用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步行要一小時,(或者自己開車,45分鐘左右),地區名校則步行十分鐘。

誇區有直屬中學band 1a, 地區沒有,要升中再鬥生鬥死。

誇區名校普教中,地區名校廣教中。自己較buy 廣教中。

大家會點睇呢?

hppa  personally prefer 誇區  發表於 16-7-20 14:34
   4    0    0    0

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-12+11:44+分

原帖由 hkpapa852 於 16-08-12 發表
人情牌.... 係咪一定得呢?

話說N年前朋友個朋友話識油天副校, 叩門時仲得到副校同意成為"推薦人", 諗住一 ...
識副校都唔得,唔怪得之我知一個話識主任,in完連 waiting都無啦

karen55407 發表於 16-8-12 12:15
依家係樓主仲諗緊好唔好跨區上學
另外,如果要計人情牌既價值,有B1直屬中學既小學,應該高好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-12+11:44+分

話說N年前朋友個朋友話識油天副校, 叩門時仲得到副校同意成為"推薦人", 諗住一 ...
依家係樓主仲諗緊好唔好跨區上學

hkpapa852 發表於 16-8-12 11:53

俾面回應....應該會好得体既....但若真係要幫既....條隊會好長....仲要係合唔合理

karen55407 發表於 16-8-12 11:44
分數不是問題,因為樓主係使人情牌

話說N年前朋友個朋友話識油天副校, 叩門時仲得到副校同意成為"推薦人", 諗住一定掂

結果, 最後都只係收到呢個通知: 因申請人數大多, 所以未能安排學位

hppa    發表於 16-8-12 12:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-19+19:51+小

其實今時今日自行無25分都唔係必入(25分都有部份學校入唔晒), 有直屬B1中學既小學更加係爭崩頭, 自己諗清楚 ...
分數不是問題,因為樓主係使人情牌

Wonderlady 發表於 16-7-19 19:51
小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步 ...
其實今時今日自行無25分都唔係必入(25分都有部份學校入唔晒), 有直屬B1中學既小學更加係爭崩頭, 自己諗清楚搏邊間.

話時話, 有直屬B1中學既小學, 多數係單性學校, 遲D細仔又要再煩過, 到時仲有冇得選擇呢?

開名啦!開左名大家就可以比多d資料做選擇!如功課量,測考次數,ECA用時間,誇區車費甚至中學位置等都是考慮因素…
如沒知邊間,即唔知有幾好,我就唔想跨…因為車程要一個鐘…來回即2個鐘…好攰…

回覆:Wonderlady 的帖子

誇區名校

我支持選擇誇區,6年後唔知會係點,一定揀間有直屬中學

如果MPS, 更不怕車程, 因為少功課都賺返睡眠時間

引用:如果係將軍澳區,一定要走.我仔女TKO+由小一

原帖由 meiyip 於 16-07-21 發表
如果係將軍澳區,一定要走.

我仔女TKO 由小一起跨區去灣仔,仲要唔近地鐵既跑馬地. 而家兩個孩子都升到灣仔B ...
我既case,今年升小一,放棄了港同(屋企附近,妹妹不包入)揀佐灣仔SFCS(叩門入,45分車程),唔係學費問題,係因為有妹跟尾,且中學港同要去香港仔(暫無打算搬屋),但係SFCS中學係隔離,第日家姐叻既考出去,一般可以直上(直上仲可以湊埋阿妹翻放學),差既可以揀翻東區網band 2中學。以後我d孫女又可以受惠舊生分。讀佐真係唔得,轉校都容易d。
我覺得,先考佐,入佐在慢慢同你c6討論,而且跨區名校第日要轉校會容易好多

hppa    發表於 16-8-11 14:13

引用:Quote:原帖由+Bobo1210+於+16-07-25+發表誇

原帖由 Wonderlady 於 16-07-26 發表
誇區15 分,如果用正統方法,根本冇可能,interview 都有困難。
叩問見真章,並非易事!

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-19+19:51+小

原帖由 Bobo1210 於 16-07-25 發表
誇區名校!呢二年出生率好高,競爭大,升中更難! 一至五學少d野,甘多d時間訓覺   樓主誇區名校你 ...
誇區15 分,如果用正統方法,根本冇可能,interview 都有困難。

Wonderlady 發表於 16-7-19 19:51

如果一間誇區名校,車程連步 ...
誇區名校!呢二年出生率好高,競爭大,升中更難! 一至五學少d野,甘多d時間訓覺   樓主誇區名校你有幾多分(自行)?

Smarcoy 發表於 16-7-24 16:48
學校環境,老師,同學,校風每間學校都會有自己這方面的因素,讀每間小學學生和家長都要面對是怎樣可以讀到 ...

大部份同意.

教育的內容當然超出入U, 搵工以外...

但完全唔駛理入U, 揀科, 咁離地除非屋企大把...

所以我話想提出既係B1ABC 差別意義不大... 太多媽媽在壇內執拗ABC了...

另外, 非常同意小學階段的培養, 是否學校為DETERMINING FACTOR 再談.

但聽太多小學靠呀媽, 上中學PK 例子...

養成獨立自立, 有自我管理能力, 學校家庭朋係多種因素之一.

adriantai  我都覺得太執著學校成績的高低意義不大.  發表於 16-7-25 16:44

回覆:誇區名校/ 地區名校

其實我都係由地區學校轉了跨區有直屬中學的學校,我見地區學校升中只有少數能上我心儀中學,可以想象升中時的難度。而有直屬中學的,卻能大部分都能上直屬中學,可說輕鬆得多。

hppa    發表於 16-8-11 14:12

回覆:Wonderlady 的帖子

我只想分享下自己的個人經驗。大女今年升中ㄧ,七月五日回去拿升中結果時,大部分同學家長也沒有緊張氣氛因為隔離有一間差不多全部小學部也收哂的band 1B中學。而我那些沒有直屬中學的朋友,從呈分ㄧ開始緊張到七月五日,差不多整整2年。。。呈分試爭排名的不容有失的壓力不是ㄧ般的,經歷過升中便會明白。其實45分鐘車程也不會太影響腦部發展吧?早睡早起就ok了

hppa    發表於 16-8-11 14:11

其實名校之所以成為名校, 就係因為佢選擇多, 要入去已經要經過嚴格挑選,
如果面試輕鬆題目又易, 又唔谷, 開心大過天...好難想象KEEP 到TOP BANDING IN HONG KONG....
小朋友學習能力極快, 超容易受外界影響, 對於5,6歲歲既小朋友是非對錯模糊
好多野未發生唔代表佢明白, 就算佢明白都唔代表佢會唔做...
其實大人咪又係一樣, 不過大人識得睇時機行灰色位, 細路唔識JA MA

‹ 上一主題|下一主題