用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

Dear Khmama,

謝謝妳的幫忙, 希望妳能給我意見, 因現在的安排不知如何是好?  小女就讀觀塘區李XX小學六年級, 小五(全級30以內)同小六(全級20以內)呈分試全級180 人, 故此我估計小女是band1頭. 小女操行是A,性格主動, 而,Lam tin聖保祿, 跑馬地聖保祿, bps 及寶血會上智英文中學俱心儀,望妳能俾意見.

自行收生階段應如何安排?

校長說此階段可進取點

首志願: 
第二志願:

而係統一派位, 是否集中在區內學校, 本人以女校為主.  請幫幫忙

elbar  自行首志願可試:跑馬地聖保祿    發表於 12-12-29 20:22
   6    0    0    0

Ianma 發表於 13-3-26 10:48

中西區band1男仔既選擇其實好少, 得英皇一間, 唔似女生有英華, 聖士提反同聖心夾埋有300個位. 如果抽獎的話, 抽入聯係位既機會只係一半半. 上年英皇有11個聯繫位, 比兩間聯繫小學抽, 抽到既機會大約25-30%. 假如運氣唔好而聖類斯比預期少人抽聯繫位, band1男生有機會派入band2. 除非你好有信心自行會成功, 或者你唔介意派任何學校, 又或者你願意去搏抽獎, 最多去叩門, 否則聖保羅書院都係一個唔錯既選擇.

回復 Ianma 的帖子

為何老師唔肯講banding?, 唔肯講如何選學校?

My son studing at one of the Government primary school located at 中西區. 考全級8-10 (i.e. 3次呈分10/63). 老師冇講banding.

操行有A. Got few metals via long jump.

Per previous records from school, about 10 students will able to study at King's College cause we got 聯繫位.

We got accepted from St Paul’s Boys College under 直資 but we choose King's College (面試佔50%)/Wah Yan College under 自行分配.

Please comment if we should 等抽獎 or not.

khmama 發表於 13-1-21 22:11
回復 yuetmama 的帖子

學校未必肯轉時間, 而且叫得間學校轉, 即係睇重另一間啦, 你話學校會點諗? ...

Thanks khmama, actually I have 3 targeted schools, all have the same tentative interview days.

回復 bobocelia2000 的帖子

sorry, 我不在現場,為免誤傳, 你最好問番當日的家長.會對妳好有幫助.

引用:回復+bobocelia2000+的帖子 妳有沒有聽曾

原帖由 frogfung 於 13-01-21 發表

妳有沒有聽曾記校長系馬主的講座, 如有, 妳會心裡有數. ...
frogfung. 我無聽到, 因為曾記校長講talk個一個星期我病左係醫院, 所以去唔到聽。 唔知你可唔可以講比我知呢!?! Please.

引用:回復+bobocelia2000+的帖子 九華同曾記可

原帖由 khmama 於 13-01-21 發表

九華同曾記可以考慮. 睇番上年派位結果, 馬主有62.3%派入band1英中, 淨係入曾 ...
thanks,khmama.
見到你個post之後個心才可以定返少少。
好驚自己累左個仔。 (雖然係佢心儀既學校,但係都驚自己因為無阻止佢而害左佢。)

妳有沒有聽曾記校長系馬主的講座, 如有, 妳會心裡有數.

回覆:tracy668899 的帖子

下, 咁就幣加伙了, 今早已經入左表去曾記。。。
不過亞仔五六年班的成績應該好過之前四年班, 因為佢科科A。 五年班仲上晒龍虎班的。

回覆:elbar 的帖子

thanks. elbar.
但係我無信心咁進取。
我覺得九華同曾記都已經好進取了。

九華同曾記可以考慮. 睇番上年派位結果, 馬主有62.3%派入band1英中, 淨係入曾記都有20個. 沙田有40間小學, 曾記抽獎位得95個, 相信唔會因為馬主既學生特別好運, 自行入既為數應該唔少. 沙主派入band1英中得32.4%, 曾記得9個, 兩間主風強弱懸殊, 沙主老師講既top15係針對本校, 強如馬主就唔係咁計.

回復 yuetmama 的帖子

學校未必肯轉時間, 而且叫得間學校轉, 即係睇重另一間啦, 你話學校會點諗?

回覆:kiukiupig 的帖子

不用灰心,現在最重要入到好的band 2學校先,有機會七月扣band 1學校。如果唔得等一年,成績好的話番band1學校都得。

所以家長不用太著緊,找一所合適的學校最重要。

回覆:kiukiupig 的帖子

作為父母可能係無奈沮喪,但係對小朋友可能係祝福,將來嘅事冇人會知,希望你順利入到心儀學校.

khmama 發表於 13-1-20 20:30
既然一直係band2成績,報胡忠在程度上適合,唔需要太勉強去報band1.
Khmama, 權衡利弊和風險,終作出很無奈的決定。。。超沮喪!!!

老實講: 自行無top15曾記都未必收喎 (老師講,我仔係沙主)~

回復 elbar 的帖子

I am aware that both 2 target schools have the same day for interview.  Of course, I am not sure if my kid has the chance of interview, should I go ahead to apply these 2 schools and if interview time crashes, request for change?  Thanks.

bobocelia2000 發表於 13-1-21 04:09
亞仔想第一九華,第二曾記。
佢一向有代表學校去奧數比賽及自行參加鋼琴公開賽,好好彩咁有一兩張cert.。  ...
第一或選 喇沙

長生不老  喇沙應該機會好微  發表於 13-1-21 15:52

回覆:Khmama請幫忙, 煩惱中

亞仔想第一九華,第二曾記。
佢一向有代表學校去奧數比賽及自行參加鋼琴公開賽,好好彩咁有一兩張cert.。 唔知有冇機會呢?

長生不老  九華有機, 曾記就太搏了.  發表於 13-1-21 15:59
‹ 上一主題|下一主題