用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問band 3學生叩門有機會去港同?
go

想問band 3學生叩門有機會去港同?   [複製鏈接]

真係有機會?
   2    0    0    0

miriam 發表於 17-2-3 15:17
我囡放榜個日係我開心到喊, 咁我囡係 Band 幾呢
你囡响你心目中不嬲都係band 1中嘅no.1架啦

醒目開學勳章 王國長老

亂入魔人好想問囉

係邊間小學既謎底解開左未呢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-25 08:16
吓,人哋開心到喊你就當人哋係Band 3,咁如果我囡放榜果D派第一志願開心到喊,你又當咗我個女係Band 3啦喎: ...
我囡放榜個日係我開心到喊, 咁我囡係 Band 幾呢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ok3 發表於 17-1-30 18:28
同意其實喺某啲學校考得較後嘅學生, 喺其它學校可能已經喺前列分子。始終最後都係同全港嘅中學生喺dse一起 ...
若學生係重視名次論...好受唔好受...又要回歸甚麽先係正確思維了
坊間咁多家長追求讀書不是求分數...但若又崇拜名次論...墊底論...是否又 ??
否定名次50既滿足感...去追求另類既頭5成功感...只可以講係各人喜好了~~~

mcl203 發表於 17-1-30 16:13
何謂墊底? 墊底論用係1A學校真係有D奇怪,可能,某D既底已高過某D既頂,除非用坊間喜愛既名次論去決定成功 ...
同意其實喺某啲學校考得較後嘅學生, 喺其它學校可能已經喺前列分子。始終最後都係同全港嘅中學生喺dse一起競爭。不過如果長期喺學校墊底, 對小朋友嚟講, 始終唔係咁好受!

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+17-1-30+12:44+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 17-01-30 發表
何謂墊底? 墊底論用係1A學校真係有D奇怪,可能,某D既底已高過某D既頂,除非用坊間喜愛既名次論去決定成功與否。況且,6年前去決定6年後是否係準確無誤,走前一D總是有機會吧~~~

王家爸爸    發表於 17-1-31 09:59

回覆 ok3 的帖子

其實就算去返啱自己banding的中學都有可能墊底, 例如全班B1A學生, 總要有人考第尾!

瑩瑩老豆 發表於 17-1-30 12:42
我見 B1C 抽入B1A 校結果都要墊底, 呢D 才是真真正正的輸左起跑線, 如果話B3 生入B1 校可以追返上去實在係 ...
原先喺小學好過 2/3嘅人, 去到中學變墊底。真係EQ低啲都唔掂!

王國會長

CheungAA 發表於 17-1-30 11:01
B2入B1A校, 第一個學期已見真章

我見 B1C 抽入B1A 校結果都要墊底, 呢D 才是真真正正的輸左起跑線, 如果話B3 生入B1 校可以追返上去實在係百年一遇

B2入B1A校, 第一個學期已見真章

醒目開學勳章

引用:其實考到係咪真係讀得上先?講個真實例子你

原帖由 -Johnnywalker- 於 17-01-29 發表
其實考到係咪真係讀得上先?
講個真實例子你參考下,
我朋友個女是B2 民生小學抽返入民中,
同意,獲取錄一刻梗開心,但往後六年先係見真章。

醒目開學勳章

引用:識朋友個仔成績差,+連插班也不收,+但小學直

原帖由 55104035 於 17-01-27 發表
識朋友個仔成績差, 連插班也不收, 但小學直上的確有B2 and B3生.
直上係一條龍,任何成績照計都要收。

其實考到係咪真係讀得上先?
講個真實例子你參考下,
我朋友個女是B2 民生小學抽返入民中,
第一次測驗中丶英,通識唔合格,
剛剛一月嘅考試又有三科肥咗。
當日抽返入中學嘅喜悅已冇哂,
依家只諗緊留班定轉校。

October.  莫講B2生,本身B1生入B1英中,一hea讀溫唔熟書,都好易唔合格。  發表於 17-1-30 12:53

識朋友個仔成績差, 連插班也不收, 但小學直上的確有B2 and B3生.

王家爸爸  小學直上,情况好唔同。  發表於 17-1-28 11:20

回覆:王家爸爸 的帖子

哎,暗示係指我呀,連呢D暗示都要明言~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-27+10:37+剛剛有

原帖由 王家爸爸 於 17-01-27 發表
我都估到你講緊4-5年前,嗰陣人哋係B2,有收啲唔差既B3唔出其。
現在人哋已係B1學校,而且出過狀元,唔好話 ...
都暗示咗唔係4-5年前啦,亦話左係學校有提議,亦亦係自己見到既先分享,當然係去到我小朋友升中既年份。若識既同學仔最終全放棄,可以無考慮點講多D。須知一個group discussion in English, 已可以成為唔少準學生既難題。

王家爸爸  「暗示」呢家野唔多可靠。   發表於 17-1-27 11:05

mcl203 發表於 17-1-27 10:37
剛剛有網友分享咗港同面試模式,果然仲係以往得知既模式。須知中學係面試前係未有學生banding, 一經面試就 ...
我都估到你講緊4-5年前,嗰陣人哋係B2,有收啲唔差既B3唔出其。
現在人哋已係B1學校,而且出過狀元,唔好話B3生,B2生機會都微。

不過都係嗰句,直資又無限制申請幾多間,50蚊買個機會都係值得既。

回覆:mcl203 的帖子

剛剛有網友分享咗港同面試模式,果然仲係以往得知既模式。須知中學係面試前係未有學生banding, 一經面試就甚麼都有機會可能發生,況且不同小學有不同模式既培訓。仲係唔明白是否一定用自己既視野,去決定一切曾經出現既事實,4-5年前有可能, 是否等於1-2年前?? 我只知及肯定,以往並不等於今年或將來同樣會發生~~~

‹ 上一主題|下一主題