用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015/16 小一41區的家長
go

2015/16 小一41區的家長 [複製鏈接]

其實好希望 剛剛派完有經驗的 家長可以上來分享下.
1,2,3誌愿的分配 同結果.

不過見到之前類似的貼, 應該唔係咁多的過來人愿意分享. (冇特別意思, 個人意見Only)

我大女讀緊k2, 12月的超細b.  有一個細佬.
不過家裡長輩好希望第一誌愿可以填Maryknoll,   我自己個人就覺得 太過博!  但係如果唔填都一樣會挣扎!自己放棄唯一的機會>

alongcamefanny  Do you live in 41 net?  發表於 14-6-12 16:23
   10    0    0    0

回覆:2015/16 小一41區的家長

41網可以話好易揀、可以好難攪!
因為睇你係咪一定要一線名校。二線你滿足嘅,填乙一已好大機會中。
因為大部份人都會乙一搏下,變相乙二嘅二線都係大家再抽過。型成好多人都話有機跌出校網。
我私校直資考吾到,無backup吾敢搏。因為LS搏完吾得的話,叩門都吾覺得有機會。所以選乙一基華,順利收左⋯

回覆 kwokkwokma 的帖子

伍華確實好似好多人贊好其實我們係新蒲崗搬過來(一早已經搬)
因為爸爸覺得新蒲崗區太雜,所有人都有!同人多空氣唔好。
所以搬來廣播道。(當然都係為佐日後可以同家姐抽一所理想學校)
如果又抽回黃大仙好似幾搞笑⋯

KLT 聖嘉同九官 在乙一已經派晒我聽人講

乙三 伍華是我的安全網, 都lost, 就只有叩門. 不過如果中, 我都應該會叩門. 今年有人乙五都中 伍華.

回覆 jincaiyan 的帖子

41網,我自己認為這樣排:

1) 一線: LS, MCS, DPS ( 只能在乙一選其一)

2) 二線:兩家聖家, 新, 舊華德; 基華, 九官(只能在乙二選其一, 乙二之后再選亦是枉然)

3) 無三線

4) 四線: 耀山, 樂善堂

我首三志願是這樣排:

1) DPS

2) 舊華德

3) 伍華( 我認為它是借41網的黃大仙最佳之選)

回覆 wittymom 的帖子

比學術,蓞華德勝一籌.

俾D數據大家參考下:

以下係41網較多人放在第一志願的學校資料, 以及一些引述自教育局既2013年度小一入學報告書同埋2014統一派位41網選校名單既學位數據:

學校名稱

2013-2014年度統一派位學位 (全部)

2014-2015年度統一派位學位 (全部)

拔萃小學

喇沙小學

華德學校

九龍塘官立小學

瑪利諾修院學校(小學部)

嘉諾撒聖家學校

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

中華基督教會基華小學(九龍塘)

九龍塘天主教華德學校

總數

參加統一派位總人數(甲+乙)

??

派得甲部或乙部首志願比率

56.35%

??

統一派位學位一年少過一年, 申請人數又一年多過一年, 仲係咪應該用非xx學校不去既心態, 自己衡量下接唔接受到失敗既結果先

致樓主: 如果你老公堅持要抽Maryknoll, 咁由得佢, 但要叫佢大女細仔所有排位決同叩門由佢一手包辦, 睇下佢咩反應

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 wittymom 的帖子

聽講華德好d

想請教所謂的二線學校係指 耀山? 基華?如果係咁乙三應該填⋯⋯?

想問如果自行、大抽獎都冇揀聖家(因本身不在41網), 聖家會否接受扣門呢?

今年大家認為既2線學校乙二都仲有大把人抽唔中。其實䢫住出生人數增加,好多區都已經冇咗保險線(只有少部份人仲保障到),自己諗清楚點揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:little_yolky 的帖子

基華比華德呢?

回覆 bon_bonny 的帖子

正確來說是780個位. 是教署在自行之後公佈的41 網"小一入學统一派位選校名單". 那裹合共有780個位給41網 (2014), 即教署就自行提交後的數據, 分析估計大抽獎的人數所定. 每年略不同.

bon_bonny  謝謝  發表於 14-6-16 16:06

好多想你咁詳細的分享其實我自己的想法係第一志願可以填男女校。
主要係為細佬考慮,行大抽獎呢條路一二三志願的分配每日的想法都在改變
如果三年後要再來一次,真係好慘。三年後的世界又會唔同佐!
不過爸爸好堅持要抽Maryknoll , 不過爸爸呢個想法亦係人之常情,住的41區有邊個會唔想入呢!
昨日剛剛去佐音小interview , 希望能考到心儀的私校backup, 咁就好d

你係兩個仔仔,有無研究過邊間男女校覺得唔錯?

kwokkwokma  41有三間好的女校, 我都贊成一博. 但我會在乙二放九龍城聖家, 因機會率略大些. 另外一提, 41網的二線學校放在乙三機會是零.  發表於 14-6-16 12:51
kwokkwokma  我會因應小朋友的表現及成績再決定. 但都希望可在同區中學. 我喜歡黃笏南及銀禧.  發表於 14-6-16 12:39

引用:我是今年的失敗者,+甲乙一都填maryknoll,+

原帖由 jojade 於 14-06-15 發表
我是今年的失敗者, 甲乙一都填maryknoll, 乙二,三填聖家, 因為有細妹跟尾,一心要抽maryknoll或女校,點知派 ...
請問你乙二放KC 定KT 聖家??

引用:Quote:原帖由+kwokkwokma+於+14-06-12+發表

原帖由 Stinkypig 於 14-06-15 發表
你嘅情況完全同我兩年前一樣,我大抽獎填表當日先決定選DPS。因為老公話越少人敢選機會就越大,結果幸運地 ...
我都計過條數,所以我博dps,幸運到亦中咗,可以講多d學校嘅嗎?

引用:很明白你的心情.我是今年的過來人,+亦是幸

原帖由 kwokkwokma 於 14-06-12 發表
很明白你的心情.
我是今年的過來人, 亦是幸運兒. 等我也來分享下.
我兩個都係仔, 大仔今年乙一中DPS. 很感 ...
你嘅情況完全同我兩年前一樣,我大抽獎填表當日先決定選DPS。因為老公話越少人敢選機會就越大,結果幸運地入到。將來入唔入大拔不重要,阿仔依家讀得好輕鬆,功課少,多閱讀,成績中上,已好滿意。只希望將來入到band1校風好嘅中學。

kwokkwokma    發表於 14-6-16 12:33

回覆:bon_bonny 的帖子

你其實可以在教育局web site查到各區小一學額。這個數字基本上就係當區參加大抽獎的數字

引用:很明白你的心情.我是今年的過來人,+亦是幸

原帖由 kwokkwokma 於 14-06-12 發表
很明白你的心情.
我是今年的過來人, 亦是幸運兒. 等我也來分享下.
我兩個都係仔, 大仔今年乙一中DPS. 很感 ...
我想問下有大約800人進行大抽獎,呢個數字係邊到得黎架?我個女而家K2,想知道個數,可以計下個%

謝謝

‹ 上一主題|下一主題