用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於中小學"脫龍"消息
go

關於中小學"脫龍"消息 [複製鏈接]

唔知係咪怕咗教育局份"一條龍辦學微調", 定係部份學校已經意識到, 一條龍辦學根本係令中學自降成績既做法, 所以近年陸續有中小學脫龍.
以下既學校係參考EK會員/朋友提供既資料, 知道小學在上年度(2014-2015年度)在校內已公佈, 所有將於2016-2016年度入讀該校小一既學生, 日後升中時, 不會再有由中學提供既保留學位:

31網: 循道學校
34網: 陳瑞祺(喇沙)小學
95網: 順德聯誼總會梁潔華小學

大家選校時要留意吓!

pomanlife    發表於 15-9-11 09:10
   4    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:熊牛不兩立+發表於+15-9-11+12:34+如

原帖由 sze0203 於 15-09-11 發表
香港好難同芬蘭比, 要教育的係家長不是學生
怪獸太多,教不完 ...

hkpapa852 發表於 15-9-11 18:54
書院學位多過小學一截,就算淨係用直屬位都夠收番8成小學部既學生,邊有需要自行就收B2呀?認真覺得入唔番 ...
只可說唔夠前面n成人叻,人地幾叻自己控制唔到,一條龍呢,點谷和深都好,達標便可,較易控制

引用:Quote:Queenie_Ng+發表於+15-9-11+13:20+能

原帖由 熊牛不兩立 於 15-09-11 發表
其實都唔洗睇2017年啦...未結龍前....St mary書院一直都收開st mary小學和天神各六成學生...咁你宜家睇下ds ...
係呀,以前未結龍前大約1/3小學部,1/3天神,1/3外來生。今屆狀元都有一個係小學部升上去,另一個係德雅小學上的。雖然宜家結咗龍,但中學部都仲有位收外來生的(當然比例上少咗)。我相信老師同家長係結龍後都好努力去maintain, 大家都唔想搭沉船的。

Soundervolt 發表於 15-9-11 15:36
明白您用"喊到豬頭"咁去形容失望之情。除非本身係B1學生,否則B2學生過馬路上書院都有好多非確定嘅因素。因 ...
書院學位多過小學一截,就算淨係用直屬位都夠收番8成小學部既學生,邊有需要自行就收B2呀?認真覺得入唔番書院只有一個原因:技不如人,做咗B3學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-9-11+11:11+咁就

如果學到芬藺的教育就好. 絕不標榜菁英,堅持每一個小孩公平受教。 從制度設計到資源分配,沒有貴族和平民 ...
對芬蘭教育認識不多,但聽落覺得好矛盾。

反對對學生進行任何形式的「分類」或「排名」,「學得快的人可以自己學,學得慢的人更需要幫忙。」

「學得慢」的就會幫,好明顯係已經將學生分類為「學得快」與「學得慢」。

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-9-11+16:43+編輯

原帖由 奥脫福 於 15-09-11 發表

呢個情況比較特殊,如果B2頭可能過往呈分都係B1成績但最終失手跌落B2,仲要抽籤階段時再失手多一次,書院會睇返學生過往成績先至好考慮收返,如果一直只係B2成績又抽唔返當然機會好微(Sportsman除外)。所以喺呢類B1直屬學校就讀競爭都相當激烈去確保唔會跌落B2而要將升中交俾幸運之神去決定命運。

Soundervolt 發表於 15-9-11 15:36

P.S.不過如果B2頭嘅同學咁不幸抽唔返,都會好大機會俾書院用自行學位收返。

呢句唔係好明。。。意即書院在自行階段寧收自家小學部B2頭生(自行階段
尚未有第三次呈分),也不收外間及自家B1生?!咁自家B1生第三次呈分
失手落左B2咪大件事?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:MrBeast 的帖子

明白您用"喊到豬頭"咁去形容失望之情。除非本身係B1學生,否則B2學生過馬路上書院都有好多非確定嘅因素。因為書院會首先收哂B1學生,剩餘學額就會俾B2學生去進行抽籤,所以有可能B2頭抽唔到而B2尾抽到,所以喺B1直屬學校,學生要本身係屬於B1級別先至穩陣升上中學部,其餘都要睇下彩數。

P.S.不過如果B2頭嘅同學咁不幸抽唔返,都會好大機會俾書院用自行學位收返。

MrBeast  真係有喊ga, 豬頭就係我自己dramatise 左少少  發表於 15-9-11 17:59

熊牛不兩立 發表於 15-9-11 12:34
如果學到芬藺的教育就好. 絕不標榜菁英,堅持每一個小孩公平受教。 從制度設計到資源分配,沒有貴族和平民 ...
香港好難同芬蘭比, 要教育的係家長不是學生

Soundervolt 發表於 15-9-11 14:06
2003年PISA results

又係芬蘭? 其實大家對芬蘭有幾多認識?

