用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學?
go

大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學? [複製鏈接]

如題,唔知買邊隻牌子書包比小朋友中一開學,大家比D意見
   4    0    0    0

引用:Quote:原帖由+ansontong+於+13-07-13+發表

原帖由 austism 於 13-07-13 發表
City super !

Seven 我覺得好小朋友款,中學唔適合。
City supper有書包賣

引用:Quote:原帖由+ansontong+於+13-07-13+發表

原帖由 austism 於 13-07-13 發表

我都覺得小學生款,所以想搵個都係"輕"的款

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+13-07-13+發表我

原帖由 ansontong 於 13-07-13 發表
請問係邊度買

回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學?

seven阿仔用咗6年,升中想睇下其他款,但最緊要係輕

回覆:laitaitai 的帖子

上網search 下seven school bag 或 barocoo hk (香港代理), 利園商塲, 海運大厦地庫 (玩具反斗城附近)有舖。

回覆:ansontong 的帖子

正常係旺角荷里活商業大厦12/F, Overlander, 最多款因為係總代理,旺角商務書局對面。

PS  : 但我自己覺香港 那些款麻麻地, 每年新款,設計上無乜格數做書包, 背囊一個, 如果有D  city pack 嘅款就差唔多。

引用:我會買+Gregory,+大約$1600左右,輕身,襟

原帖由 wcandtt 於 13-07-13 發表
我會買 Gregory, 大約$1600左右,輕身,襟用,要買 made in USA.  我個Gregory 用左5年,我妹夫用左10年, ...
請問係邊度買

可否提供SEVEN購買資料?

kcbeauty  較早前去睇過, d款已經無幾年前果d敢型喇, 細路仔左d, 個人感覺唔係好岩中學生用!  發表於 13-7-13 09:06

我會買 Gregory, 大約$1600左右,輕身,襟用,要買 made in USA.  我個Gregory 用左5年,我妹夫用左10年,新既一樣。

回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學

我去過吉之島睇過outdoor,但唔係太多款,請問有無媽咪知道邊度多款同集中D呀?

除非用活頁書, 不然在初中科目多, 中,英,數,通識, 加一些校簿閒科, 為咗做功課, 温書及補習, 咪又大部份要每日拎嚟拎去, 以上種種對於一個12, 13歲嘅同學仔來說, 一D都唔輕, 如果能自行决定到執到好 locker, 書包妥妥當當, 而唔會返屋企無書無簿做功課和温書, 真神童也。

一般中學校舍有locker,吾需要全部書帶返屋企,你可以選擇輕身d既書包

回復 olkan 的帖子

freemax 我上網睇咗, 亞仔開始唔鍾意哩D 款 (有腰帶);

早前買畀佢嗰個都有腰帶, 佢唔肯扣, 所以搞到上村巴時, 個又粗又厚的腰帶不斷「打」到其他乘客 —— 因為條路好窄..... 唉~  
所以, 我唔打算再買有哩款腰 support 的款式了
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

freemax,gregory要幾$???

我在freemax買了一個書包俾個仔,耐唔耐用就未知。第一年用。有護脊、背帶有得調教,輕身。適合唔同高度的中學生。

回復 ricetaster 的帖子

我細仔中一都係用緊新秀麗, 好挺身, 同背脊位唔知有咩功能, 好似可以散熱
大仔中三就用gregory

回復 jk67jk 的帖子

佢有些是書包款, 大個D, 背囊內大格數, 內有索帶把書本固定貼背,有 notebook 位, 背囊左在側各有一條索帶可在書本較少時, 把書包索緊, 避免內裏書本走嚟走去, 太低 Form 未必啱用。

jk67jk  ic, thanks.  發表於 13-7-12 16:19

ricetaster 發表於 13-7-12 08:10
新秀麗, 如果布料唔挺身會弄巢D 書,又容易爛, 初中D 書又多又重,而佢哋唔會肯同你用番小學那個, 唔介 ...
我上網睇, Eastpak好似都係有D 單薄, 唔係太 support 噤嘅?  
D 書放入去會唔會都係東歪西倒呢?
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

回復 ricetaster 的帖子

Yes, you are correct. Most of the Dr. Kong's bags are too childish, except one. And not all children are so lucky. One of my friends, she has 3 children, form 1, form 2 and form 5. Including the books, over HK10,000 dollars expense. Now she wants to keep the budget under HK11,000. And she told me she found a bag in Dr. Kong is quite good. If the budget for the bag is around 700 to 1,200, then we can have many choice.
‹ 上一主題|下一主題