用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2014 英國開學分享
go

9/2014 英國開學分享   [複製鏈接]

如有子女將升讀英國嘅家長, 請入來分享.

53    0    0    0

etoile 發表於 16-10-6 01:24
睇相都心曠神怡!

係呀!淨睇都好舒服

亮燈 發表於 16-10-5 13:39
只係用手機影啫!
睇相都心曠神怡!

brother4 發表於 16-10-5 12:53
天氣,玩影相

只係用手機影啫!

回覆:亮燈 的帖子

天氣,玩影相

回覆樓主:

不經不覺,阿大讀左兩年喇!依家L6,上星期日去郊遊。

我亞女上星期六飛左,今年 Y11,可以自己一間房,佢好開心。

smlee 發表於 16-9-7 00:46
亮兄,想請問考GCSE中文科是不是自己另外報的?還是學校本身有得揀中文科選修呢?邊度可以睇到有關考試資料 ...
我亞女係通知學校想考中文,由學校幫佢地報,佢地 Y9 & Y10 一齊去考,個個都係A*,聽聞由於GCSE中文好易考,所以香港政府唔承認,只承認 A-level result!不過我唔 confirm.

亮兄,想請問考GCSE中文科是不是自己另外報的?還是學校本身有得揀中文科選修呢?邊度可以睇到有關考試資料(想知道要考啲乜)和download past paper呢?

繼續分享亞細和同學仔欧州之旅

回覆:9/2014 英國開學分享

放心,今年亞大的香港同學全入三大及理工,ielts分都好。

brother4 發表於 16-9-3 14:37
有兩年考好英文ielts,放心
希望係咁

阿大就星期六晚上機

我呀細都今日剛返到 boarding

回覆 brother4 的帖子

Thanks, 明天輪到我送機7/9開學, 己習慣無晤捨得, 希望各位的子女都學業進步和考到心儀學校

thx

brother4 發表於 16-9-3 17:52
thx,16+,但係不高
唔使急,做多D運動就得

引用:GCSE+中文A星應該唔難,呀仔由小一開始中文

原帖由 noel2010 於 16-09-04 發表
GCSE 中文A星應該唔難,呀仔由小一開始中文都唔掂,但三科中文滿分,作文差5分滿分,呀仔有比作文題目比我 ...
Yes ah. If taking Chinese as second language for GCSE exam, that's super easy. My son who's been studying in international schools, taking GCSE Chinese exam in year 9, could easily get an A*.

For kids who would come back to HK for university and work, should take GCE Chinese exam too, it's not hard to get an A or even A*. Although not taken into account by UK universities, it's good to have a Chinese qualification to prove to universities and employers in HK

GCSE 中文A星應該唔難,呀仔由小一開始中文都唔掂,但三科中文滿分,作文差5分滿分,呀仔有比作文題目比我睇,最難是用很少字寫到題目有足夠的point。
‹ 上一主題|下一主題