你可以俾補習班嘅資料我嗎?thx

功課用上網 , 會有近視嗎

回覆:linglingng 的帖子

阿女一放學就會去補習社做功課,每日一个半小時,姐姐會帶埋部Netbook去補習社等佢做埋網上功課,三年級功課有時比較多,如果做唔哂,阿女會留返抄寫功課返屋企做,三年來我從不幫她睇功課,每晚只需簽手冊和測驗及考試前一兩个星期幫她溫書。

回復 magg2241 的帖子

現爭扎辭唔辭工揍呀女. 驚放工先同佢做網上功課會唔夠時間.點算????

引用:回復+magg2241+的帖子 網上功課多唔多?+會

原帖由 linglingng 於 13-07-11 發表

網上功課多唔多? 會唔會電子學習會另小朋友寫字小咗呢? 另請問學校有冇功課輔導呢?  ...
每天都要做網上的每日一篇(中文)及每日十題(數學)、另外中文、英文及常識都不定時有老師預備的網上功課、英文仲有Fun & Friends、內有一條短片、有選擇和填寫題目、平時都有中英常的抄寫功課! 三年班每星期都有作文作句功課!

網上功課多唔多? 會唔會電子學習會另小朋友寫字小咗呢? 另請問學校有冇功課輔導呢?

引用:回復+magg2241+的帖子 請問數學功課有冇英

原帖由 linglingng 於 13-07-03 發表

請問數學功課有冇英文工作紙
冇、但今年三年班考完試後有英文的數學工作紙做!

請問數學功課有冇英文工作紙

可否分享是在去年自行分配學位階段成功派往此校, 當時持多少分數?

或是6月份統一派位階段才獲派此校, 第幾志願?

magg2241 發表於 12-7-17 21:09
只有英文科和英文常識用英語教

Hello!

聽聞學校為了學生增強語言能力及環境, 除了上堂外, 老師其他時間, 只會用英文  或  普通話  與學生交談.
是否真的??

回覆:m628628 的帖子

只有英文科和英文常識用英語教

是否各科都用英文教?中文科用普通話教?
‹ 上一主題|下一主題