用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 SAT ACT 係咪不用準備,也可應考?
go

SAT ACT 係咪不用準備,也可應考? [複製鏈接]

七八月無得考。中六開學後考,會否影響HKDSE的準備?有無HKDSE的學生有應考SAT reasoning test或ACT的經驗,可否分享一下?

Yanamami  去出国留学果边問好d?  發表於 15-8-3 14:09
   5    0    0    0

回覆 kingkongdaddy 的帖子

Bingo.

回覆 denlija 的帖子

Yes, you can send the report to the college anytime you complete your test.

如果今次send 左SAT score to college board? 再考, 可否再send第二次?thanks

回覆 JustAParent 的帖子

什麼是superscore?
是不是在每個test的每個part揀最高的分然後合併為superscore?

kingkongdaddy 發表於 15-11-8 19:45
回覆 Rattie 的帖子

多謝你的回覆!

2017入學, 新舊SAT都OK.  不過, 如果你唔係一take OK, 你新舊SAT分係不能合併做superscore的.  不過, 最終都係睇你報既學校受唔受superscore.

回覆:kingkongdaddy 的帖子

有足一年嘅時間準備算幾好,唔知你孩子要求有幾高。12月去考現在如何去 prep?做多些 past papers 是少不免的了。
subj test 也是可以考多次的

多謝你的回覆!
孩子2017年入大學,報了下月第一次考SAT I,預計明年五月可報New SAT ,其間可考Subject tests 和 ACT,這樣計劃可行嗎?因覺得早些準備,時間可以鬆動些,所以才替他報舊SAT!不知其他2017年入大學的會不會報舊SAT?定係等5月轉制先報?
還有,想問下大家subject tests 是否也可報考多次?

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+15-8-2+23:32+七

原帖由 youma 於 15-11-06 發表
美國尖子通常用一至兩年操卷SAT/ACT和背VOCAB, 博入TOP20 大學. 大陸尖子有些更早準備. 對香港尖子, 普遍英 ...
國內考生來港考試最少一拖一,大部分係同父母一齊來,仲會最少响機場酒店過一晚,高成本。
試場外的 promotion booth, sales 全部流利普通話,目標也就是這些國內考生

引用:回覆+Rattie+的帖子 聽聞舊SAT+係扣分制,

原帖由 kingkongdaddy 於 15-11-08 發表

聽聞舊SAT 係扣分制,新SAT則沒有扣分制,如果是真的,那麼新SAT分數自然一定高過舊制 ...
轉制我估應該唔係只係冇咗扣分咁簡單,如揾食一樣,難度只會增加。聽聞會有些連貫性問題,一錯就連續幾題錯,咁係易咗定難咗?我答你唔到

引用:回覆+JustAParent+的帖子 多謝你的建議!

原帖由 kingkongdaddy 於 15-11-07 發表

多謝你的建議!
你考幾多次都得,重點係要有進步,show 到誠意及決心,搏到好印象。
但其實每次考都身心疲累,你考第二次已開始有壓力,因為一衰咗就連之前嘅分數都影響埋,驚大學覺得上次成績會否是符碌呢,愈考愈唔衰得,壓力亦分分鐘影響表現,衡量吓

回覆:kingkongdaddy 的帖子

有好些大學仲要求要考埋 subj test 的,如果你心中已有目標,應該上網 check 吓,否則 SAT reasoning 夠分一樣無望

引用:剛報咗12月考,是第一次考,什麼經驗都沒有

原帖由 kingkongdaddy 於 15-11-05 發表
剛報咗12月考,是第一次考,什麼經驗都沒有!想問距離得一個月時間準備足夠嗎?
...
報12月考SAT 是否準備明年9月入大學?因為今年年尾已經要報的期限,即係你只有一次成績的機會

聽聞舊SAT 係扣分制,新SAT則沒有扣分制,如果是真的,那麼新SAT分數自然一定高過舊制,不知到時大學會怎樣調節分數

引用:回覆+JustAParent+的帖子 多謝你的建議!

原帖由 kingkongdaddy 於 15-11-07 發表

多謝你的建議!
如樓上家長所講,唔係間間大學會睇哂所有 SAT scores, 亦唔一定關乎大學級數,如 Columbia, NYU 可以報 super score, 即係你自己揀嘅分數。呢d資料每間大學網站列名要求,自己要花時間做資料搜集。你點樣報 college board 嘅收費都唔同。
明年一月會係最後一次舊制 SAT, 五月會轉新制。
考一次 SAT 要用大半日,如撞正國內多學生來考,分分鐘早上  7.45 攪到下午兩點幾。亦冇話考多次就有著數,有朋友女女第二次雖然狂操卷下d分數比第一次差得多。

多謝你的建議!
我都聽過大學會要求睇晒所有SAT的score ,所以朋友說盡可能不要考多過3次,否則印象不好!
我想知ACT是否都一樣,都要睇晒所有score?

JustAParent 發表於 15-11-6 00:00
所以我永遠建議我的朋友,第一,唔好報SAT來練習 (其實任何考試我都唔會拿來玩) 第二,唔好隨便retake, 沒有下過苦功,你retake幾得次都差唔多。

Well said.

ChiChiPaPa 發表於 15-8-2 23:32
七八月無得考。中六開學後考,會否影響HKDSE的準備?有無HKDSE的學生有應考SAT reasoning test或ACT的經驗,可 ...
美國尖子通常用一至兩年操卷SAT/ACT和背VOCAB, 博入TOP20 大學. 大陸尖子有些更早準備. 對香港尖子, 普遍英文考分低, ACT會較易取高分些, 因考埋SCIENCE.

想入美國勁U, 早D去讀中學會易好多.

引用:回覆+Rattie+的帖子請問你是否肯定大學會

原帖由 kingkongdaddy 於 15-11-05 發表

請問你是否肯定大學會睇晒以往考的所有分數?

睇你報邊間大學,現在都有不少大學接受Score Choice, 但頂尖的如Stanford, Cornell, Yale等等,你要send all scores。所以我永遠建議我的朋友,第一,唔好報SAT來練習 (其實任何考試我都唔會拿來玩) 第二,唔好隨便retake, 沒有下過苦功,你retake幾得次都差唔多。

回覆 wwn722 的帖子

我沒有寫清楚,抱歉!我指的是SAT reasoning
‹ 上一主題|下一主題