用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來? ...
go

決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來? [複製鏈接]

大部分同學和家長都繼續為畢業試奮鬥,期待7月8日的來臨。那批已經決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯鬥志已經鬆懈?如果子女有這樣的鬆懈情況,如何鼓動他們繼續努力呢?
   2    0    0    0

回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

阿女想hea也不容易,中學現在已經安排做暑假工課、做讀書報告,有部分要7月交。

benny2014 發表於 14-6-6 08:36
這個時候,好的老師一定會給這種學生來個當頭棒喝,免得他們懶散慣了,將來上了中學也繼續懶散。 ...
老師可能只係唔想佢hea埋個pres1

saiwanho 發表於 14-6-7 01:04
唉,我家少爺4年級考得不太亮麗。。。
其實係我自己想讀下書 , 温故知新 , 讀阿仔嘅書 , 實在学到不少 , 我成日同亞仔講会同佢一斉考dse. 我真係想知道通識和中文有幾難...順便考埋英文,看看自己讀多次九年免費教育後有無進步到 。

saiwanho  我都有強烈感覺,我重讀小學!  發表於 14-6-9 12:28

阿囝平時上堂會發白日夢及睡覺,考完呈三學校用平時分作評估,不用考畢業試。有機會見到老師問他上堂情況,他說好好多,可能因為沒有壓力!我説他在家hea住做功課,他反而笑說大人都會hea啦!

我奇怪是小朋友有壓力會不能專心上課!!!

It should not be a question to bother by in the first place.. That's problem of our education system.. and of most merit based system in Asia over emphasized academics.  Parents or society is to blame? What about giving kids the other developments of music, artistic, sports...
Write in from Singapore trip

凡事太過都唔及剛剛好,有時領先少少都已經足夠。在小學階段,派位制度是跟名次,領先太多有時亦要付出多,不如留一點時間在課外活動,調劑一下生活。執輸行頭未必慘過敗家,鋒芒畢露肯定招惹仇家!

little_yolky  無敵是最寂寞, 最是痛苦....(by 鄭少秋)  發表於 14-6-12 16:01
saiwanho  明解。我小朋友的全級第一名那位同學都好謙虛,應該沒什麽仇家。  發表於 14-6-7 22:06

我個囡hea 爆,第三次呈分已hea 住溫

saiwanho  可以理解  發表於 14-6-7 21:09

是否合適時候放手,真的要看到時的表現和同學的表現,不能落後太多,也不好領先太多。

saiwanho  領先太多有何不好?  發表於 14-6-7 18:55

回覆:saiwanho 的帖子

HI,
我好耐無上EK。呈完分要抖抖,暫時有點hea,要儲夠能量升中。我見阿仔交齊功課,默書自己温都OK就算。今次考試我嘗試半放手。不過中一又會睇返緊,看情況,希望慢慢放手,放得太快怕小朋友追唔上

saiwanho  "要儲夠能量升中", 好句!  發表於 14-6-7 18:54

yovin 發表於 14-6-7 00:16
話就話三次呈次試,但一心報直資的同學和家長,其實係四年級已開始發力。大大話話兩母子牽手跑了兩年半,現 ...
唉,我家少爺4年級考得不太亮麗。。。

我是否過於樂觀呢?我打算中一就完全放手。

回覆:saiwanho 的帖子

話就話三次呈次試,但一心報直資的同學和家長,其實係四年級已開始發力。大大話話兩母子牽手跑了兩年半,現在放鬆些去透透氣也無可厚非。不過第一二次呈分試努力去讀,竟不及第三次(已註冊直資)hea讀高分和名次。會不會hea hea地才高分呢?試埋今次才知道。如果係,中一時可以在學業上減少一半的照顧。目標中四完全放手。

回覆 longlokma 的帖子

此言差矣. 小六至中一, 是重要的轉變, 放風箏線的開始. 若放得太鬆 (電腦任開, 手機隨時上網, 消費主義), 將來要收很難!

saiwanho  易放難收,都幾頭痕!  發表於 14-6-7 01:04

唔只囝囝,其實我自己心態都輕鬆左好多!因為要求係keep返咁上下就得!我都有同佢講宜家只係登記左,睇埋呢次畢業試OK先俾註冊

引用:+本帖最後由+bogie888+於+14-6-6+21:10+編

原帖由 bogie888 於 14-06-06 發表
明白……不过小六同中一生真係有好大分別,特別是男仔,佢地会觉得自己做左中学生就好大个仔慢慢你就明…………唉…………

longlokma 發表於 14-6-6 17:34
我其實是回應bogie888的…………

其實我都係咁捻呀....俾佢抖下
因為之前為左備戰1st n 2nd既呈分試
同整靚個pofile
阿仔既學習生活真係可以用夙夜匪懈來形容
我都鄧佢辛苦
以前只准佢用揭蓋手機
依家俾部智能手機佢輕鬆下
點知佢輕鬆過籠了
所以唯有趁我仲可以拉得住條韁繩時
拉返緊少少呀

PS,阿仔既學校由六年班上學期開學後
就規定個個星期六要返校操Pre-S1既中英數mock paper
每星期攻既科目唔同
做兩個鐘跟住老師會講解答案
有錯要返來改正...當其中一樣功課
成個上晝無埋
細路仔完全無得好好休息
淨係不停係度做做做寫寫寫
老實講....好反感又無奈

saiwanho  長期操練,我相信會有反效果。  發表於 14-6-7 01:07
saiwanho  我到現在都只比普通手機小朋友用,如果比左智能手機,看來考試會全軍覆沒!  發表於 14-6-7 01:06

引用:原來吾係亞仔個別例子,+日日迫佢溫書考試,+

原帖由 lindajacky 於 14-06-06 發表
原來吾係亞仔個別例子, 日日迫佢溫書考試, 佢hea住溫不特止, 重要反駁話又吾計分,溫左半粒鐘就睇 youtube,  ...
中一开始会更夜先肯瞓!…………你做好心理準備啦

回覆:馬到功成 的帖子

原來吾係亞仔個別例子, 日日迫佢溫書考試, 佢hea住溫不特止, 重要反駁話又吾計分,溫左半粒鐘就睇 youtube, line, whatsapp facebook 樣樣齊, 十二點都吾肯瞓, 我真係睇到眼火爆之餘吾敢想像中一會點?

回覆:馬到功成 的帖子

利申:我女冇報直資

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-06-06+發表

原帖由 馬到功成 於 14-06-06 發表
hea?仲有pres1 bo...
pres1是考已有基礎知識,唔驶特別温的了

‹ 上一主題|下一主題