用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 老公complain我不跟他商量就推了荃官
go

老公complain我不跟他商量就推了荃官 [複製鏈接]

荃官今天call話收阿仔,不過我推了。老公怪我不問問他意見。他喜歡荃官夠近,由落樓到校門只需5分鐘。唉,難道因為這原因放棄仁立嗎? 如果是你,會如何選擇?

fw9166  唔係近同遠問題,係雙方互相尊重問題.  發表於 12-7-20 22:46
   0    0    0    0

唔系邊間好些既問題,而系佢係細路既爸爸,如果系我我會同佢講下先

唔系邊間好些既問題,而系佢係細路既爸爸,如果系我我會同佢講下先

其實你老公會怪你的話, 即代表佢係有參與整件事的, 那就真的需要專重佢, 至少都要先問咗一聲, 講出你的決定先.  如果好似我老公咁, 整個過程都不太過問, 叫佢比時間出嚟去面試佢就交人, 其他一概不理的話, 咁就當然冇問題啦.

你同學校講要同老公相量,轉頭覆學校,學校也不會要你即時確定喇!打個電話講聲再決定都唔會遲,不過應該大家要有共識,小朋友上哪間小一,溝通不足。

polarbearlee 發表於 12-7-21 10:55
The problem is not about which is better, the problem is you should always talk to your husband firs ...

同意! 如果我老公不跟我商量就推了學校的offer,我會把他

雖則大部份男人都不及女人熟悉中小學, 但其實你同佢講, 佢多數都會話好(或"是但").

回覆:老公complain我不跟他商量就推了荃官

Frankly speaking, I vote荃官

引用:緊係荃官啦!派位有聯繫! +

原帖由 pingu_pinga 於 12-07-21 發表
緊係荃官啦!派位有聯繫!
荃灣官中好似好勁出產過十Wor!如果有聯繫緊係荃官啦!

fw9166  但林護比荃官係更加勁呢!!  發表於 12-7-21 21:02

樓主都係好心唔想hold位,溝通最重要互相尊重,我地呵番你,你呵番老公啦!

氹返佢囉,同佢解釋吓話你太鍾意仁立,所以冇諗過其它就快快咁回覆荃官囉,唔好意思呀,咁囉,(俾我都揀仁立)

人要面樹要皮,咁大件事又唔溝通,好難怪對方唔開心!

polarbearlee 發表於 12-7-21 10:55
The problem is not about which is better, the problem is you should always talk to your husband firs ...
Yes, unless you are sure that your husband choice is  a big mistake, then  先斬後奏is not necessarily a bad choice. How about your son choice? He is the biggest stakeholder.

kenzo  I did not tell my son about it.  發表於 12-7-21 15:24

The problem is not about which is better, the problem is you should always talk to your husband first before making such decision.

回覆:kenzo 的帖子

回覆:老公complain我不跟他商量就推了荃官

你仁立是誇區叩門嗎?之前填表有無填乙部㗎?好犀利呀!我荃官都係選第一志願,但叩門唔收。其實林護好過官中,如果升中係有聯繫,就當然仁立好啲啦~~

kenzo  兩間我甲乙都冇揀過.  發表於 12-7-21 15:23

引用:如果係我我會選仁立,+上林護!+你老公可能唔

原帖由 HaYi 於 12-07-20 發表
如果係我我會選仁立, 上林護! 你老公可能唔係好知分別, 妳解佢聽啦 !
Of course 仁立

引用:只係尊重問題,下就無問題

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-07-20 發表
只係尊重問題,下就無問題
大大力錫番。俾我都會咁揀,再同c6傾下,佢會明嘅。

‹ 上一主題|下一主題