用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角香港民生幼稚園面試咗未?
go

北角香港民生幼稚園面試咗未? [複製鏈接]

請問有冇JM報咗依間幼稚園呀?我想知面試咗未呀?因為我打去學校問佢哋話會分兩批in同取錄,第一批已完成,會出信面試第二批,但等咗成個月都無信。 我覺得學校有欺騙成份!

依家對依間幼稚園覺得好差,好想知依間幼稚園好唔好?仲值唔值得我去爭取。謝謝大家俾d意見。

3    0    0    0

引用:係呀,你個女叫什麼名,我個仔叫Cody. +

原帖由 bonn1231 於 14-03-20 發表
係呀,你個女叫什麼名,我個仔叫Cody.
我女叫盈盈,佢昨天有同公公提過Cody 呢個名

回覆:lsmamy 的帖子

係呀,你個女叫什麼名,我個仔叫Cody.

引用:Quote:原帖由+lsmamy+於+14-03-20+發表Hi+

原帖由 kwanym 於 14-03-20 發表
Mine is a sept boy ar...pm pn offer
我女係而家讀緊

回覆:北角香港民生幼稚園面試咗未?

請問民生有多少班半日pn?

引用:Quote:原帖由+bonn1231+於+14-03-18+發表有

原帖由 lsmamy 於 14-03-20 發表
Hi 你是pm pn b 嗎?我女都是pn b 10月b
Mine is a sept boy ar...pm pn offer

引用:有,我的小B是10+月B +

原帖由 bonn1231 於 14-03-18 發表
有,我的小B是10 月B
Hi 你是pm pn b 嗎?我女都是pn b 10月b

回覆:Evachau 的帖子

有,我的小B是10 月B

想請問通常waiting list有幾多人?

回覆:Evachau 的帖子

細b應該有,但中b(3-6月)最多,隔離班有12月細b添,夠2歲先返學

引用:我女讀緊民生pn,其實我地都好鍾意間學校,

原帖由 fionapangcp 於 14-02-25 發表
我女讀緊民生pn,其實我地都好鍾意間學校,老師好好,好有愛心,語境一流。今年我只同阿女報左幾間龍校,一 ...
請問班內有十月細B嗎?

回覆:hehawendy 的帖子

係,派位唔關幼稚園事,民生升小資料係今年新加,以前一向都無,學校話無統計,但大部分都係區內官津小

回覆:kuma_mama 的帖子

我女讀緊民生pn,其實我地都好鍾意間學校,老師好好,好有愛心,語境一流。今年我只同阿女報左幾間龍校,一心諗住龍校唔收就直升,好好彩有offer,我地都考慮左好耐最後決定轉校,要走都好唔捨得。民生係一間好學校,我自己覺得唯一不足係校舍太細,其他小朋友唔直升都係因為考到龍校、學券學校、或其他更有名氣既學校

My girl is studying in mansang. They have 1.5 hours English by NET everyday, so language-wise, they definitely benefit a lot from that. My girl can converse well in both Cantonese and English. As for Mandarin, she only has it once a week so I don't see her speaking that much although I practice with her at home.
Mansang is a very good school with committed teachers. We have dragon sch offer too, so we will make a decision whether to switch later

回覆:bonn1231 的帖子

請問你知唔知。。民生既三文兩語班。。係咪做得好? 小朋友學英文講同phonics 都ok?  普通話可簡單對答嗎??另外。。。老師都關注小朋友 ?  同家長有足夠溝通嗎

回覆:heydenbb 的帖子

我個仔都係民生讀N班(Pn B)我地沒考到其它學校,所以是直升K,我本人都喜歡厘間學校,因為日日返到屋企佢有不同的變化。

回覆:SmartCandy 的帖子

我囝依家在民生讀緊PN , 學校由上至下都好好,語境又好,阿囝都好鍾意返學。因為嚟緊都擔心打小一場杖,所以k1 都有試下考其他學校包括龍校,好感恩是阿囝都有三個offer, 最後決定k1 轉去RC, 雖然知道只有1/3 機會入高小。以我知都有唔少同學仔因有好offer 而轉校。

我見到呢幾個月,學校幫助阿囝不少,改善到他的紀律、品德,所以民生一直口碑都好好,要離開民生確實不捨得!

xoshan1025 發表於 14-2-25 11:03
我都好奇....

表面上的而且確奇怪, 但聽我分析後又係理所當然, 在港島區優質PN學校唔多, 而北角香港民生PN班信相係港島區表表組, 區內口碑好, 所以佢地收到PN學生質數好高, 而且佢policy 又樂於收大B甚至特大B, 所以佢地考K1時好勁, 當年我小朋友班好多考到RC, 九龍民生, 聖公會, 真光等。我觀察所得學校今年PN學生質數仲勁, 個個精靈非常獨當一面, 實在不難找到更好學校, 有人講笑呢樣野校長究竟應該開心定唔開心。

hehawendy 發表於 14-2-25 16:49
回覆 heydenbb 的帖子

請問有冇人知道民生升小一既統計??? 其實....派位,...好似唔係好關間幼稚園事, 對嗎 ...
http://mansangkg.edu.hk/docs/form_1_info_2014.pdf
尼度有上小學資料, 不過無數字資料統計

回覆 heydenbb 的帖子

請問有冇人知道民生升小一既統計??? 其實....派位,...好似唔係好關間幼稚園事, 對嗎??
‹ 上一主題|下一主題