用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網乙二....
go

41網乙二.... [複製鏈接]

請問大家應該點排位、謝謝!

5    0    0    0

回覆:whitepurin 的帖子

其實純計機會率,似乎留在32入到兩間大天同協和仲容易

hkpapa852  起碼少D雙非同你爭抽呢幾間   發表於 15-1-29 10:52
hkpapa852  係  發表於 15-1-29 10:52

回覆:hkpapa852 的帖子

加埋黃大仙借位先得七百幾個位,點夠分?

引用:回覆+babyaabb+的帖子 Yes,+有私小back+up

原帖由 艾艾 於 15-01-29 發表
回覆 babyaabb 的帖子

Yes, 有私小back up 可以選九龍塘聖家第一, 九龍城聖家第二.如果放九龍城聖家第一都 ...
我嗰係囝
我會㨂 LS , 之後都唔知揀乜好?!

whitepurin 發表於 15-1-29 10:18
其實有無邊度可以睇到每區參加抽獎的人數(大約)?或之前一年最後有幾多人參加該區抽獎?

...
今年既係唔會有, 上年既又未出(今年遲咗), 目前只有前年, 去呢度睇下:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/13rept_tc.pdf

去第22版睇下, 41網2013年共有827人參加大抽獎, 估計今年應超過900, 甚至去到1000人了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實有無邊度可以睇到每區參加抽獎的人數(大約)?或之前一年最後有幾多人參加該區抽獎?

大家不要將EK見到既野就當外面世界一定係咁樣運作.

嚟過簡單既估計:

會長期上EK既家長, 又係今年要參加41網派位既, 可能只佔41網家長30%
呢30%家長中, 當中又會因為睇到EK資訊而會考慮改變計劃既, 可能只有40%
呢班會考慮改變計劃既, 當中最後又真係做咗既, 最後可能得一半.

咁計法, 會因EK而影響既家長: 30% x 40% x 50% = 6%

其實可能得6%同你係同一校網抽獎既人會受影響

大家不能睇少網上討論區既威力, 但亦不需過份放大佢既影響力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 babyaabb 的帖子

Yes, 有私小back up 可以選九龍塘聖家第一, 九龍城聖家第二.如果放九龍城聖家第一都入唔到,我真係無說話可講囉!有時睇EK 太多會另人覺得恐慌,最緊要樓主相信自己,只有妳才會清楚女兒適合讀乜學校.預祝妳成功入到心儀學校。

引用:Last+year,+most+choosing+LS+or+MCS+got+t

原帖由 lisatsang 於 15-01-28 發表
Last year, most choosing LS or MCS got their 10th-15th choice....  So it is a zero or all game... Do ...
有私校 back up 就可以 aggressive d !

Last year, most choosing LS or MCS got their 10th-15th choice....  So it is a zero or all game... Don't be greedy...

回覆:karcy 的帖子

會唔會個個都保守結果九龍城聖家仲難中

如果我揀maryknoll convent 做甲一係咪等於白填,太蠢了?

hkpapa852  點解話係白填?  發表於 15-1-28 16:38

回覆:karcy 的帖子

九龙城

hkpapa852  聽到EK話九龍城聖家易入D   發表於 15-1-28 15:08
hkpapa852  可能個個都有上EK  發表於 15-1-28 15:07

回覆:41網乙二....

見好多同學都放聖家第一

hkpapa852  邊間聖家先?  發表於 15-1-28 14:50

艾艾 發表於 15-1-25 18:16
回覆 IssacwuMa 的帖子

拔小, LS 係1st choice, 基華2nd choice!
Thanks.

回覆 IssacwuMa 的帖子

拔小, LS 係1st choice, 基華2nd choice!

引用:回覆+estherlai+的帖子 其實又唔駛太擔心,

原帖由 艾艾 於 15-01-23 發表
回覆 estherlai 的帖子

其實又唔駛太擔心, 阿囡同學2014 统一派位有兩個中拔小, 兩個基華, 一個LS. 妳只係 ...
請問你朋友中拔小,基華同 LS 係放第機?

乙二放九龍塘聖家都有得抽下丫!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:回覆+estherlai+的帖子 其實又唔駛太擔心,

原帖由 艾艾 於 15-01-23 發表

其實又唔駛太擔心, 阿囡同學2014 统一派位有兩個中拔小, 兩個基華, 一個LS. 妳只係 ...
多謝你既意見呀!咁我都安心啲

其實又唔駛太擔心, 阿囡同學2014 统一派位有兩個中拔小, 兩個基華, 一個LS. 妳只係放九龍城聖家第一, 好穩陣, 乙二放乜都唔重要, 因好大機會中乙一.。

lauwingtai  乙一KC聖家好穩陣  發表於 15-1-24 10:15
‹ 上一主題|下一主題