用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? ...
go

在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? [複製鏈接]

做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九中,聖母90%上聖中。阿女鍾意英文,本來好應該揀真小,但係佢唔係乖乖讀書型,一定要有大人陪佢先可以坐耐小小,又勁唔專心,所以我都預左陪太子讀書,但我英文又係半桶水,初小都還可以,高小九真用英數我怕我讀唔掂,聖母起碼係中小應該我會同佢跟得好小小。真小二測二考,聖母三測三考。有人可幫忙馬?
   21    0    0    0

回覆:ckh311 的帖子

己近八月中,同一時間亦不應該hoId住兩個位咁耐,其實各有好處,這樣比較下去,真的沒完沒了,建議快D放位比那些真心想入讀聖母或真光家長。

回覆:在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學?

不好意思,都係路過答句,其實決定邊間未呢?而家8月中都嚟緊喇噃,再加上我個人認為你應該選擇一間適合你女女嘅小學就得,因為大家對學校感受,要求之類都唔同,小朋友能力又唔同。所以大前提係你女女先,再者同你有無時間協助佢去一d workload較多嘅小學。sorry,只係提出個人意見,別嬲呀!

9284  兩間WORKLOAD一樣多  發表於 14-8-11 15:30

其實你選擇讀那一間未????

但亦有人說, 3測3考的範圍細D, 無溫得咁甘WOR

Test, exam and homework (聖母) are all more than 真光...so u better choose 真光...

真光

真光

引用:如果小二要考插班或轉校,咁讀边间会好D呢

原帖由 9284 於 14-08-03 發表
如果小二要考插班或轉校,咁讀边间会好D呢?
睇你想插去幾多線小學,插一線頭就應唔夠SFA, APS , KTS 呢啲fight 架喇

回覆:在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學?

唔係hold到8月31號卦?見佢在九龍城區九真post內問埋校車,仲未決定到?

好明顯係啦

樓主仲未決定揀边間?是否兩間学校都已註咗册,至可以 hold 咁耐!?

如果小二要考插班或轉校,咁讀边间会好D呢?

引用:Quote:doggy2013+發表於+14-7-30+12:43+聖

原帖由 9284 於 14-07-30 發表
但我去聖母中學個WEB都找不到DSE成績WOR
www.olc.edu.hk/doc/SchoolReport.pdf

doggy2013 發表於 14-7-30 12:43
聖母好d, 九真中學入u 比例低,個annual report 好唔透明,有d 問題
但我去聖母中學個WEB都找不到DSE成績WOR

引用:做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九

原帖由 9284 於 14-07-22 發表
做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九中,聖母90%上聖中。阿女鍾意英文,本來好應該揀真小,但係佢唔 ...
聖母好d, 九真中學入u 比例低,個annual report 好唔透明,有d 問題

引用:做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九

原帖由 9284 於 14-07-22 發表
做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九中,聖母90%上聖中。阿女鍾意英文,本來好應該揀真小,但係佢唔 ...
聖母啦!

引用:2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实

原帖由 9284 於 14-07-26 發表
2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实会唔会有小小比人做白老鼠呢?定係我唸多左? ...
轉左做英小, 對升中派位影響都唔係好大。

引用:2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实

原帖由 9284 於 14-07-26 發表
2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实会唔会有小小比人做白老鼠呢?定係我唸多左? ...
真係想多了,到你小朋友入中學已是6年後既事,即使係白老鼠的已不是你。而轉英小是經大部分師生和家長同意後才轉,他們應是十分願意去做白老鼠的。:;pppp:

2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实会唔会有小小比人做白老鼠呢?定係我唸多左?
‹ 上一主題|下一主題