用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1生初小時成績如何?
go

b1生初小時成績如何? [複製鏈接]

我仔p1p2 時嘅成績麻麻,有唔合格,屬中下游位置。到p3時突然考到全班3名內,但全級名次都係中中間間。p4比p3有進步,去到p5上學期突然考到全級20名,老師都嚇一跳,但呈一呈二都回返dd 3x.
下個月呈三,希望佢可以升返dd啦。

其實又開始擔心細女,眼見好多初小好去到高小差。
細女今年p3,呢2年幾次考試都係全級頭10名內,有啲擔心到呈分會跌

anna59  你個仔第日有機會入大學   發表於 15-2-12 14:10
錡E  p5上學期D卷淺咗?  發表於 15-2-12 12:38
   5    0    0    0

醒目開學勳章

dingdingba 發表於 15-2-28 13:12
點解咁犀利,知道人地D名次嘅?
我小朋友學校有公佈各級第一至三名的姓名,

共20人中,今次考試女仔只佔幾個.

回覆 beaclem 的帖子

數字會說話. 除了在5科5**外, 其他所有5科成績的日校男女生比較, 都是女生勝.
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat14_3.pdf

點解咁犀利,知道人地D名次嘅?

引用:回覆+beaclem+的帖子 男仔的差距極大,+斷

原帖由 joyjoyparent 於 15-02-23 發表

男仔的差距極大, 斷估在高小及初中, 大概兩成跑出, 八成落後於女仔. 妳很幸運, 有個 ...
其實中學黎講,仔成績好過女

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:Quote:原帖由+sako+於+15-02-12+發表本帖最

原帖由 701003 於 15-02-22 發表
好媽咪
係好學生至真

回覆:b1生初小時成績如何?

我囡學校也平均,頭的有男有囡,但尾的就男多。

男仔的差距極大, 斷估在高小及初中, 大概兩成跑出, 八成落後於女仔. 妳很幸運, 有個唔使煩的仔!

回覆 王家爸爸 的帖子

若果有閱讀報告做, 可以自己要求子女寫summary. 開頭就抄書背的簡介, 後來便要'禁'住佢地唔好寫太詳細. 過得半年左右, 佢地應該識搵重點了.
NOTE: 依家學校差不多沒有教寫撮寫!

引用:+本帖最後由+sako+於+15-2-12+03:31+編輯+\

原帖由 sako 於 15-02-12 發表

分享,我女p1-p6上學期都考全級18名內,其中我係完完全全冇理過 ...
好媽咪

回覆:b1生初小時成績如何?

我地頭十名一半男一半女,之後11-40大部分都係女仔呢

回覆 KT0603 的帖子

男仔少有咁早發力!  勁!!!
Happy Together

囡囡最底全級42, 最高小四全級5, 小五/六全級1-20內, 但老師話佢个RANGE 係10內
中學仍在努力向上中

Tassie   加油呀!  發表於 15-2-16 15:45

醒目開學勳章

瑩瑩老豆 發表於 15-2-15 09:58
我囡小學反而相反, 有男生帶頭由小一帶到小六, 頭五名仲係男生多.
...
我仔學校都係,

今次考試我仔級前3名都係男生.

Tassie    發表於 15-2-16 15:46

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+15-02-13+發表我仔

引用:Quote:KT0603+發表於+15-2-13+20:33+老實,

醒目開學勳章

Tassie 發表於 15-2-15 13:36
通常,初小至高小~由頭帶到尾都係原班人馬,頭十玩音樂椅,交換椅子遊戲
阿女學校都是這樣

回覆 Tassie 的帖子

Same to my kid's school.  The same group of people playing the musical chair.

回覆:patpat234 的帖子

我諗係每個小朋友都唔同,我女係一年級好,二年級差,三年級開始好到六年級,升中一差,跟住中二,三發力追上去,去到加拿大讀高中又係第一年唔好,第二年就追返上去……………

細仔好D, 由幼稚園到小學,都唔洗我擔心書, 亦無補過習乜滯, 係由加拿大返香港考插班試補過一陣習………

都係果句,睇小朋友性格啦!

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

peggy 發表於 15-2-12 07:11
回覆 patpat234 的帖子

阿女今年P6,由P1至現在都keep住全級8名內
我囡當年小學以至中學都名列前茅,有幸入到心儀學科,今年已讀緊大學一年級了。

peggy    發表於 15-2-15 22:34
Happy Together
‹ 上一主題|下一主題