一個地方比香港大幾萬倍以上既國家, 人口只有香港既8成左右 (全國只有5百幾萬人), 又有多種不同既天然資源.
每個社區可能只有1000或者幾百人, 人與人之間既關係, 融洽度到同現今人煙稠密既香港, 簡值係天淵之別.

而且如果用PISA標準來評分, 唔該用最新既2012年標準:
https://en.wikipedia.org/wiki/PISA_2012
http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/PISA-2012-results-snapshot-Volume-I-ENG.pdf

最高分既, 唔好意思, 唔係你地跟據N年前data講既芬蘭, 係世界強國 - 偉大既祖國呀! 香港亦係整體排第2.....

唔好盲目認為外國既月亮一定係圓D

引用:Quote:熊牛不兩立+發表於+15-9-11+12:34+如

原帖由 ok3 於 15-09-11 發表
先從改變家長(包括我自己)開始
首先香港人囗要變返5百多萬,有三十四萬平方公里土地,每年靠出口礦材、木材、天然氣及從俄羅斯運送石油及天然氣都可以為持全國經濟,大量平價土地俾人民安居再加所有人民都交近50%入息稅,先至好講人生應該唔好有壓力!

引用:Quote:原帖由+熊牛不兩立+於+15-09-11+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-09-11 發表
嗰個芬蘭喺世界學生能力評估「PISA」Programme for International Student Assessment排第一係喺2003年嘅事 ...
2003年PISA results

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-11+13:47+

你試下google 芬蘭教育....會找到相關資料....
嗰個芬蘭喺世界學生能力評估「PISA」Programme for International Student Assessment排第一係喺2003年嘅事,香港當年喺Maths都仲好過芬蘭,而最近一次評估係大陸嘅上海贏芬蘭幾條街,唔通香港要向大陸嘅教育模式學習乎?

Soundervolt 發表於 15-9-11 13:47
請問芬蘭係什麼評估標準上稱世界第一呢?
你試下google 芬蘭教育....會找到相關資料....

Queenie_Ng 發表於 15-9-11 13:20
能做到全級畢業時係全港頭40%, 大部份學生收生時又冇揀過, 極難啊!

另外,第一屆一絛龍學生應考 Dse試係 2017年,到時再睇下成績可吾可以維持高水平。
其實都唔洗睇2017年啦...未結龍前....St mary書院一直都收開st mary小學和天神各六成學生...咁你宜家睇下dse成績失唔失禮先???? 我諗...結龍後收曬兩所學校餘下4成的學生...成績唔會相差太大掛???

熊牛不兩立 發表於 15-9-11 12:34
先從改變家長(包括我自己)開始

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-9-11+11:11+咁就

請問芬蘭係什麼評估標準上稱世界第一呢?

ylmanhk 發表於 15-9-11 12:01
「全港成績最頂尖的40%身份升上書院⋯」最頂尖5%就聽過⋯40%是頂尖嗎??

...
能做到全級畢業時係全港頭40%, 大部份學生收生時又冇揀過, 極難啊!

St Mary 個 case 比較特別同小有, 一間 Band 1A 中學同同辦學團體而沒有收生主動權的小學接龍。 對於書院而言,係放棄了收頂尖學生的主動權,犧牲唔少。

當時結龍時,辦學團體解說:

"教  統  局  七  月  公  布  二  ○  ○  五  學  年  新  辦  「  一  條  龍  」  學  校  名  單  ,  再  有  七  所  中  、  小  學  結  成  三  條  龍  ,  令  一  條  龍  學  校  由  十  五  條  ,  增  至  十  八  條  ,  更  首  次  出  現  嘉  諾  撒  聖  瑪  利  書  院  三  所  中  、  小  學  結  龍  。  嘉  諾  撒  聖  瑪  利  書  院  發  言  人  說  ,  為  配  合  一  條  龍  辦  學  政  策  , 減  輕  家  長  選  校  壓  力  ,  ○  五  學  年  將  與  直  屬  的  嘉  諾  撒  聖  瑪  利  學  校  及  聯  繫  的  天  神  嘉  諾  撒  學  校  結  龍  ,  首  批  一  條  龍  小  學  生  將  於  二  ○  一  一  年  升  讀  中  一  。"

選校壓力少了, 但讀書升班壓力? 十年過後, 唔知有冇一個總結?

另外,第一屆一絛龍學生應考 Dse試係 2017年,到時再睇下成績可吾可以維持高水平。

回覆 熊牛不兩立 的帖子

‹ 上一主題|下一主題