用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母VS聖三一
go

聖母VS聖三一 [複製鏈接]

如題!有冇JM可以比D意見?Thx!
   0    0    0    0

引用:聖母,+小班教學,+學校企理,+有愛心,+黃大仙

原帖由 悠揚 於 13-11-19 發表
聖母, 小班教學, 學校企理, 有愛心, 黃大仙區算名校了.
Agree

回覆 csyang 的帖子

我同你一模一樣.播道又係后補.不過就算佢收最后都係放棄多,唔知點解個個細佬女去完聖母都甘中意.我過二日會去交留位費.

引用:開放日我問過同學,+全校得1個net,+教晒成間

原帖由 soscho 於 13-11-20 發表
開放日我問過同學, 全校得1個net, 教晒成間學校

PTH 就有時係修女教
謝謝更正!

開放日我問過同學, 全校得1個net, 教晒成間學校

PTH 就有時係修女教

回覆:聖母VS聖三一

我女都係,in完聖母話好鐘意間學校。我好欣賞此校對德育培訓,阿女in完後咁鐘意間學校就更放心了。但我自己對聖母學術仍有好多疑問,尤其是英文方面,因為以我所知此校冇net(如有錯請指正),唔知師資及教學如何。普通話又係咪native教?校長係面試日都話自己學術一定唔係最好,但唔知係去到咩程度,聖母網頁又搵唔到相關資訊。我而家諗住搵日打電話去學校問,唔知會唔會答

very strange, my daughter went interview also really likes Our Lady, though she cannot explain much why she likes it. I guess it's just kid's feeling.

引用:回覆+benwong_hm+的帖子 早晨呀,其實兩間

原帖由 csyang 於 13-11-20 發表
回覆 benwong_hm 的帖子

早晨呀,其實兩間我都無朋友就讀,如果講學費+校舍+上課時間+功課量,一定係首選 ...
早晨……原來係咁
我女好中意播道……佢應該覺得見果陣…學校好好玩…所以諗住讀果陣都好玩…我吳係吳想信阿女的感覺…我係想幫佢揀更好呀…不過聖母我無考…所以對聖母無意見…播道就係出名有愛心小功課功課既學校…我係擔心佢上中學…吳習慣

回覆 benwong_hm 的帖子

早晨呀,其實兩間我都無朋友就讀,如果講學費+校舍+上課時間+功課量,一定係首選播道,因為我住在將軍澳,就算唔搭校車,都可以送完囡囡返學再返工。而聖母地點係我最大問題,時間上無得走盞,學術上我相信唔係我們太大考慮因素,反而品德愛心我地較為重視,前者,老實講,的確很方便我,但讀書的是阿女,阿女話好鍾意聖母d sister 同高年級姐姐,我話要好早起身wo,佢都話無問題,所以作為媽媽的我,一定會尊重她。最後一定要相信自己小朋友的感覺,btw,播道的而且確是一所不錯的學校。

引用:聖母啦,我個女自己都話如果播道收佢(on+w

原帖由 csyang 於 13-11-20 發表
聖母啦,我個女自己都話如果播道收佢(on waiting list),佢都會揀聖母我地都係住將軍澳,大家可以做同學仔 ...
想請教……為何播道同聖母,阿女會揀聖母?

聖母啦,我個女自己都話如果播道收佢(on waiting list),佢都會揀聖母我地都係住將軍澳,大家可以做同學仔。

回覆:TwogirlsMama 的帖子

聖母

引用:聖母,+小班教學,+學校企理,+有愛心,+黃大仙

原帖由 悠揚 於 13-11-19 發表
聖母, 小班教學, 學校企理, 有愛心, 黃大仙區算名校了.
同意,聖母上中學都唔差。

聖三一堂

聖母, 校風好, 有直屬中學

Our lady

聖母

回復 iceicelam 的帖子

聖母係有將軍澳校車

引用:+如以面試日觀察,我中意聖母多D.小女都係中

原帖由 iceicelam 於 13-11-15 發表
如以面試日觀察,我中意聖母多D.小女都係中意聖母.佢果日去聖三一連洗手間都唔敢入去,聖母就好乾淨.而老師 ...
如果兩者,我會揀聖母

‹ 上一主題|下一主題