用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎?還是讓他獨個兒上鋼琴 ...
go

剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎?還是讓他獨個兒上鋼琴課? [複製鏈接]

剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎?還是讓他獨個兒上鋼琴課?
   1    0    0    0

回復 rinarina 的帖子

好好開始去陪伴孩子、一星期才三十分鐘、遲些才一小時,這時候的孩子最需要你,對你來說也是難得的樂趣。一段時間或許知道多了,要求也許不同。能一路陪伴越久,得著自是越多,可以預期。就是有何不妥也能早一點作改變。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 munce 的帖子

Rinarina,

For your information, my elder daughter also learns piano, but at music centre, and I never sit in (not allowed).

As a result, her progress is very slow. She is 3 years older than my son. She learns piano for 2.5 years now and my son learns 1.5 years now. But now they are using the Same piano book !! My son is just 20 pages slower than my daughter !

I also sit in. He learns what, I learn what.
At home, when he practices, I also sit in and I can help him whenever he encounters any difficulties.
I never learn piano during my childhood, but I enjoy learning with my son together.
The piano teacher told me, if you help your kid at home with his English, Chinese and Maths. Why not for piano? They are equally difficult for a 4 year old kid.

rinarina  Thanks for your advice~!  發表於 13-4-30 12:12

回復 bebebe12345 的帖子

我地間琴行, 係歡迎家長陪上堂或錄影, 不額外收費的! (因本身得半小時已收$300大元) 所以我才想請教大家怎樣看陪上堂這件事。當然目標係小孩子大些少時能獨自上堂吧。

其實小兒只得四歲,他試過多次不用我陪上堂,也上得開心,都不會怕。只不過我是考慮到成效問題。看完了大家的comment, 我打算會sit in,至少可以在平日與他傾下學琴既野,讓他有機會加深記憶。

至於陪到幾多歲,我也不知道。我相信,老師們會告訴我,也不用我考慮了。

回復 katelee 的帖子

最貼身媽咪之一.....
不單學琴、還有練琴、再加音樂會..............!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:果時我剛搬,真係當我屋企show+flat +

原帖由 marcuscyrus 於 13-04-30 發表
果時我剛搬,真係當我屋企show flat
咁搞笑,做老師真要有高EQ

回覆:miss321 的帖子

果時我剛搬,真係當我屋企show flat

回覆:四隻貓 的帖子

她跟過的老師不多,但都是鼓勵陪孩子上課的

回覆:marcuscyrus 的帖子

我遇過玩電話,食野,周圍行參觀。。。

lillymarie 發表於 13-4-29 19:12
哈哈!我偶然陪大囝上課時,係邊聽佢彈, 邊睇小說和上網。因為坐得好遠,兼且大囝唔准我太接近令佢有壓力 ...
睇書都仲好d wor,起碼個仔唔會點8掛媽咪睇緊咩書,但candy crush真係分心之首!!

marcuscyrus 發表於 13-4-29 16:52
不,我那些是玩緊candy crush, 有些是在煲劇(帶住耳筒來聽,不過勁大聲)。孩子彈兩彈又走去8掛佢媽咪玩到第 ...
哈哈!我偶然陪大囝上課時,係邊聽佢彈, 邊睇小說和上網。因為坐得好遠,兼且大囝唔准我太接近令佢有壓力。 不過都執到一兩處回家提佢。
for every one criticism, three positives must be given.

出黃牌啦!

MC1128  我們這些想陪無得陪的在職阿媽  發表於 13-4-29 17:30
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

Mayle 發表於 13-4-29 16:29
我陪上堂都常用電話,但是用在寫筆記,錄影並upload 上Youtube (private 用)。可能老師都以為我玩電話。

...
不,我那些是玩緊candy crush, 有些是在煲劇(帶住耳筒來聽,不過勁大聲)。孩子彈兩彈又走去8掛佢媽咪玩到第幾關~_~。
其實是否在紀錄好易睇,那些打機煲劇的,一眼都唔會望下個仔

引用:+本帖最後由+marcuscyrus+於+13-4-29+15:59

原帖由 marcuscyrus 於 13-04-29 發表

作為老師,我唔介意家長陪上課,但我幾介意坐在琴房自己 ...
我陪上堂都常用電話,但是用在寫筆記,錄影並upload 上Youtube (private 用)。可能老師都以為我玩電話。

作為老師,我唔介意家長陪上課,但我幾介意坐在琴房自己睇電話/IPAD的家長,如果真係做紀錄的我無任歡迎。
作為家長,我冇每堂陪,多數有重要事項前才去跟進下,不過我係有事先詢問老師,老師都認為仔有能力自己上課又明白,我先唔去陪上堂,練琴都唔係陪到底,適當的時候比意見

katelee 發表於 13-4-28 17:33
一定要陪上課,可以事半功倍!

Katelee 媽媽講就最有說服力啦!

想請問, 係唔係所有你女女的老師(包括那些非常有名氣的)都是很歡迎家長陪上課的呢?

回覆:剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎

各自各精彩.....能陪得越久越是福氣!
孩子跟家長。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

學乜都係, 唔會陪"學", 只會陪"練".  就算自己識都特登搵人教佢. 唔想佢過份倚賴. 但其實自己個心好想陪佢.
‹ 上一主題|下一主題