用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY versus 赤柱 St Stephens
go

CKY versus 赤柱 St Stephens [複製鏈接]

想請問大家會怎樣比教這兩家學校?我知道CKY偏像international school。但最近也好多家長對st stephens 的活動教育有好正面的評價。所以希望大家可以幫我分析一下!

好感激啊!

3    0    0    0

lovetungtung 發表於 13-1-17 09:59
回復 runme 的帖子

To rume
Yes that's what I heard as well. The 2nd round interview discussion is also not the same.  I and my friend whose kid is studying now also entered 2nd round this yr.  Also kid with sibling will be interviewed in first batch.  

無乜涵接問題,理念及教學模式相若。心理上,會比幼稚園更輕鬆,因為不用再每個星期中、英默書。(有些默的詞語,根本好少用。默完轉頭就忘記,真係浪費時間)

不過,有些蔡繼有學生的中文程度是出乎意料之強。小女真的要加把勁!

回復 kyliema2006 的帖子

我唔知有無記錯, 你的女兒是否讀LH? 小兒現讀LH, 有CKY offer, 想知適應問題. 現在K3 的功課真的不輕!

你囡囡積極主動學習, 真好!

小兒以前係有教拼音,而家係點教就唔知。Phonic係一個工具,其實學生寫乜都得,自由發揮。唔識寫,可以寫其它。只不過是我睇佢唔順眼,梗係錯少少。教佢,係要佢更留意。

同幼稚園不同,蔡繼有係有方法教小朋友如何學習,如將經常會用到的詞彙寫在一本簿仔上,當詞語存摺、會教查字典。要學生寫簡單的讀後感(字數不限,幾隻字都得),及經常唸讀。當經常接觸同樣的文字,在潛言默化之下,就會認得,亦會運用。當然,這是一個過程,時間要幾長、幾短,就要看看小朋友的吸收,及閱讀的多寡。

回復 kyliema2006 的帖子

請問year1有冇教phonics? 亞女間幼稚園一路都有教緊,不過按進渡到畢業可能都冇教晒Synthetic Phonic果44個音。Reading 都可以,但spelling 就......如果year1就要寫咁多嘢可能都要大人幫,
咁就冇意思啦。(中文都係。,

Parisienne 發表於 13-1-18 09:42
請問你囡囡覺得辛苦嗎?還是自願的?相比你囝囝當年,CKY是否課程加深了?還是每個小孩適應力不同?
...

坦白講,我覺得幼稚園辛苦d。K3的功課要求根本超乎一個幼稚園生的能力,要寫週記,要作句。假若一篇文章50字,她只懂10幾個字囉。唔幫又唔得,咁樣就冇意思囉。

現在的功課,其實她可自行完成。聖誔假要寫recount,她竟然寫Life of Pi的英文撮要,寫了幾百字。雖然錯漏很多,但勇氣可嘉。她的哥哥也不禁讚賞,更為她打成文章(同場修正到都見得下人)。我一直覺得她的英文只屬ok,串字仍然未夠信心。但當我見到佢俾幾頁英文我睇時,我看到的是一份熱情。不過小女攪錯左,功課係唔需要寫咁長的,所以要再做一份短版。

現在的英語程度是深了許多,基本上唔會【就住黎教】,入得黎,英文不能差。亦聽聞過學校會為個別學生放學後教英語拼音。不過雙語幼稚園生應該不會有涵接的問題。奉勸那些中文幼稚園的家長,當你知道其它學生乜都識講及識寫的時侯,還是趁早帶小朋友學學拼音較好。

反而中文程度,與哥哥當年相若,不過教法更有系統。

Parisienne  多謝分享!咁我都放心d。  發表於 13-1-18 10:39

kyliema2006 發表於 13-1-18 09:18
我們每晚放工回家已七時後,每晚只剩兩、三小時。做功課係需要時間,有時見佢寫d咁既句子,係忍受不了唔 ...
請問你囡囡覺得辛苦嗎?還是自願的?相比你囝囝當年,CKY是否課程加深了?還是每個小孩適應力不同?

wingsze23 發表於 13-1-18 08:52
kyliema2006,
.....反而一年級妹妹日日做功課做到金晴火眼。---> 係因為好多功課, 定係功課好深呀? ...

