用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學券幼稚園入直資私校
go

學券幼稚園入直資私校 [複製鏈接]

小朋友讀普通學券幼稚園,當然自己有出去補英文,但係到時直資私校會唔會考慮幼稚園的名氣?定係多數靠證書同interview表現?

3    0    0    0

回覆:mamaluk 的帖子

damonmama 發表於 14-6-15 16:23
小朋友讀普通學券幼稚園,當然自己有出去補英文,但係到時直資私校會唔會考慮幼稚園的名氣?定係多數靠證書同interview表現? ...
幼稚園的名氣?幼稚園不是大學,有甚麼名氣可言呢?

獎狀?若果只是人有我有豬肉獎,你認為小學校長會看嗎?

直資小學有interview,當然最重要是看小朋友在interview時的實際表現。

阿女以前都係屋村幼兒園讀, 重係活動教學, 以我所知連阿女都有三個以上考到一線私小, 所以不妨一試.

我無谷阿女架, 無上學術班, 淨係每天都要講故事和睇書.   

回覆:mamaluk 的帖子

好有正能量!

引用:回覆+damonmama+的帖子 我阿女都係讀學券

原帖由 janette_chan 於 14-06-16 發表
回覆 damonmama 的帖子

我阿女都係讀學券幼稚園,不過佢每年都有一個班主任係NET,亦有PHONICS學,我又唔 ...
我個小朋友是普通的學卷幼稚園有男拔2nd  in

回覆:sfly97 的帖子

學券都分名校同普通,真係好難講

回覆 damonmama 的帖子

我阿女都係讀學券幼稚園,不過佢每年都有一個班主任係NET,亦有PHONICS學,我又唔覺佢英文比人差喎,學校有活動要佢哋出街訪問外國人,好多個都表現得好好,無怕講英文喎!!舊年同佢考咗6間私小,都有兩個OFFER,不過我全部都係報二線私小,如果要報神校,就可能真係要靠名幼!!

回覆:Piiglam 的帖子

活動教學我覚得反而有著數,小朋友活啲,大膽啲講野,面試表現會好啲。

小朋友係活動教學,大部分同學都有幾個 offer,offer 有神校,活動教學,亦有超傳統的學校!

我覚得名幼亦可能好啲,我小朋友去 2nd 3rd in 時見啲校名都熟口熟面。當然不出名的幼稚園也可考到直資私校,但感覺比例少啲。

interview表現

回覆:學券幼稚園入直資私校

我相信名幼有少少優勢。

回覆:damonmama 的帖子

Sorry,打錯字。活動式教學可能蝕底小小。

回覆:damonmama 的帖子

要睇學校類型,如果活動式教學可能ㄕˇ

我個慢熱,細膽d 即係機會都唔大

引用:其實入唔入到好的直資私校同面試表現關係係

原帖由 damonmama 於 14-06-16 發表
其實入唔入到好的直資私校同面試表現關係係唔係好大? 大方主動肯講就算唔出名的幼稚園一樣多人收?

...
是的。我仔仔都讀緊學卷幼稚園,但唔覺得英文特別差。考直資、私校都要睇個性、當日表現最重要。

其實入唔入到好的直資私校同面試表現關係係唔係好大? 大方主動肯講就算唔出名的幼稚園一樣多人收?

回覆:siubbsw 的帖子

我小朋友是讀不出名的學卷幼稚園,三間都取綠了。

引用:小朋友讀普通學券幼稚園,當然自己有出去補

原帖由 damonmama 於 14-06-15 發表
小朋友讀普通學券幼稚園,當然自己有出去補英文,但係到時直資私校會唔會考慮幼稚園的名氣?定係多數靠證書 ...
學卷幼稚園學生入到直資小學,要花時間追英文,listening n oral 都比人弱!
三年前考過優才,真道,福建中學附屬小學,發現面試時對英文要求不是太高。不過現在不知是否一樣

‹ 上一主題|下一主題