用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍區有無像救恩學校的愉快學習
go

九龍區有無像救恩學校的愉快學習 [複製鏈接]

聽說救恩學校功課少,開心學習。 十分吸引。
但家住九龍去唔到讀。九龍區有類似的嗎?
   3    0    1    0

OU 學士學位係咪政府無資助?甘幾錢先讀完個大學學位?

teambuilder 發表於 15-10-22 18:48
回覆 hkpapa852 的帖子

計埋OU?
OUHK既學士學位,點都高級過8大既AD/HD,甚至不知名既海外大學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

計埋OU?

retriever 發表於 15-10-22 15:36
自從轉咗DSE之後, 好多學校既校務報告都成日變樣, 尤其D一線尾二線頭, 或者D直資學校.
係到上年多數學校個份校務報告先似樣番D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你的資料...

相信你有KEEP 佢地D 數據....

不過睇落UC DSE 成績上落幾大, 有一年VINTAGE YR, DSE 英文5級超過4成, 果年REPORT 個STAT 既FORMAT 都唔同左, 有埋三大資料添, 其他年份又唔係咁FORMAT...

就咁"立"下, NPL 昇U 幾好(好似仲好過UC)... 但係無總數, 無統計... 唔易比較

retriever 發表於 15-10-22 13:57
請問入三大數據來源? 係咪學校年報?

再請教, 救恩昇中多匯基, 陳守仁昇中多NPL.

所有資料都係參校學校自己公佈既數據.

匯基(東九龍)DSE成績及入大學統計:
2012-2013年度(P.16): http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/sr12.pdf

2013-2014年度(P.19-21): http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE_School_Report_2013-2014_v2.pdf
2013-2014年度DSE成績: http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2014DSE.pdf

2014-2015年度DSE成績: http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2015DSE_Results.pdf

顏寶玲(NPL)入大學統計: http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html
2012-2013年度升讀本地學士學位人數: 59人 (畢業生人數: ~146人, 比例: ~40%)
2013-2014年度升讀本地學士學位人數: 52人 (畢業生人數: ~123人, 比例: ~42%)
2014-2015年度升讀本地學士學位人數: 42人 (畢業生人數: ~不明)

NPL係2012-2013年度同2013-2014年度呢兩屆都有>40%學生升讀本地學士學位.

我對一線中學既定義好簡單: 過去三年至少有兩年升讀本地學士學位既比例全級學生既35%或以上, 可以參考下我之前既準規:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092

hkpapa852 發表於 15-10-20 11:49
係咪B1, 睇下客觀數據, 自己決定吧!

請問入三大數據來源? 係咪學校年報?

再請教, 救恩昇中多匯基, 陳守仁昇中多NPL.

匯基跟NPL 視為BAND ONE 都有爭議.

你怎比較兩校的BAND ONE 身份?

引用:水土不同,九龍區難以同香港區比較。有次聽

原帖由 SoLM 於 15-10-20 發表
水土不同,九龍區難以同香港區比較。有次聽到個港島家長講, 海港城好雜, 佢好少去。:;pppp: 有能力, 直接 ...
非常明白,住開港島真係唔想過九龍。正如我的朋友住九龍新界都唔想揀港島學校。隊道一塞,天氣一差,小朋友坐車返放學好辛苦,仲要依家全日制,個個都晏番。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+15-10-20+發表我有

原帖由 macmate 於 15-10-20 發表
我識人最遠去到尖沙咀㖭呀!:;pppp:
我真係好市井wor咁

回覆 macmate 的帖子

個維多利亞港變左加勒比海咁

wwsbb    發表於 15-10-22 16:55
kwansara    發表於 15-10-22 16:46
hkpapa852  似深圳河多D   發表於 15-10-20 15:57

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+15-10-20+發表我有

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-19+11:52+救

引用:Quote:SoLM+發表於+15-10-20+11:27+水土不

原帖由 LeeCC 於 15-10-20 發表
我有個舊同事話她唔會去佐敦站之後的站
我識人最遠去到尖沙咀㖭呀!:;pppp:

回覆:九龍區有無像救恩學校的愉快學習

嶺南大學香港同學會小學,阿女小一而家 2-4樣功課,阿仔小三 6-8 樣,包晒改正,暫時未見 TSA 練習。 (校長話 TSA 唔係考學生,而係睇下學校教晒啲嘢未)

iamskii    發表於 15-10-20 17:18

siden 發表於 15-10-20 12:37
我反而好好奇救恩小學有幾多%係 band 1 學生。
啟基我都好有興趣知。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41610498&fromuid=1389083

升讀一線直資中學人數: 47, 比例: 47/81=58.02%
升讀一線官津中學人數: 14, 比例: 14/81=17.28%

升讀一線中學人數: 61, 比例: 61/81=75.31%

派位詳情:
升讀學校

人數

滙基書院(東九龍)
  培僑中學  
聖士提反書院  
  香港仔浸信會呂明才書院  
  港大同學會書院6
  金文泰中學  
  聖士提反女子中學  
  香港真光書院  
  基督教崇真中學  
  衛理中學  
  英華女學校  
  顯理中學  
  中華基金中學  
  拔萃男書院  
  協恩中學  
  播道書院  
  聖嘉勒女書院  
  香港管理專業協會李國寶中學  
  優才(楊殷有娣)書院  
  聖保羅書院  
  香港華仁書院  
  英皇書院  

英華書院  

香港真光中學  

聖公會鄧肇堅中學  

國際基督教優質音樂中學暨小學  

基督教中國佈道會聖道迦南書院  

ESF  South Island School  

海外升學  

回覆:九龍區有無像救恩學校的愉快學習

我覺得攞哂入匯基人數計救恩 band 1率係好有問題。

講真,在中西區網,尤其女仔,有幾多個救恩 band 1 A B生甘心去東九龍𣾀基。

hkpapa852 發表於 15-10-19 11:52
救恩本身有兩個先天優勢:

1. 中西區升中網
我反而好好奇救恩小學有幾多%係 band 1 學生。
啟基我都好有興趣知。

引用:Quote:SoLM+發表於+15-10-20+11:27+水土不

SoLM 發表於 15-10-20 11:27
水土不同,九龍區難以同香港區比較。有次聽到個港島家長講, 海港城好雜, 佢好少去。:;pppp: 有能力, 直接 ...
我有個舊同事話她唔會去佐敦站之後的站
‹ 上一主題|下一主題