用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
go

心淡   [複製鏈接]

有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻更更乜校都無報, 就係有人幫佢鋪橋搭路, 臨門就一take過in到一pat屎都見完即收, 幾間龍校係手, 真係心都淡埋.
   2    0    0    0

回覆:心淡

加油😬

MAYANGUSPO 發表於 15-7-29 12:46
其實我自己都心知冇人事又冇運仔可言, 亦理解到就算有人事入到都未必讀到既道理, 唔做野又好似好空虛, 唯一 ...
人生係長跑個個都知,長跑係需要諗多d,因為要規劃要部署,所以死諗爛諗點先入到心儀學校其實係一種短視,幼稚園準備好上到小學可以有能力學習比準備點樣考到心儀學校重要得多,準備好懂得主動學習比一早被動學晒小一課程然後初小考高分拿第一重要百倍
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

路遙知馬力既。。況且你覺得人地冇付出,in到成pat屎。未必係事實既全部既。

其實我自己都心知冇人事又冇運仔可言, 亦理解到就算有人事入到都未必讀到既道理, 唔做野又好似好空虛, 唯一可以做既就係向前衝, 好好裝備自己, 盡地一試, 此生無憾...終歸有實力的, 總有機會的~人生係長跑, 唔好諗太多, 因為進修都幾忙下, 善用時間為上...慢慢長大, 始終都係靠自己實力, 互勉之~

你小朋友無人事都考到幾間算係有實力ga la.

讀書嘅嘢始終要靠子女自己落場先做到成績,唔通靠人士入到去就考第一咩?

鼓勵你唔甘心遲d再考插班。

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-7-26+13:29+不是

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
有一間不嬲覺得佢陰陽怪氣, 估到佢有依味, 另一間我一直以為好正氣, 有能者得之, 點知到最後為左可以依時放 ...
講真,如果佢係出名小小的學校,剩係校長老師校董個啲已經排左一條隊出黎等入學校,我又唔相可以有識人「搭上搭」,仲要連見都冇見過就收,仲要係幾間。

就算識人去搭,都要出下力,起碼都落力介紹下自己小朋友啦,你估只係你識人地唔識咩?

除非你那朋友的搭上搭係李超人啫

引用:辛苦考番來的,會格外珍惜。孩子雖然小,也

原帖由 fishchow 於 15-07-26 發表
辛苦考番來的,會格外珍惜。孩子雖然小,也會明白。飯來張口的,不會理解。

...
同意

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-27+14:42

原帖由 Soundervolt 於 15-07-27 發表
最後果句笑咗

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表錯

原帖由 longlokma 於 15-07-26 發表
咁你努力去捍衛吧!拯救地球靠哂你喇!英雄!

考小一的過程是困難的,黑暗面全世界也有, 但如真的小朋友有幾間龍校offer, 似乎小朋友也有一定實力。如果真是入到的小朋友其實好差而該校是勁的學校,那小朋友遲早會走.  現在落選的小朋友不要灰心, 遲些插班吧。

//[size=13.333333969116211px]仲有連家教會都可能同佢地一齊通力合添!//

家教會通常系校長D友好。仔女系學校讀書,搞反對箋仔女無運行;配合學校就有著數,校隊啊、合唱團啊、管弦樂團啊。。。推薦信都寫好D啦!
而家有埋家長校董,校長每兩年最關心就系邊個去選,選之前緊系系家教會溝通好灑先啦。

//[size=13.333333969116211px]hkpapa852[size=13.333333969116211px]  只要唔影響校譽同佢地既利益, 辦學團體又真係唔多理津校既校長既決定嫁//

[size=13.333333969116211px]辦學團體都系另一個官僚集團,最緊要:1.唔好爆大鑊(如學生在學校跳樓);2. 各官僚成員有利益分配(如推薦的人可入學).  如有學生欏獎等,就當系bonus.

官校仲話要緊跟教育局政策,好多野唔做得。官校老師校長又成日被人調來調去,每隔幾年就調去第二間官校。反而,津校可以系同一間學校做一世,形成津校校長系土皇帝,校長身邊的高層系小朝廷,利益共同體。好多荒謬事就系甘形成,如集體在法庭講大話。

hkpapa852  仲有連家教會都可能同佢地一齊通力合添!  發表於 15-7-28 17:38

mcl203 發表於 15-7-28 12:10
雖然現實生活肯定有不少走後門事件...但係興幸香港人仲知果D叫"走後門"...係違法
我曾吹水咁認為...若有一 ...
津校老師校長唔係公務員,雖然長俸制的老師都系好難炒,官校的老師才是公務員。津校校長真係大灑,系土皇帝,衹要唔係犯法,真係做什麽都可以。
如果佢唔放權,叩門收生系可以佢一個人話灑事,連副校長都無say.

hkpapa852  只要唔影響校譽同佢地既利益, 辦學團體又真係唔多理津校既校長既決定嫁!  發表於 15-7-28 17:21

ylmanhk 發表於 15-7-28 11:26
學校自決?即沒有任何規矩?校長一人想點都得,不須向辦學團體交代?難以置信⋯

...
系。真係校長一人想點都得。系香港的學校制度,校長系土皇帝,幾十年如是。向辦學團體交代?有的。系收生呢方面來說,就系每年預留若干位置給校董或相關人士推薦的考生。
又會預留若干位置給同一辦學團體的學校。如在扣門階段,某教會的中學會每年預先留位給該教會同區的小學生。儘管該兩校無任何聯系關係。其他小學的學生在剩餘少數位慢慢爭啦!

引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-26+發表有

原帖由 longlokma 於 15-07-26 發表
乜都冇做,但有人帮到幾间龍校收??
如果你講乜都冇做,頂多1间半间龍校收,又何来幾间呢?

...
Agree!資質都好重要

討論還討論,多多得罪,感謝大家聽我發咁多牢騷。我就此作別。再次祝福大家功德無量。🙏🏼

引用:僅希望你講得出做得到,見到違法事件,要挺

原帖由 karen55407 於 15-07-28 發表
僅希望你講得出做得到,見到違法事件,要挺身舉報,別有講無做,這就功德無量了!

...
功德無量!祝你及大家家宅平安。

‹ 上一主題|下一主題