用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下定聖心私小?
go

軒下定聖心私小? [複製鏈接]

如題,住12網,定放棄自行軒下博瑪利曼?但有細佬跟尾...

3    0    0    0

MSS唔係自行唔收MPS. 唔係100%比晒MPS啫.
而家MSS的S1有100人是MPS學生, 所以當時肯定自行階段有位比MPS.

回覆:kittyland06 的帖子

女仔當然聖心,軒下唔啱女仔,唔好因為就細仔就由佢是但入一間。

回覆:austism 的帖子

Thanks austism, 請問現時軒下p5, p6 每班有多少人?

引用:Thanks+hkpapa852,+原來是這樣。入唔到精英

原帖由 turtlelau 於 14-12-12 發表
Thanks hkpapa852, 原來是這樣。入唔到精英班的是否按成績平均分佈於其他班?精英班以外的學生是否很頑皮? ...
是再一層層按成績再分落去。

在街上碰見軒小學生,唔覺得佢地特別頑皮。每間學校也有比較活潑嘅學生。更何況唔係成績好=操行好,成績弱唔係=品行差,成績好的小朋友有好多活潑令成人激心的一面

回覆:hkpapa852 的帖子

Thanks hkpapa852, 原來是這樣。入唔到精英班的是否按成績平均分佈於其他班?精英班以外的學生是否很頑皮?

回覆:軒下定聖心私小?

軒小都好好,说犧牲有点言重了'一

turtlelau 發表於 14-12-12 16:01
不是4,5,6 年班有2班普教中嗎?不是普教中=精英班?

普通話班只是小一升小二時按學生意願, 以及學生中文能力編入的, 而且係一路直升卜上去, 精英班是另一班, 係二年級至五年級期間, 係有機會有學生係精英班出出入入

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:austism 的帖子

不是4,5,6 年班有2班普教中嗎?不是普教中=精英班?

引用:上年的中學派位有六成以上去芵中,QC,+SKH,

原帖由 turtlelau 於 14-12-11 發表
上年的中學派位有六成以上去芵中,QC, SKH, BPS...band 1 學校有成5x 個。只要長駐精英班,我估升中結果很 ...
軒下得一班精英班。

男仔派好多入QC, 十分吸引。谷得嘅話入軒小,係好好嘅選擇。

回覆:軒下定聖心私小?

嘩 昨日報紙話聖心改咗規側 小學上中學 3個得一個上到喎 吾知真定假呢?

回覆:hkpapa852 的帖子

上年的中學派位有六成以上去芵中,QC, SKH, BPS...band 1 學校有成5x 個。只要長駐精英班,我估升中結果很理想。何況小五小六有兩班精英班?!

mcl203 發表於 14-12-11 19:22
何東 亦係灣仔區 未能升回直屬中學女孩子 既熱門學校~~~
男既揀鄧鏡波,女既揀何東,一向如是
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

熊牛不兩立 發表於 14-12-11 10:49
題外話, 軒下都幾多女仔去何東. 呢間係一間點既中學?? 和維多利亞同級??  屬於BAND 2?? ...
何東 亦係灣仔區 未能升回直屬中學女孩子 既熱門學校~~~

kittyland06 發表於 14-12-11 10:36
孩子爸爸係軒下舊生,佢都話入唔到精英班基本上唔洗諗 QC 同 BPS,佢話仲要係精英班中考頭 20 才有機會。我 ...
早幾年有朋友講....軒下精英班仲要年年執位....出出入入的~~~

gk678 發表於 14-12-11 16:08
12網應該無乜煩惱, 細佬20分入唔到軒下, 咪抽st jo, 華仁囉............
謝謝! 但冇 backup 不能太博, 何況華仁會搬去東區

12網應該無乜煩惱, 細佬20分入唔到軒下, 咪抽st jo, 華仁囉............

熊牛不兩立 發表於 14-12-11 10:49
題外話, 軒下都幾多女仔去何東. 呢間係一間點既中學?? 和維多利亞同級??  屬於BAND 2?? ...
何東係軒小其中一間聯繫官中, 係女校, 大約係二線中. 軒下下年將會搬去呢間中學隔離 (聖保祿醫院旁邊)

維多利亞同何東級數差唔多, 都係二線中左右, 不過係男女校, 都係軒小既聯繫學校之一, 係聖公會鄧肇堅附近

熊牛不兩立  謝謝  發表於 14-12-11 11:16

題外話, 軒下都幾多女仔去何東. 呢間係一間點既中學?? 和維多利亞同級??  屬於BAND 2??
‹ 上一主題|下一主題