用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區等緊派位既家長請入來
go

西貢區等緊派位既家長請入來 [複製鏈接]

阿仔昨天考晒畢業試啦!
今日對試卷,我有點兒怕,怕佢會有C的出現。

同埋宜家開始諗派位種種

0    0    0    0

回覆:西貢區等緊派位既家長請入來

派了1st 志願band 3A  張沛松,但也想試叩band 2 鄭植之,但阿仔不想去

hw1115 的帖子

祝大家都入到第一志願。

杰杰媽媽 發表於 12-7-2 10:05
好奇怪,3日前我之後既post已經睇唔到,但係外面topic list係見到有新messege

me too. I only saw the post until #119.

係咪有d 學校要親身取表, 冇得dowload

好奇怪,3日前我之後既post已經睇唔到,但係外面topic list係見到有新messege

師奶  中三讀起碼初步知道鍾唔鍾意,亞仔中三無企業會計與財務概論同經濟讀,都唔知中四揀唔揀好  

企業會計與財務概論同經濟 >>>>>>> 如亞仔 数學及英文好,我覚得無問題。

師奶  其實都係要睇名次揀科,到時都唔知派咩野科比佢囉,佢數學暫時OK英文就麻麻只係啱啱合格,如派西史就大鑊,今年未合格過@@  發表於 12-7-3 22:42

142526 發表於 12-6-30 18:45
回復 ohnono 的帖子

除此以外仲有家長呀, 為子女們不停的加油.

「一將功成萬骨枯」,背後幾多人淚水、汗水,才可孕育出一個狀元。我都希望將軍澳呢幾年能跑出一兩個出來,唔駛比人話困在一角,又要攪甚麼大逃亡!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

除此以外仲有家長呀, 為子女們不停的加油.

samuel89 發表於 12-6-30 15:01
個人覺得n個5A 都只是給學校"錦上添花"而已., 並不代表果間學校一定是好學校....
小學最重要既系俾到學生 ...

從零到有係最難亦係最值得恭喜嘅!

當學生和老師一起捱過最困難的時候,飛越最辛苦的一刻,最後換來的都只是錦上添花,何曾有人會雪中送炭!

我除了會衷心祝賀這班同學之外,還會讚賞老師和學校在背後所負出的努力!
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

ohnono 發表於 12-6-30 14:31
真係直得恭喜!

但今年教局公佈有17個5A,但當中沒有宣基喎!

個人覺得n個5A 都只是給學校"錦上添花"而已., 並不代表果間學校一定是好學校....
小學最重要既系俾到學生學到d基本功升中學. 中學最重要既系俾到學生學到d書寫溝通能力升大學, 大學最重要既系俾到學生學到d運用能力,適應社會能力升社會大學, 社會大學最重要既系俾到學生學到生存能力,貢獻社會能力升做父母or做人應做該做既野(呢類理想抱負太高層次了, 我唔識點形容)......

malam 發表於 12-6-29 23:49
回復 samuel89 的帖子

今年AL, 宣基有5A!

真係直得恭喜!

各位媽咪,

加密有叩門資料啦 !

heiB 發表於 12-6-29 22:52
唔明,點解Band one 中學留不住 Band one 生,反之Band two 中學可以留住學生?

如果你有留意的話,每年有約1000個band 1學生,但將軍澳得500多band 1學額,跟本有400多人要跨區出外。咁多人會跨區出外,究其原因,不外乎外區的學校遠比本區的吸引。加上以往跨區的成功率高,學校有經驗和信心同學能在自行時能成功被取錄。所以有家長話學校鼓勵band 1組別的同學跨區出外,除了減低同學依賴將軍澳區熱門的band 1英中而做成激烈競爭之外,學校的往績亦係主因。

看看各校近年公佈的派位名單之中,你不難發覺除有一般熱門的直資之外,加上皇仁、BPS、張祝珊、聖潔靈、藍田聖保祿、聖言、觀塘瑪利諾、順利天主教、官塘官立等等較受歡迎的學校,還有九龍城一眾band 1學校亦是家長的目標。

相反,band 2學校在成績方面,每年幾間受歡迎的學校,例如呂潤材和王華湘更出盡法寶將他們在會考和高考所獲得的優秀成績掛在校門外。沒有突出的成績支持,學校好難做到這點。除了成績之外,將軍澳一般的band 2學校,我覺得校風算是不錯,跟九龍城不遑多讓。幾間我較喜歡的,例如:呂潤材、王華湘、鄭裕彤、甚至慕德、甲子年、鄧英喜等,我還覺得他們的學生有點「純」,反為欠缺老練,但又偏偏呢方面都係一般家長,特別是band 2學生的家長所追求的。之前有家長為了在將軍澳的band 1英中裡找不到「純」而不惜遠赴沙田,哈哈!偏偏我就發現這竟出現在這裡的band 2中學。

除了這些band 2學校之外,有幾間band 3學校亦不得不點名推薦。張沛松和馬陳端喜甚至香島都是校風算是不錯的選擇。

回復 samuel89 的帖子

今年AL, 宣基有5A!

ohnono 發表於 12-6-29 16:12
我相信一般英中學校,吸引學生和家長的並不單純是英語授課。吸唔吸引到學生留低還要有實際的會考成績或高考 ...

唔明,點解Band one 中學留不住 Band one 生,反之Band two 中學可以留住學生?

杰杰媽媽  我估係TKO既BAND2學生好難出外面搵學校同人爭,所以留係TKO算  發表於 12-6-29 23:54

hw1115 發表於 12-6-29 16:30
tszyan1001  我是全職主婦,好難捱!!!  

全職主婦有全職的好.

我無時間煲劇,因為仲有件細,佢哋返全日時又要送埋飯去學校,一日做家務做到黑,再加埋啲細佬既功課温書都已夠煩,遲啲放埋暑假仲慘,我哋呢啲無helper既主婦每日都只有一個字「攰」。

ohnono 發表於 12-6-29 16:12
我相信一般英中學校,吸引學生和家長的並不單純是英語授課。吸唔吸引到學生留低還要有實際的會考成績或高考 ...

可能我系嚴重"歧視"中中的家長.......我冇認真研究過TKO區中中,包括 宣基的會考,高考成績,  但我相信宣基的入大學率應該少過迦密, 可能會多過剛轉英中的KL , 官中......唔知我是否估錯呢?

tszyan1001  我是全職主婦,好難捱!!!  

全職主婦有全職的好.
煲劇好易過日晨, 嘻嘻 !
‹ 上一主題|下一主題