用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學數學
go

小學數學 [複製鏈接]

同學仔家長是中學老師, 說近年高中生數學科成績每下愈況, 教育當局也留意到, 原因可能是自小學開始, 數學科課程內容增加得太多太廣泛, 學生數學基礎還沒打好, 到了高中便更難掌握艱深的數學課程. 這不僅影響數學科表現, 連理科也會跟不上, 因為化學和物理也有很多方程式.

現在小二已經要學乘數和除法了, 已經是根據教育局指引授課, 但從前讀書時, 數學好像沒有教得這麼快, 也沒有這麼多應用題,

王家爸爸  應用題有助小朋友理解概念   發表於 15-5-30 23:31
王家爸爸  多做應用題好處多於壞處   發表於 15-5-30 23:30
   3    0    0    0

IloveJJ 發表於 15-6-1 08:31
即係數學要操練先對嗎?
我覺得要睇下操D咩. 我覺得操D艱深嘅應用題甚至 IQ題係有害無益.

引用:Quote:原帖由+bee918+於+15-05-30+發表中學

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-05-29+發表

原帖由 conniewktang 於 15-06-01 發表
同事說學生掌握不了的是正負數及正方形數,即2的2次方果的。這些在拔尖班有教但一般班就冇教。而且小學數學 ...
謝謝你更正!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-05-30+發表

原帖由 bee918 於 15-05-30 發表
中學老師也不是要推責任給小學,而是反思小學課程是否欠缺了什麼抑或失衡,至學生的數學基礎或概念不夠穩固 ...
宜家津校小學課程係不重操練,課程不淮操練,但係tsa就有操,或者某些數教得深又點,上中學,發覺學生數學基礎越來越差!尤其基本正負數和正方形數,中一數學老師話要自己幫助學生學番,所以要補課!

引用:+本帖最後由+bee918+於+15-5-30+01:10+編輯

原帖由 bee918 於 15-05-30 發表
Totally agree!

引用:Quote:原帖由+kwan_kwan3+於+15-05-29+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-05-29 發表
我聽聞就是小學沒學好正負數及圖形!是band 1學校老師說的。
同事說學生掌握不了的是正負數及正方形數,即2的2次方果的。這些在拔尖班有教但一般班就冇教。而且小學數學課程不重操練,又用一些非傳統方法教,好似好易明,但不操練,學生掌握不了。上中一就出事,接著更嚇人,我講嘅係band one英中,數學成績仲好好果啲學校。

醒目開學勳章

我仔學校數學反而教得好淺,小一頭2、3個月仲教緊數數字,因為老師發現部份同學初小無問題(可能上咗啲公文珠心算之類嘅操數班),但上到3、4年班對啲深少少嘅數學concept 已經grasped唔到,所以寧願花多啲時間幫學生打好根基,等學生容易啲讀上去。

bee918  有心的老師  發表於 15-6-1 09:07

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小學數學

而家學習,唔只數學,係科科都玩博大精深。數學嘛,有慧根就學多d無所謂,最慘係有d人數感差仲要陪葬,嘩奧數好wor又加d奧數元素,嘩印度數掂呀又加d,e?珠心算訓練思考又加d啦,每個單元都深左多左。然後根據數學要融滙貫通的道理,炒埋再學!黎,體積A比體積B多20%,A邊長又比B邊長多23/50,4A+3B=B三次方+A,咁究竟A係幾多呢

bee918    發表於 15-5-31 22:42
c1234  妳說得對,我見到都   發表於 15-5-31 22:31

背乘數表我反而覺得如果是K2-K3己有興趣背, 不算早, 等於背唐詩, 只是靠記罷了. 現在考得直資P1都己識了.

另識很多小學又奧數又數學隊的一上band 1A,B 中學數就弱左, 在不及格之類, 問他, 說班上類同情況很多, 主要反而是因由中數轉左英數, 好多不習慣, 上課忙記 terms 好多野己學都搞不清.  因F1數的內容好多仍是和一線中文小學己預學的數學內容相同, 又有很多revision, 但佢地一看不明就發毛, 沒心機.  

我又識一位在band 3中一生, 借佢功課來看看, 我自己以前中學都是讀英數, 好多term 會很陌生, 都感受到用不熟悉語言學習數的困難.

相比數, 他們的F1 科學就真的深又廣, 一個 chapter 都成幾十頁, 有不同的方面如實驗, 結果, 實用等, 我看看都覺得要記非常多, 好似深過我地以前初中時代.

回覆 bee918 的帖子

現在的小朋友真辛苦,父母也一樣勞碌!課程一味深,一味快,你說得對,基礎未夠就要做什麼高階思維,解難題目

bee918 發表於 15-5-29 12:54
同學仔家長是中學老師, 說近年高中生數學科成績每下愈況, 教育當局也留意到, 原因可能是自小學開始, 數學科 ...
我不知是否"高中生數學科成績每下愈況".

就算是真, 我估主要因為DSE重文輕數, 願意修讀Math Extend Part 的人, 比以前會考 讀A-Math 的人少.
而且DSE的Math Compulsory Part 又比以前會考的G-Math 深.

高中數學科比以前差,與小學關係不大

回覆:bee918 的帖子

引用:回覆+bee918+的帖子 請問是那方面的基礎不

原帖由 c1234 於 15-05-30 發表

請問是那方面的基礎不好呢?
同學仔在運算上還未掌握好,已經要做很多應用題,可是應用題較深,和生活經驗不附。

小一時十位、百位加減數還沒計得準確,又要做混合加減....抑或,這是個別學生的能力問題?

I think the syllabus is the issue.  Now, we always emphasize the students need to apply the knowledge they learn in real life.  Therefore we add so many application element alongside with the mathematical theories taught.

I am not say this is not good, but resources is limited right?

In the past mathematic syllabus is quite academic and taught in several fundamental domains in depth.  And the applications are left to the later stages!

bee918 發表於 15-5-29 12:54
同學仔家長是中學老師, 說近年高中生數學科成績每下愈況, 教育當局也留意到, 原因可能是自小學開始, 數學科 ...
我反而覺得係教既問題多於內容既問題。

請問是那方面的基礎不好呢?

回覆 小曳人 的帖子

是否旺角火車站側邊那間男神校呢?

小曳人  yes  發表於 15-5-31 14:26

引用:啱啱有朋友話:小一生,學校突然話要背哂乘

原帖由 小曳人 於 15-05-30 發表
啱啱有朋友話:小一生,學校突然話要背哂乘數表!
阿女學校都係小一下學期教乘數

Charlotte_mom 發表於 15-5-30 16:33
係,整個課程都快左。細個乘數係慢慢教,到我女小2暑假「食自己」,到我仔小二過年已經要自習,過幾年點呢 ...
Exactly true!
The people in the world are striving for excellence!

‹ 上一主題|下一主題