用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學收生要求
go

體藝中學收生要求   [複製鏈接]

請問大家知唔知道體藝有咩收生要求呢?聽聞好難入⋯⋯
   20    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

happykidz 發表於 18-10-24 21:16
無場地呢啲我覺得係籍口嚟啫, 反過嚟講, 你無場地支援少, 咁個學生入咗去體藝, 學校又可以點幫佢發展呢?
...
報名表都有寫明邊幾類專項, 校網亦都有分校隊同學會, 你真係想報一間學校時必定會留意, 無既都唔敢報喇, 當年我真係睇好多校網, 望晒校隊同課外活動有咩架, 無我囡專項既即 OUT.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

PandaTam123 發表於 18-10-25 09:01
我女頭髮都有d金金地啡啡地, 唔知係咪泳池d氯氣影響, 入學時都怕老師會問佢係咪染髮, 好在到現在都無老師問 ...
我中學時代都勁游水, 頭髮由好黑最終變到畀人覺得我染左色咁, 之後一直 keep 住左, 我覺得好丫, 唔使專登出去染.

我同你一樣開頭都係聽現讀學姐媽咪講, 再上網搵資料, 到我囡自己跟學姐去開放日, 全程由佢感受體藝好唔好, 事關我去埋會加自己感受, 做阿媽既一定要求多多, 怕影響佢既決定.

呢幾年不論學業, 校內外訓練, 畀佢見識多左好多野, 獨立同主動性更強, 當然都有 d 少缺失, 錯過一次佢知道點做, 再做時更加好.

所以我話入得體藝家長一定要識放手, 成架直升機咁......老師都唔敢交托佢做野.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

happykidz 發表於 18-10-24 21:16
無場地呢啲我覺得係籍口嚟啫, 反過嚟講, 你無場地支援少, 咁個學生入咗去體藝, 學校又可以點幫佢發展呢?
...
體藝唔係乜野運動都有專項訓練, 所以如小朋友係學開d冷門既運動, 而想係體藝繼續受訓, 報考就要考慮清楚.

miriam 發表於 18-10-24 19:33
講到我都唔想再答...........

以前有人話體藝學生染金毛, 當我去完開放日後即刻明晒, 金毛學生係外國交流 ...
我女頭髮都有d金金地啡啡地, 唔知係咪泳池d氯氣影響, 入學時都怕老師會問佢係咪染髮, 好在到現在都無老師問過, 可能學校都有些mix 既同學.

我女小學有師姐係體藝讀, 聽佢媽咪講學生都乖, 同埋自己都去過學校幾次睇過及返學放學時經過, 見到d學生都好守規, 所以先報考體藝. 有些事要親身體驗過先會感受到.

如果小朋友最終都上到band1,都會一試。因為北區學位真係緊張,火炭站到北區幾個站。而且又係英中

PandaTam123 發表於 18-10-24 17:15
小女係今年入讀既中一PE生, 上年度第一輪面試是只考體適能+面談, 沒有專項測驗, 校長係information day 解 ...

咁可以剩係冷門運動先考體適能, 其他照考專項訓練, 所以呢D都係藉口.

多謝你詳細分享, 都好既, 等我死左條心唔駛諗呢間, 橫掂我都住得好遠.  

希望每天開心渡過 ;-)

angiehouse 發表於 18-10-24 17:59
系架,所以如果體藝好成績又好既學生吾會揀體藝,有好多學校可選,我想學校近年都系着重左成績,所以band1 ...

得香港同九龍有D1都係一個原因, 始終新界區要等到入到精英賽, 先有個大舞台。

所以運動最top個班, 首選多數都係香港九龍學校, 始終D1真係一個矚目賽事。

PandaTam123 發表於 18-10-24 17:15
小女係今年入讀既中一PE生, 上年度第一輪面試是只考體適能+面談, 沒有專項測驗, 校長係information day 解 ...

醒目開學勳章 王國長老

講到我都唔想再答...........

以前有人話體藝學生染金毛, 當我去完開放日後即刻明晒, 金毛學生係外國交流生, 天生係咁都唔係染, 但就畀人話到好跩........

