用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於Net 12男仔排位,請賜教!
go

關於Net 12男仔排位,請賜教! [複製鏈接]

I have several questions, hope that someone could give me more info:

1.  If either WY or St. Jo is put as choice 1, which of the following schools, in your opinions, has better chance in choice 2 ,could you please indicate better chance from 1-4.

Hennessy Am
Hennessy Pm
St. James
Precious Blood

2.  Anyone knows if it is true that for St. James and Hennessy Am, if they're not put as choice 1, they won't accept me " knocking door"?  If this is true, then this means it is useless to put them as choice 2, right?

3.  Is Precious blood academically stronger (i.e. better secondary placement in the past) than 李賜豪小學  for boys?

4.  Are Hennessy Am and PM still having 聯係 relationship with QC?  Is this relationship remained unchanged after they are converted into full day school?  Is Hennessy Pm a traditional type of school?

5.  For filling out Central Allocation form, if I omit some of the schools (e.g. either WY and St. Jo is chosen, then Hennessy Am is useless to put as choice 2), is it true that the form would not be completely filled out?  Learnt from other ppl that it is highly recommended all choices should be filled in.

Thanks in advance.
   4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content6d.php?lang_id=2

直屬及聯繫學校:
直屬及聯繫學校制度主要是容許中、小學教育保持較大的連貫性,以及促進參與此制度的學校建立本身的校風。在現行的升中安排下,經扣除自行分配學位及重讀生學位後,在中學學位分配辦法的統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留最多餘額百分之八十五的學位,而聯繫中學可為其聯繫小學保留最多餘額百分之二十五的學位。直屬或聯繫小學的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以直屬或聯繫中學作為按學校網的第一選擇,便有資格獲派保留學位。亦有部分直屬及聯繫中學選擇取錄學校網第三派位組別的學生。若符合資格的人數較保留學位多,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號分配學位,直至保留學位額滿為止。

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_d ... ype%3DGov%26page%3D

至於每年真正有幾多入到呢D中學, 當然每年唔同, 雖然話有PRIORITY, 都要同出面爭的

引用:1.+軒上要堅好運至有份,+ST+JAMES應該第一

原帖由 Charlotte_mom 於 13-01-07 發表
1. 軒上要堅好運至有份, ST JAMES應該第一都入唔晒, 軒下或寶血機會大D
2.  你擺第2, 唔止係FOR叩門掛, 唔 ...
請問軒小聯系係什麼意思?有priority定必入?有沒有地方可看聯系數據呢?

So, in Net 12, for boys seems 4 schools to be chosen as choice 1 :  WY, St Jo, St James, Hennessy am.  So If I choose WY, and I decide not to fill the rest, I should totally not to fill in these schools in the form, right?

St.jo 75個位,WY分開上下午各28位,所以都當獨立一間學校計,就算wy上下兩間加一齊計,才56位,st Jo 都多19個位,可况wy是分開上下班計,機會睇落st.jo大d。WY得28位機會真係好細, 賭運氣!我估今年st jame 和軒下放第二都好險,play safe 多左家長放st jame n 軒下第一 ! 其實net12都係博第一,二位.

回復 Charlotte_mom 的帖子

charlotte mom
謝謝你的提醒哦,我之前計分階段選了st jo,咁即是我依家只得一個選擇,就是st jo了。那麼,第二、三我可以怎麼辦呢?

醒目開學勳章

引用:以我睇,+上下午一樣咁難中

原帖由 Charlotte_mom 於 13-01-17 發表
以我睇, 上下午一樣咁難中
上下是但中一個都要感謝主!

醒目開學勳章 王國長老

以我睇, 上下午一樣咁難中

Charlotte_mom : 請問華仁上下除了上課時間外,有乜分別?邊間易中d?

想請教下ST JO P1-3係唔係一路以來都定為下午班?

Charlotte_mom 咁我想問下wy 得咁少位, 咁計probability 係咪st.jo 機會大d

醒目開學勳章 王國長老

睇返過去幾年派彩結果, SF會比SP受歡迎, 可能係全日既緣故, 加上前年(?)SF出左個女狀元, 而SP公佈中學轉直資又令一D家長卻步, 所以SP機會會較大, 舊年有人上呢度話自己SP擺第2入左, 佢真係超級好彩, 今年間間都多人爭左, 我唔敢講得太實, 不過GENERALLY SP機會會較高

joannechow1031  多謝!  發表於 13-1-17 10:54

Charlotte_mom : 咁女仔呢? 已經唔揀瑪利曼第一,  如果放st francis or st paul 第一, 機會大嗎? 邊間機會大d? 謝謝你不厭其煩等回答!  

醒目開學勳章 王國長老

ttacc36 發表於 13-1-17 09:36
乙部軒上,軒下,華仁上之後華仁下,這個陣式如何

NO啦, 再講多次: 華仁上/下/ST JO只能2揀1, 亦一定要擺第1, 呢樣係200%肯定的, 我蒲BK咁多年, 從來無見過有人華仁/ST JO擺第2可以入到, 擺3,4等同"自殺"

近年ST JAMES極力追上, 加上CONFIRM搬新校, 亦成為12網大熱之一, 應該今年都一定要擺第一

小一抽獎排位, 點排都唔可以增加入首選機會, 但策略可以減低DAMAGE (如果號碼唔靚), 所以第1搏咩都好, 無分別, 但2,3,4真係要好小心, 如果2,3,4唔肯PLAY SAFE, 繼續擺大熱, 好可能"西"左去後面D唔知咩學校架!

寶血應該熱過李賜豪

醒目開學勳章 王國長老

早2年李賜豪擺3應該OK吧, 我仔好多同學入左都係擺4,5之類

回覆:關於Net 12男仔排位,請賜教!

乙部軒上,軒下,華仁上之後華仁下,這個陣式如何

李賜豪同寶血邊間熱門些? 放第二/三位邊間穩陣些? 派位如何? 活動或傳統教學? 普教中? 多謝賜教.

回復 mickfan 的帖子

我家姐個仔, 當年(好似2年前) , 就係咁揀, 同咁排, 最後排咗去金銀xxxx!

醒目開學勳章 王國長老

引用:點解好似沒什麼家長選擇華仁小的?如聖若瑟

原帖由 fanny1600 於 13-01-17 發表
點解好似沒什麼家長選擇華仁小的?如聖若瑟放第一,軒上、下放二、三,還是華小上、下放二、三好一點呢?不 ...
華小2、3,我寫包單機會係零

‹ 上一主題|下一主題