用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

成日睇到咩勁學校好想入, 但又有咩學校係你唔會比你小朋友讀呢?  有咩因由? 我朋友話說派了一個佛教學校, 佢未曾聽過呢間學校, 佢係一個無神論者, 佢話呢間學校唔出名, 無人識囉  
(內有考學校要注意的事項!)
   17    0    0    1

twinsprimary 發表於 13-5-12 23:42
Never say never. 不能對每一學校都透切了解,隨時由不同渠道收到關於某校最update嘅資訊而改變決定,所以 ...
但我真係相信口碑.  

回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

Never say never. 不能對每一學校都透切了解,隨時由不同渠道收到關於某校最update嘅資訊而改變決定,所以無謂講一定唔會㨂邊間

Jessy 發表於 13-5-12 20:39
你小朋友過海坐保母車?
我覺得依家小學生好忙,真係唔想佢地花咁多時間在交通上
我會親自接送

Twins-Baby 發表於 13-5-12 16:49
真係要向現實低頭
你小朋友過海坐保母車?
我覺得依家小學生好忙,真係唔想佢地花咁多時間在交通上

除非我大把錢親自車佢接送
希望每天開心渡過 ;-)

JL3 發表於 13-5-12 13:34
個人認為,普教中似乎是大勢所向,就算好多行業,例如:零售、旅遊,唔識普通話,都失少少競爭能力!:think ...
真係要向現實低頭

回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

我好同意現場觀察,返學放學可以看到端倪。

反而校長老師列隊檢查,我有保留,一是太造作,二是班細路!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:另外我想問:+我見有2-3位家長話"普教中"一

原帖由 Jessy 於 13-05-12 發表
另外我想問:

我見有2-3位家長話"普教中"一定不選, 我想知點解呀???
個人認為,普教中似乎是大勢所向,就算好多行業,例如:零售、旅遊,唔識普通話,都失少少競爭能力!

引用:另外我想問:+我見有2-3位家長話"普教中"一

原帖由 Jessy 於 13-05-12 發表
另外我想問:

我見有2-3位家長話"普教中"一定不選, 我想知點解呀???
我都想知道!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

另外我想問:

Twins-Baby  我係要過海哇   發表於 13-5-12 16:47

我回應返題目先:

1. 太遠(多過3個mtr站對我來說已經叫遠)
2. 80分要見家長(自己知自己個囝咩料啦, 而且都唔想面對呢d壓力)

Twins-Baby  我係要過海哇  發表於 13-5-12 16:48

回復 Charlotte_mom 的帖子

happy_lavender 發表於 13-5-8 16:05
回復 Twins-Baby 的帖子

有樣學樣嘛!所以身教咁重要。

我都好怕有啲唔同文化背景的人會有負面影響.  例如係隨地便溺    希望我小朋友的未來同學仔係正常人啦.  

回復 Twins-Baby 的帖子

有樣學樣嘛!所以身教咁重要。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

evasoeeyy 發表於 13-5-8 13:50
都知實有, 但睇下多或少..... 唯有自己親身去看看, 事實某D區份都有影響, 有D地區性頭位小學, 個D校長和老 ...
會係.  小朋友好唔好都係好睇父母點管教.

Twins-Baby 發表於 13-5-8 13:41
但係係咩學校都有BULLIES. 好難避免, 只係睇你好唔好彩, 會唔會同一班.

都知實有, 但睇下多或少..... 唯有自己親身去看看, 事實某D區份都有影響, 有D地區性頭位小學, 個D校長和老師返放學時間, 企晒出來門口, 小朋友有什麼行為不好, 立即拉佢埋一邊訓話, 小朋友自然會檢點D, 成個學校氣分唔同, 某小部份問題學生/家長都會收檢D,....所以地區性名校多人報, 是有一定原因

evasoeeyy 發表於 13-5-8 13:38
唔介意學校是中小, OR 英小, 程度深OR淺, 課外活動多OR少.......老師積極OR不積極, 私小OR津小

只是最唔想 ...
但係係咩學校都有BULLIES. 好難避免, 只係睇你好唔好彩, 會唔會同一班.  

回復 evasoeeyy 的帖子

十分贊同

唔介意學校是中小, OR 英小, 程度深OR淺, 課外活動多OR少.......老師積極OR不積極, 私小OR津小

只是最唔想讀個D, 無家教學生和無禮貌的家長的學校(如有網友提及回校兩日能操流利粗, 因為這所學校在我家附近), 自己小朋友"蝦蝦霸霸"其他同學, 家長還覺得自己個仔叻個D, 連老師都無辦法.... 所以我選學校, 真係會去SITE VISIT, 看看是什麼家長去接個D小朋友多

VETY 發表於 13-3-22 12:54
其實想晒野的家長真係太多, 好多時借答野去晒野, 有正常家長問點樣為p4/p5 小朋友prepare "flyer", 都好正 ...
哈! 好正,完全有同感·。
‹ 上一主題|下一主題