用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 專注力不足學生不應讀band 1中學
go

專注力不足學生不應讀band 1中學 [複製鏈接]

聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能坐定聽書!即使讀到中一二,中三以後都好難讀上去,以佢經驗好難有成功!我聴完就覺得個社工好似標籤左呢類學生,佢冇諗過點去幫佢地,斷定佢地讀唔掂!大家認為如何呢?

kilykilyk  雖專注力不足,但會醫好的不是嗎??  發表於 13-1-12 20:48
pineapple0983  可能要食住藥。佢講得不無道理;冇話標簽唔標簽,勉強對大家都唔好,現實歸現實!  發表於 12-11-3 11:30
   14    0    0    1

想問大家藥可食到FORM幾呢?不如講專注力不足學生,成績是一般,但另類天份高如運動,名校喇唦,男拔歡迎運動叻學生,一年有70000至80000考U,入得大學8大得2成人不夠,反而好好發揮長處,有D朋友未放DSE,叫入理工,中大,或將來做教師,教練,投考紀律部隊....

我也覺得未必系特登標籤,他們只是希望有效地配對學校和學生,使學生在一個合適的學習環境中學習,同時也能善用教學資源。

Teresa 發表於 12-11-5 00:44
我仔讀B1中學, 佢入到係因為佢讀呢間中學既直屬小學.
小學都係below average, 上到中學, 唔係能力問題, 係 ...

中學發育時期食藥,會否影嚮發育?

回復 phyvid 的帖子

多謝分享!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

Del.

nc2000 發表於 13-7-12 18:15
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢 ...

融合教育有狀元也有欺凌

引用:Quote:原帖由+bb_2001+於+13-07-12+發表我

原帖由 nc2000 於 13-07-12 發表
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢 ...

回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

我仔也是專注力不夠,一刻都不停,和有以上大家所講情況,我最後比佢入左邊b2中學,因為間學校活動多,校舍大,資源多。佢本身屬b2學生,所以佢入去應該好輕鬆。

nc2000 發表於 13-7-12 18:15
同意! 而且他們開始大,有自己的自尊心,過份責罵結果會是與你關係愈來愈差,遇到任何困難也不會返家找家人,家不能成他的避難所,外出的壞人便有機會入位。所以只要維持好關係, 你便仍可是他的導航者。况且, 他有這問題不是他的責任, 他也不想。 所以到了中學階段,重點便要有所改變。

引用:我個仔也有ADHD的特徵,+但不算嚴重,+不用吃

原帖由 bb_2001 於 13-07-12 發表
我個仔也有ADHD的特徵, 但不算嚴重, 不用吃藥, 最近期才發現他原來有ADHD的問題, 現在已是中三升中四了, 讀 ...
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢碰釘,等佢跌到知痛去改,好過只有自己講!

我個仔也有ADHD的特徵, 但不算嚴重, 不用吃藥, 最近期才發現他原來有ADHD的問題, 現在已是中三升中四了, 讀B1英中, 最近派成績表是 a bit above average. 但操行是C- , 還有9分便因操行不合格而不能升班, 因他的學校實行扣分制, 所以他的操心大意, 忘這忘那另老師送了個小過給他 (10次冇交功課), 然後打給我呱呱叫.

可惜的是他的學校只追求成績, 不多體諒和幫助這類小朋友, 結果是中一那年因扣分問題和他關係勁差, 打打罵罵, 倆個人都快瘋癲了 (因那時不知他有ADHD問題).

現在?  正如其他的媽媽一樣, 將把尺放低啲, 只要問題不大, 便把聽老師投訴的耳仔關掉, 反正她們只管追學校成績去保b1地位, 不會有心幫你, 你只能自求多褔.

My A & ADHD boy will study a B2 secondary school this Sep.  Actually he has a chance to study a B1 school, but later give up as it is too stressful.  I have studied with him in primary school and will keep on studying with him until he can manage by himself.  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

Maryahwan 發表於 13-4-30 21:19
回復 nc2000 的帖子

我個仔今年中一,讀band 1英中,有ADHD外加亞氏保加症,系學校適應的幾好,成績亦都幾 ...

真替你開心, ADHD 小朋友多數係醒目仔, 但香港教學方式唔多適合佢地, 你仔仔讀得好又叻, 真是感恩

Maryahwan  謝謝你的鼓勵!我都好感恩!仔仔自從返教會之後,系品行和成績都有進步,感謝主!  發表於 13-5-18 13:36

回復 nc2000 的帖子

我個仔今年中一,讀band 1英中,有ADHD外加亞氏保加症,系學校適應的幾好,成績亦都幾好。最主要的是他讀的很開心
用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!
‹ 上一主題|下一主題