最搞笑有次家長晚會後, 我遇到另一位染髮學生........其實佢唔係染, 佢爸爸係外藉人士, 所以 d 色先係咁, 我仲同佢媽咪係停車場傾左好耐添.

總之......唔識講囉..............

醒目開學勳章 王國長老

入得體藝家長就要放手, 好多野根本我地幫唔到咁多, 校隊訓練後返到屋企都好夜, 要補習都未必有精神, 如果成績係靠全補習先掂既, 真係唔知個學生點安排.

體藝功課唔算多, 但 group project 都唔少, 要約同學一齊做都好花時間.

課程深左一定, 所以要學生自律性好高, 自律性唔高都幾頭痕.

咁多年我極少見我囡係屋企做功課, 全部佢係學校做晒, 跟住就要趕唔同既訓練.

呢幾年都不停咁講好多關於體藝既野, 有心既可以搵到唔少家長既分享.

專項無左測試其實係有問題, 好易畀為求入讀, 但實際上所報專項唔係一回事既過左關.

新生家長同舊生家長感受會唔同, 不便多講.

miriam 發表於 18-10-22 16:07
我都講過好多次, 以入大學為目標真係唔好揀體藝.

系架,所以如果體藝好成績又好既學生吾會揀體藝,有好多學校可選,我想學校近年都系着重左成績,所以band1AB生考而體藝有d野睇下真系好大機會,甘見佢地學生都正經乖巧既,見佢地放學成日跑街,最小身體應該吾錯

小女係今年入讀既中一PE生, 上年度第一輪面試是只考體適能+面談, 沒有專項測驗, 校長係information day 解釋過是現在d學生唔同以前游水足球籃球個d, 現在d學生學既運動太冷門, 比如溜冰, 風帆..., 學校跟本無咁場地比學生進行專項測試. 如果個學生是係運動方面有潛能, 可以在體適能中測試到.

開學了差不多兩個月, 運動方面除了校隊訓練, 課堂還有5堂PE堂訓練+2堂理論課, 所以一D都唔係少左.

學術方面, 英文多在網上交報告, 如錄音個類, 其他科暫時程度都可以接受到, 有一位中三家長佢小朋友今年又是中一生, 佢話睇功課明顯今年係深左, 可能同新校長要改革有關.

總括以用家身份對體藝既感覺, 學校透明度好高, 好多資訊都會用email 給家長, 比如默書小測考試成績, 遲到, 獎勵..., 而且體藝係一間很包容學生既學校.

希望以上小小分享, 能夠幫到想入體藝既同學及家長. 加油!  

回覆 Jessy 的帖子

亂up mode : 遲d改名做賽馬會中學, 算........

Jessy    發表於 18-10-24 22:53

好難

AgapePa 發表於 18-10-24 11:26
好奇問吓,既然收生和學習都強調體藝,但學界運動會,又來來去去都係DG, DB, GH, HY, YH.....
其實學界運 ...

學界分區架!不過真係勁果批大多都比佢地收起左。要分高下只可睇學界精英賽。又或者中銀香港紫荊盃“男女校”組是否3甲。
無所謂喇,最緊要學校比小朋友發揮,自已都贏唔到人,重講咩學校 比拼

happykidz 發表於 18-10-23 22:57
上年去體藝information day, 校長話18/19年度開始, 體藝PE生只考體能, 唔會做專項測試, 我諗體能過到佢地 ...
唉...真係令人好失望!!
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章 王國長老

happykidz 發表於 18-10-23 22:57
上年去體藝information day, 校長話18/19年度開始, 體藝PE生只考體能, 唔會做專項測試, 我諗體能過到佢地 ...
無眼睇

醒目開學勳章 王國長老

AgapePa 發表於 18-10-24 11:26
好奇問吓,既然收生和學習都強調體藝,但學界運動會,又來來去去都係DG, DB, GH, HY, YH.....
其實學界運 ...
你了解左學界點樣分區先................

你講個堆同體藝係唔同區....................

沙田及西貢區中學分會 - 歷屆成績 Past Results

miriam 發表於 16-10-11 13:57
現體藝家長.

學校主收 B1 學生, 學生需要有運動專項或 VA 方面有能力.

其實學界運動成績係點?
‹ 上一主題|下一主題