我們每晚放工回家已七時後,每晚只剩兩、三小時。做功課係需要時間,有時見佢寫d咁既句子,係忍受不了唔改佢。有時又到佢好執著要畫好、要塗好顏色、又要唸書給我們聽、又要練樂器。就這樣,每晚就要與時間競賽。

四隻貓  每晚都好充實.  發表於 13-1-18 09:48

kyliema2006 發表於 13-1-17 21:52
謝謝回覆。小兒仍是那麼游手好閒,日日仲係度笑騎騎刨小說。家長日快到了,看看他的造化。反而一年級妹妹 ...

kyliema2006,
.....反而一年級妹妹日日做功課做到金晴火眼。---> 係因為好多功課, 定係功課好深呀?

回覆:CKY versus 赤柱 St Stephens

If you live in Kowloon side, CKY maybe a better choice. Cos St Stephen is in Stanley, even you drive to school, I guess it takes at least an hour. And for after school activity which may last till 4.45 pm it maybe a bit late for a G1 kid return home.

引用:kyliema2006+發表於+13-1-17+09:16+請問令

原帖由 Songpaul 於 13-01-17 發表
kyliema2006 發表於 13-1-17 09:16
請問令愛是否插班生呢?若是,是那個班級的插入呢?因我覺得高年級才加 ...

謝謝回覆。小兒仍是那麼游手好閒,日日仲係度笑騎騎刨小說。家長日快到了,看看他的造化。反而一年級妹妹日日做功課做到金晴火眼。

kyliema2006 發表於 13-1-17 09:16
請問令愛是否插班生呢?若是,是那個班級的插入呢?因我覺得高年級才加入蔡繼有,可能真的會有適應問題。蔡 ...

Hi kyliema你好!小女是五年班時插入的,初加入的那年已是要做論文了,但可能當年老師跟得好(英文),所以順利過渡。但升上中學後的確看見多了同學成績退步及做功課做到很夜,看見阿女咁忙,親戚們還以為佢今年考igcse呢!

回覆:lovetungtung 的帖子

Thanks for sharing! That is a very good and important point to consider!

如果有弟妹的話可能要多加考慮, 假設SSCPS 今年60+ SIBLINGS 申請最後收左40+ 是真的話, 這比例碓是較吸引, 而最近CKY校長自己都說今年雖然已經為弟妹加添分數, 但由於太多人申請兼高質素的小朋友頗多, 很多弟妹最終都未能有2ND IN呢!

回復 runme 的帖子

To rume

I got this from an existing sscps parent, her younger son got in this year.  I got the same number from another parent so I think this figure is quite real.

Thanks other parents for sharing their thoughts here!

Songpaul 發表於 13-1-17 00:29
不客氣!
到現時爲止都十分滿意,但看見課程一年比一年深,阿女的成績每況愈下,確是真的有點擔心呢,佢地 ...

請問令愛是否插班生呢?若是,是那個班級的插入呢?因我覺得高年級才加入蔡繼有,可能真的會有適應問題。蔡繼有要求初中生已經要有強的分析及表達力能,語文基礎也不能差。

回復 lovetungtung 的帖子

Hi, lovetungtung,

you wrote: "....They also accepted quite a large portion of siblings (40/60 this year) comparing to CKY."

What did you mean ha, how to know ha?  

回覆:Songpaul 的帖子

多謝啊!哎呀,如果女孩子覺得吃力咁男孩子咪好辛苦囉?

不客氣!
到現時爲止都十分滿意,但看見課程一年比一年深,阿女的成績每況愈下,確是真的有點擔心呢,佢地要求小朋友靈活變通,對語文非常demanding(history已經要寫essay),對初中生來講真是有點難度,唯有對小朋友抱着信心,希望佢能快些適應!
‹ 上一主題|下一主題